150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
130 γρ. αυγά ολόκληρα, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. καρότο, τριμμένο
130 γρ. σταφίδα μαύρη
10 γρ. χυμός λεμονιού
20 γρ. χυμός πορτοκαλιού
10 γρ. ξύσμα λεμονιού
10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
14 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. αλάτι
5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
285 γρ. αλεύρι μαλακό
95 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας
Το κέικ καρότου αποτελεί μια υγιεινή συνταγή υψηλής διατροφικής αξίας, με μόλις 280kcal ανά μερίδα, και γι’ αυτό αποτελεί μια καλή πρόταση για πρωινό γεύμα ή για απογευματινό σνακ. Είναι μια συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μιας και περιέχει πορτοκάλι, λεμόνι, καρότο, καρύδια και σταφίδες.
Το βασικό συστατικό της συνταγής είναι το καρότο, μια τροφή πλούσια σε β-καροτίνη (ουσία που συνθέτει την βιταμίνη Α), που έχει ευεργετική δράση στην όραση. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
Μία μερίδα από το κέικ καρότου καλύπτει κατά 98% τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών, καθώς έχει και θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, των αγγείων και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη).
Εξαιτίας των καρυδιών που περιέχονται στο κέικ μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πηγή καλών λιπαρών οξέων (ω-3, ω-6) και αποτελούν ασπίδα για τις αρτηρίες και για την καρδιά.
Η συνταγή αυτή περιέχει μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, που υπάρχουν στις σταφίδες και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.
Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά και οι ευεργετικές δράσεις που μας χαρίζει το κέικ καρότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχει άλλα ιχνοστοιχεία ή βιταμίνες.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.