200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 γρ. αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 γρ. ρούμι μαύρο
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασίας της φόρμας
Το muffins με μπανάνα, σταφίδες και καρύδια αποτελεί μια πολύ θρεπτική και εναλλακτική πρόταση γλυκού, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ως απογευματινό σνακ. Είναι ένα γλυκό με ωραία γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Συγκεκριμένα, η μπανάνα που περιέχει η συνταγή, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, άρα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και γενικότερα εξασφαλίζει σωστή κυτταρική λειτουργία.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό υλικό της συνταγής είναι τα καρύδια, τα οποία προσδίδουν επιπλέον θρεπτική αξία στο γλυκό, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο.
Επιπλέον, η προσθήκη σταφίδας παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών καθώς και αντιοξειδωτικών.
Άλλα δύο υλικά της συνταγής που εμπλουτίζουν τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η κανέλα και η μελάσα, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η κανέλα συμβάλλει επιπλέον στη μείωση της γλυκόζης του αίματος, καθώς παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η μελάσα περιέχει σεβαστές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, αποτελώντας σημαντικό σύμμαχο για την υγεία μας.
Το μάφιν, είναι γευστικά πλούσιο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, με μόλις 170 θερμίδες.
Μπορεί λοιπόν, να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.