Συστάσεις Διατροφής

Πώς θα απορροφήσουμε περισσότερη Βιταμίνη D από τα Μανιτάρια

04 Δεκεμβρίου 2024
954 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
agria manitaria

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως ορμόνη, με κύριες λειτουργίες την απορρόφηση του ασβεστίου, τον σχηματισμό των οστών και τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης. Οι δύο βασικές μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (ή αλλιώς βιταμίνη D2), η οποία ανευρίσκεται κυρίως στους βρώσιμους μύκητες όπως τα μανιτάρια, και η χοληκαλσιφερόλη (ή αλλιώς βιταμίνη D3), η οποία συναντάται κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και την ηλιακή ακτινοβολία. Το μεγαλύτερο ποσοστό (50-90%) της βιταμίνης D του οργανισμού μας συντίθεται κατά την άμεση έκθεση στον ήλιο, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής.

vitamin d ilios

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για έναν μέσο υγιή ενήλικα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προτείνει 15 μg/ημέρα (600 IU) και το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει 10 μg/ημέρα (400 IU). Οι μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπερτερεί κάποια μορφή βιταμίνης D.


Διαβάστε επίσης: Τα πάντα για τα Μανιτάρια


Ανεπάρκεια και έλλειψη βιταμίνης D: Παράγοντες κινδύνου και συνέπειες

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αγωνίζονται να λάβουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D. Η περίοδος του γήρατος, η διαμονή σε οίκο ευγηρίας, η εργασία σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαβίωση σε περιοχές με λίγη ηλιοφάνεια, η παχυσαρκία και οι μακροχρόνιες νοσηλείες αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας ή ακόμα και έλλειψης βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα στα παιδιά ή οστεομαλακία και οστεοπόρωση στους ενήλικες.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνούν πλέον λιγότερο χρόνο στην ύπαιθρο και η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει αρκετές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, είναι σημαντική η εύρεση εναλλακτικών πηγών πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

vitamin d

Μανιτάρια και βιταμίνη D: Πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφησή της;

Όταν τα μανιτάρια εκτίθενται αρκετά στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου έχουν τη μοναδική ικανότητα να παραγάγουν βιταμίνες D2, D3 και D4, αποτελώντας μια πολύτιμη διατροφική επιλογή. Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα λευκά μανιτάρια περιείχαν μόνο 0,21μg βιταμίνης D/100g σε αντίθεση με τις κανθαρέλες που περιείχαν 29,82μg βιταμίνης D/100g, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρώτα καλλιεργούνται συνήθως στο σκοτάδι. Να σημειωθεί ότι 100 γραμμάρια μανιταριών αντιστοιχούν σε περίπου 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια ή σε τρία λευκά μανιτάρια!

Ακολουθούν μερικά tips που θα βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση της απορρόφησης της βιταμίνης D των μανιταριών:

Σωστή επιλογή μανιταριών

Δεν περιέχουν όλα τα μανιτάρια την ίδια ποσότητα βιταμίνης D. Οι κοινές ποικιλίες, όπως τα μανιτάρια “κουμπιά” (τα γνωστά μας λευκά μανιτάρια), περιέχουν συνήθως μικρή ποσότητα βιταμίνης D, εκτός εάν έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδεις ακτινοβολίες. Επιλέγουμε μανιτάρια με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, όπως Maitake, Shiitake και Portobello, τα οποία ιδιαίτερα όταν αποξηραίνονται ή εκτίθενται στον ήλιο, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή βιταμίνης D. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα μανιτάρια που διατίθενται στο εμπόριο περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, και έτσι χρειάζεται να ανατρέξουν στις διατροφικές πληροφορίες, εάν υπάρχουν, ή στον τόπο προέλευσης.

Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Αν δεν έχετε πληροφορίες για τα μανιτάρια σας, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον μεσημεριανό ήλιο για 15-20 λεπτά. O χρόνος αυτός αλλάζει ανάλογα με την εποχή του έτους και την ένταση του ήλιου, αλλά είναι αρκετός, ώστε να τα βοηθήσει να σχηματίσουν 10μg βιταμίνης D/100g, τα οποία θα σας δώσουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D. Επίσης, τα μανιτάρια που είναι ψιλοκομμένα και τοποθετημένα με τα βράγχια προς τα πάνω σχηματίζουν περισσότερη βιταμίνη D από τα ολόκληρα μανιτάρια που τοποθετούνται με τα βράγχια προς τα κάτω.

Εάν καλλιεργείτε τα δικά σας μανιτάρια, λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

Άμεσο ηλιακό φως

Η έκθεση των μανιταριών στο ηλιακό φως για λίγες ώρες πριν από τη συγκομιδή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Ιδανικά, στοχεύστε σε 30 λεπτά έως 2 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός, ανάλογα με την έντασή του.

Τεχνητό υπεριώδες φως

Εάν οι συνθήκες καλλιέργειας δεν επιτρέπουν την έκθεση στο ηλιακό φως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μιμηθεί αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και να ενισχύσει τα επίπεδα βιταμίνης D.

mushrooms cooked

Τεχνικές μαγειρέματος και αποθήκευση

Το μαγείρεμα των μανιταριών, όχι μόνο ενισχύει τη γεύση τους αλλά βελτιώνει και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις εξής τεχνικές:

Σωτάρισμα

Το μαγείρεμα των μανιταριών σε μικρή ποσότητα λαδιού μπορεί να διασπάσει τα κυτταρικά τους τοιχώματα, καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά περισσότερο βιοδιαθέσιμα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ψήσιμο

Ενισχύει τη γεύση τους, ενώ παράλληλα βοηθά στην απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών. Αν ρίξετε λίγο ελαιόλαδο πριν από το ψήσιμο, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω η απορρόφηση της βιταμίνης D. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και απαιτεί διαιτητικό λίπος για τη βέλτιστη απορρόφησή της.

