Συστάσεις Διατροφής

Shopping list και κατανάλωση φαγητού

17 Νοεμβρίου 2011
12456 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Shopping list και κατανάλωση φαγητού

Photo source: www.bigstockphoto.com

Διαφορετικός προγραμματισμός αγορών στα σούπερμαρκετ

Τα τελευταία δύο χρόνια οι διάφοροι προγραμματισμοί που έχετε κάνει και κυρίως οι οικονομικοί έχουν ανατραπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και της αύξησης της ανεργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η διαχείριση των χρημάτων να πρέπει να γίνεται από εδώ και στο εξής με ιδιαίτερη προσοχή και οι περιπτώσεις όπου αγοράζατε τρόφιμα από ένα σουπερμάρκετ, ένα μανάβικο ή ένα παντοπωλείο, χωρίς κανένα προγραμματισμό, θα πρέπει να αποφευχθούν. Πριν, αγοράζατε οτιδήποτε σας άρεσε οπτικά, ή κάτι καινούριο το οποίο θέλατε να το δοκιμάσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να ελέγξετε το ντουλάπι σας εάν ήδη υπάρχει, ή δεν κοιτάγατε την ημερομηνία λήξης στην διατροφική ετικέτα του τροφίμου. 


Λίστα ΑγορώνΣυμπλήρωσε με θρεπτικές επιλογές το Shopping List σου [APP] 

Πώς θα ψωνίζουμε οικονομικά και υγιεινά;

Το αποτέλεσμα ήταν να δαπανάτε περιττά χρήματα για να αγοράζετε τρόφιμα τα οποία είτε δεν σας ήταν απαραίτητα, είτε τα διπλο-αγοράζατε, είτε τα πετάγατε στα σκουπίδια λόγω του ότι είχε περάσει το χρονικό διάστημα κατανάλωσής τους. Τώρα θα πρέπει να σκεφτείτε, ότι τα χρήματα που έχετε δεν είναι τόσα ώστε να κάνετε τις ίδιες επιλογές.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε, ώστε αυτές οι επιλογές να είναι υγιεινές-θρεπτικές, δεδομένου ότι σε μια οικονομική κρίση αυξάνεται η αγορά φθηνών τροφίμων, που δεν είναι υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή τρόφιμα πλούσια είτε σε λιπαρά (φθηνά κρέατα πλούσια σε λιπαρά) είτε σε ζάχαρη.

Δύο από τα σημαντικότερα όπλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον «οικονομικό» πόλεμο που επικρατεί σήμερα, ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη για την αγορά μη απαραίτητων (ή και μη θρεπτικών-υγιεινών) τροφίμων, είναι να χρησιμοποιήσετε την λίστα αγορών (shopping list), σε συνδυασμό με το σωστό μέγεθος της μερίδας.

Shopping list

Κάνοντας μια shopping list έχετε έναν εξαιρετικό εργαλείο για την εποπτεία των αγορών σας. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αυτή η απλή λίστα μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο, όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων και την κίνηση εντός των ορίων του μηνιαίου προϋπολογισμού, αλλά να αποτελέσει και έναν οδηγό ισορροπημένης διατροφής.

Αυτό θα γίνει αρχικώς με το να σχεδιάσετε μία λίστα αγοράς, η οποία θα περιλαμβάνει κατηγορίες τροφίμων και λοιπών προϊόντων, που θα συνοδεύονται από τον απαραίτητο χώρο για να γράψετε άλλες πληροφορίες που θα θέλατε να προσθέσετε. Παρακάτω σας παραθετω ένα υπόδειγμα λιστας αγορών.\

Πώς να συμπληρώσω σωστά τη λίστα αγορών;

Ακολουθούν οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της λίστας αγορών (shopping list):

  • Κάντε έλεγχο στα ντουλάπια της κουζίνας, στο ψυγείο, για να δείτε τις σας λείπει και ταυτόχρονα μέχρι ποια ημερομηνία πρέπει να καταναλώσετε τα τρόφιμα που ήδη διαθέτετε.
  • Λάβετε υπόψη την ευπάθεια κάποιων προϊόντων, όπως π.χ. της ώριμης μπανάνας που, αν δεν καταναλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, μαυρίζει.
  • Βασιστείτε στον Μεσογειακό τρόπο διατροφής. Θα πρέπει καθημερινώς να καταναλώνετε ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), λαχανικά, φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο. Λίγες φορές την εβδομάδα ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, πατάτες, αβγά και γλυκά. Λίγες φορές το μήνα ή συχνότερα, αρκεί να είναι μικρές οι ποσότητες το κόκκινο κρέας.

Ποιος τρόπος διατροφής είναι ευεργητικός για την υγεία;

Είναι γνωστό ότι ο Μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην τσέπη σας, αλλά και στην υγεία σας. Είναι γνωστό ότι η μη υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή μακροπρόθεσμα, συντελεί στην εμφάνιση πολλών παθήσεων.

Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων (όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, η παχυσαρκία και πολλές άλλες παθήσεις) από την στιγμή που θα εμφανιστούν, απαιτούν πολλά χρήματα για την αντιμετώπισή τους, χρήματα για την αγορά φαρμάκων, για το κόστος επίσκεψης στον γιατρό, στον διαιτολόγο. Επίσης, δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν ο ανθρώπινος οργανισμός μπορέσει να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, διότι κάποια ζωτικά του όργανα μπορεί να έχουν υποστεί βλάβες που δεν διορθώνονται.

Από την άλλη, οι κακές συνήθειες δύσκολα τροποποιούνται, απαιτείται χρόνος και κατάλληλη εκπαίδευση που για πολλούς είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Μέγεθος μερίδας

Η σωστή αντίληψη του μεγέθους της μερίδας που πρέπει να καταναλώνετε είναι η άλλη πολύ σημαντική συνιστώσα ορθολογικών αγορών, διότι τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των μερίδων έχει διπλασιαστεί έως τετραπλασιαστεί, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να είναι περισσότερες.

Σκεφτείτε ότι, λαμβάνοντας μόλις 200 θερμίδες περισσότερες καθημερινά (λόγω των μεγάλων μερίδων), σε ένα μόλις χρόνο θα δείτε την ζυγαριά σας να δείχνει 10 κιλά παραπάνω. Σε έρευνες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια από διαφόρους φορείς όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος (ΟΕΚΕ) κατά το έτος 2009 διαπιστώθηκε το 44% των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαβάζει ποτέ τις ετικέτες τροφίμων ή τις διαβάζει μερικές φορές.

Επίσης η επιστημονική ομάδα του portal διατροφής mednutrition.gr, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μερίδες: το μέγεθος… μετράει», διεξήγαγε μια έρευνα, βάσει της οποίας το 45,2% του δείγματος δεν διαβάζει ποτέ τη συνιστώμενη μερίδα στις διατροφικές ετικέτες.

Τι αποτέλεσμα έχει η μη ανάγνωση των ετικετών;

  • την αυξηση της πιθανότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας
  • την δαπάνη επιπλέον χρημάτων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (μικροβιολογικές εξετάσεις, γιατροί, διαιτολόγοι)
  • την σπατάλη χρημάτων σας σε αγορές τροφίμων σε μεγαλύτερες ποσότητες που δεν είναι απαραίτητες, εις βάρος άλλων ειδών τροφίμων που είναι και αυτά σημαντικά στην διατροφή σας.

Θα πρέπει λοιπόν να δώσετε βαρύτητα στα σχήματα θρεπτικής επισήμανσης [Πίνακας διατροφικών πληροφοριών, Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDA)], που συναντώνται στις συσκευασίες των τροφίμων, όπου αναγράφεται η μερίδα και στον σωστό προσδιορισμό του μεγέθους της μερίδας, με οπτική απεικόνιση της με αντικείμενα της καθημερινής σας ζωής. Για παράδειγμα, μια μερίδα ψωμί είναι όσο μια συσκευή κινητού iPhone.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η μερίδα είναι εξατομικευμένη, εξαρτάται δηλαδή από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου και καθορίζεται βάσει του φύλου, του βάρους, του ύψους και της ηλικίας του.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, κάνοντας σωστή χρήση της λίστας αγορών και έχοντας κατανοήσει την σημασία που έχει το μέγεθος της μερίδας στην διατροφή σας θα έχετε επιτύχει να περιορίσετε:

  • την πρόσληψη «άσκοπων-παραπανίσιων» θερμίδων
  • την δαπάνη χρημάτων, περιοριζόμενοι μόνο στην επιλογή εκείνων των τροφίμων που απαιτεί μια υγιεινή - ισορροπημένη διατροφή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

US Departments of Health and Human Services and Agriculture. Dietary Guidelines for Americans 2005. (http://www. healthierus. gov/dietaryguidelines/)

US Bureau of the Census. Statistical Abstract of the United States: 1985, 114th ed. Washington DC: US Bureau of the Census, 1994. US Bureau of the Census. Statistical Abstract of the United States: 1994, 105th ed. Washington DC: US Bureau of the Census, 1984.

Μερίδες. Το μέγεθος..... μετράει. 2010. Available from :http://www. mednutrition. gr/efarmogh-merides-megethos-metraei

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.