650 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
220 γρ. άχνη
60 γρ. ρούμι μαύρο
4 γρ. βανίλια φυσική
2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
2 γρ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η μητέρα μου φτιάχνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, με τα οποία εφοδιάζω τόσο το σπίτι, όσο και το γραφείο μου! Φυσικά μια σκέψη που μπορεί να περνάει από το μυαλό σας, είναι πώς θα αδυνατίσουν όσοι επισκέπτονται το διαιτολογικό μου γραφείο ή πώς θα διατηρήσει το βάρος της η ίδια η διαιτολόγος.
Το μυστικό είναι η μερίδα, η ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Μικρές μπουκιές κουραμπιέ έχουν τις μισές θερμίδες από την κανονική μερίδα!
Για να δούμε όμως και θρεπτικά τη συνταγή μας! Παρόλο που το μελομακάρονο, λόγω των συστατικών του, είναι πιο θρεπτικό από τον κουραμπιέ, η επιλογή των συστατικών από τον σεφ, έρχεται να ανατρέψει αυτό τον ισχυρισμό...
Η μαργαρίνη με βούτυρο συνδυάζει τη θρεπτικότητα των φυτικών ελαίων, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, με την πλούσια γεύση του βουτύρου. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το βούτυρο, που έχει σαφώς πολύ περισσότερα «κακά» κορεσμένα λιπαρά.
Μια αντικατάσταση που θα σύστηνα, είναι η χρήση άλευρου ολικής άλεσης, για τα άτομα που θέλουν ακόμη πιο θρεπτική έκδοση της συνταγής και τους αρέσει ο πειραματισμός!
Τα αμύγδαλα τέλος, έρχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του κουραμπιέ, καθώς αυξάνουν την περιεκτικότητά του, σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.
Χρόνια Πολλά!!!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.
H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.