Συστάσεις Διατροφής

Η τεχνολογία μας παχαίνει!

της Γεωργίας Δανιά
24 Οκτωβρίου 2014
11700 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η τεχνολογία μας παχαίνει!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας οι οποίες μπορεί να είναι είτε καλές, όσον αφορά την ευκολία μας και την άμεση ενημέρωσή μας, είτε και βλαβερές, σε περίπτωση που καθόμαστε κάθε μέρα μπροστά από μια οθόνη.

Οι περισσότεροι από εμάς σήμερα χρησιμοποιούμε υπολογιστές για να κάνουμε τη δουλειά μας στο χώρο εργασίας μας αλλά και στο σπίτι για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία μας. Ολοένα και περισσότεροι νέοι και παιδιά κάθονται πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μπροστά από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια στο βίντεο ή συνομιλώντας με τους φίλους τους.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, ολοένα και περισσότερα παιδιά και ενήλικες έχουν υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό και πιο πολλά προβλήματα υγείας. Μήπως τελικά σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η ανάπτυξη της τεχνολογίας;

Τα παλιά χρόνια, τα παιδιά έπαιζαν με τους φίλους τους στα πάρκα και στις αλάνες. Τώρα, με την ανάπτυξη των σύγχρονων μέσων και λόγω του ότι οι γονείς δουλεύουν περισσότερες ώρες, τα παιδιά περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας σπίτι παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή. Και όσον αφορά τους ενήλικες κι εδώ υπάρχουν διαφορές με παλιά, καθώς οι περισσότερες δουλειές απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ενώ πριν ήταν περισσότερο χειρωνακτικές. Όλα πια έχουν αυτοματοποιηθεί!

Από έρευνες έχει φανεί ότι τα άτομα που δαπανούν πολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τα παιχνίδια στο βίντεο, προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος από τα άτομα που δε σπαταλούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη. Μερικές εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν πάνω σε αυτό είναι:

  • η απόσπαση της προσοχής και η ασυναίσθητη κατανάλωσητροφής
  • η υπερφαγία λόγω της συναισθηματικήςέντασης και του στρες που προκαλείται από κάποιο παιχνίδι ή άλλη δραστηριότητα
  • ο συνδυασμός του φαγητού με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. γρήγορο φαγητό και σνακ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή)
  • το ότι χάνεται η αίσθηση του χρόνου και αλλάζουν οι ώρες των γευμάτων

Από άλλες μελέτες έχει προκύψει ότι ακόμη και μία ώρα αύξηση στην παρακολούθηση τηλεόρασης την ημέρα σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.), δηλαδή υψηλότερο σωματικό βάρος στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, η τοποθέτηση προϊόντων διατροφής μέσω της διαφήμισης έχει φανεί ότι επηρεάζει διατροφικά, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Ενδιαφέρον είναι το ότι ακόμη κι όταν η τηλεόραση βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο των παιδιών, αυτό αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αύξηση του βάρους τους. Στους ενήλικες έχει φανεί ότι δαπανούν πιο πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη οι ηλικιωμένοι, οι ανύπαντροι και οι άνεργοι. Καλό θα ήταν να υπάρξουν εκστρατείες ενημέρωσης από την πολιτεία που να αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, καθώς και τα παιδιά, που είναι και μια πιο ευαίσθητη ομάδα.

Τέλος, μια πρόταση θα ήταν να υπάρξουν φυλασσόμενοι χώροι για να παίζουν τα παιδιά χωρίς κίνδυνο και δημοτικοί χώροι άθλησης για τους ενήλικες για να αυξηθεί η σωματική τους δραστηριότητα, αφού η εργασία των περισσότερων είναι καθιστική.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Falbe J, Rosner B, Willett WC, Sonneville KR, Hu FB, Field AE. Adiposity and different types of screen time. Pediatrics. 2013 Dec;132(6):e1497-505.

Gilbert-Diamond D, Li Z, Adachi-Mejia AM, McClure AC, Sargent JD. Association of a television in the bedroom with increased adiposity gain in a nationally representative sample of children and adolescents. JAMA Pediatr. 2014 May;168(5):427-34.

Marsh S, Ni Mhurchu C, Maddison R. The non-advertising effects of screen-based sedentary activities on acute eating behaviours in children, adolescents, and young adults. A systematic review. Appetite. 2013 Dec;71:259-73.

Ishii K, Shibata A, Oka K. Sociodemographic and anthropometric factors associated with screen-based sedentary behavior among Japanese adults: a population-based cross-sectional study. J Epidemiol. 2013 Sep 5;23(5):382-8

Γεωργία Δανιά
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος