Γλυκά

Κουραμπιέδες

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Κουραμπιέδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (15-20 λεπτά περίπου).
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ.
  3. Aνακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.
  6. Κόβουμε μπαλάκια ζύμης προσέχοντας να έχουν το ίδιο βάρος και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
  7. Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στην κορυφή του και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά.
  9. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
servings
Για 55 κουραμπιέδες
cook
ΥΛΙΚΑ

650 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
220 γρ. άχνη
60 γρ. ρούμι μαύρο
4 γρ. βανίλια φυσική
2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
2 γρ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
213.1
11%
Λιπαρά
12.3g
17%
Κορεσμένα λιπαρά
2.2g
12%
Σάκχαρα
4g
4.5%
Νάτριο
0.02g
1%
Φυτικές Ίνες
0.3g
1%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η μητέρα μου φτιάχνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, με τα οποία εφοδιάζω τόσο το σπίτι, όσο και το γραφείο μου! Φυσικά μια σκέψη που μπορεί να περνάει από το μυαλό σας, είναι πώς θα αδυνατίσουν όσοι επισκέπτονται το διαιτολογικό μου γραφείο ή πώς θα διατηρήσει το βάρος της η ίδια η διαιτολόγος.

Ποιο είναι το μυστικό για τη διατήρηση βάρους;

Το μυστικό είναι η μερίδα, η ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Μικρές μπουκιές κουραμπιέ έχουν τις μισές θερμίδες από την κανονική μερίδα! 

Πώς μπορεί ο κουραμπιές να γίνει πιο θρεπτικός;

Για να δούμε όμως και θρεπτικά τη συνταγή μας! Παρόλο που το μελομακάρονο, λόγω των συστατικών του, είναι πιο θρεπτικό από τον κουραμπιέ, η επιλογή των συστατικών από τον σεφ, έρχεται να ανατρέψει αυτό τον ισχυρισμό...

Μαργαρίνη αντί για βούτυρο

Η μαργαρίνη με βούτυρο συνδυάζει τη θρεπτικότητα των φυτικών ελαίων, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, με την πλούσια γεύση του βουτύρου. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το βούτυρο, που έχει σαφώς πολύ περισσότερα «κακά» κορεσμένα λιπαρά.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής 

Μια αντικατάσταση που θα σύστηνα, είναι η χρήση άλευρου ολικής άλεσης, για τα άτομα που θέλουν ακόμη πιο θρεπτική έκδοση της συνταγής και τους αρέσει ο πειραματισμός!

Θρεπτική αξία αμυγδάλων

Τα αμύγδαλα τέλος, έρχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του κουραμπιέ, καθώς αυξάνουν την περιεκτικότητά του, σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.

Χρόνια Πολλά!!!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.