Αποφύγετε το βράσιμο

Το βράσιμο των μανιταριών μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D, στο νερό μαγειρέματος. Αντ' αυτού, επιλέξτε μεθόδους μαγειρέματος που περιλαμβάνουν ελάχιστο νερό.

Ωστόσο, το παρατεταμένο μαγείρεμα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D. Για παράδειγμα, το τηγάνισμα χωρίς λάδι για 5 λεπτά μπορεί να μειώσει τη βιταμίνη D στις κανθαρέλες κατά 15%, ενώ το βράσιμο των μανιταριών για μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D κατά 40%.

Εάν συλλέγετε μανιτάρια, η βέλτιστη στιγμή για να τα καταναλώσετε είναι η ημέρα που τα μαζεύετε. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D τείνει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν εξαφανίζεται ακόμη και μετά από μήνες αποθήκευσης. Αν τα μαζέψετε και τα αποθηκεύσετε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τα εκθέσετε σε επαρκή φωτισμό και τα αποθηκεύσετε για μερικούς μήνες, θα μπορέσετε να τα απολαύσετε και το χειμώνα.

Συνδυασμός με υγιεινά λιπαρά

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και η ένταξη υγιεινών λιπαρών στα γεύματά, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του σώματός μας να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα μανιτάρια. Συνδυάστε με ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής

Για να ενισχύσετε αποτελεσματικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Συμπληρώστε την πρόσληψη μανιταριών με άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκους αβγών. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στο μεταβολισμό της βιταμίνης D, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.

manitaria

Τι πρέπει να προσέχουμε στα μανιτάρια;

Ποιότητα

Όταν αγοράζετε μανιτάρια, επιλέξτε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πολλά μανιτάρια που διατίθενται στο εμπόριο δεν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα τους σε βιταμίνη D να είναι ελάχιστα. Αναζητήστε ετικέτες που υποδεικνύουν έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή επιλέξτε μάρκες που είναι γνωστές για τις πλούσιες σε βιταμίνη D ποικιλίες τους.

Συνθήκες αποθήκευσης

Τα μανιτάρια μπορεί να χάσουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο φως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποθηκεύστε τα μανιτάρια σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσετε τα θρεπτικά τους συστατικά.

Προφυλάξεις για την αναζήτηση άγριων μανιταριών

Ορισμένα μανιτάρια ενδέχεται να είναι τοξικά ή να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα λευκά μανιτάρια περιέχουν μία τοξίνη που ονομάζεται αγαριτίνη. Τα επίπεδα της, όμως μπορούν να μειωθούν με το μαγείρεμα. Συνεπώς, προτείνεται να μην καταναλώνετε ωμά τα μανιτάρια και να συμβουλεύεστε πάντα αξιόπιστες πηγές πριν καταναλώσετε άγριες ποικιλίες αυτών, για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Υπερκατανάλωση

Ενώ τα μανιτάρια αποτελούν πολύτιμη πηγή βιταμίνης D, το μέτρο είναι το κλειδί. Η υπερβολική πρόσληψη οποιουδήποτε συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στον οργανισμό. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε ένα ολοκληρωμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Συμπερασματικά

Ενώ, λοιπόν ορισμένες ποικιλίες μανιταριών θα μπορούσαν να είναι καλές πηγές βιταμίνης D, δεν πληρούν όλα τα είδη τα απαραίτητα κριτήρια. Παρόλα αυτά, τα μανιτάρια παρέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ορισμένες από τις βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία, και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ταιριάζουν σε πολλά πιάτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με άλλες καλές πηγές βιταμίνης D, βοηθώντας μας να καλύψουμε τη συνιστώμενη ποσότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

A Catharine Ross, To, C. and Al, E. (2011). Dietary reference intakes for calcium and vitamin D. Washington, Dc: National Academies Press.

Binkley, N., Ramamurthy, R. and Krueger, D. (2010) ‘Low vitamin D status: Definition, prevalence, consequences, and correction’, Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 39(2), pp. 287–301. doi:10.1016/j.ecl.2010.02.008.

Cardwell, G. et al. (2018) ‘A review of mushrooms as a potential source of dietary vitamin D’, Nutrients, 10(10), p. 1498. doi:10.3390/nu10101498.

Cashman, K.D. et al. (2016) ‘Effect of ultraviolet light–exposed mushrooms on vitamin D status: Liquid chromatography–tandem mass spectrometry reanalysis of biobanked sera from a randomized controlled trial and a systematic review plus meta-analysis’, The Journal of Nutrition, 146(3), pp. 565–575. doi:10.3945/jn.115.223784.

Fang, S., Bajoghli, A. and Bajoghli, M. (2017) ‘Shiitake mushroom-induced flagellate dermatitis’, Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 119(5), pp.462–463. doi:https://doi.org/10.1016/j.anai.2017.08.007.

Forrest, K.Y.Z. and Stuhldreher, W.L. (2011) ‘Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults’ Nutrition Research, 31(1), pp.48–54. doi:https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.12.001.

Garg, S. and Cockayne, S.E. (2008) ‘Shiitake dermatitis diagnosed after 16 years!’, Archives of Dermatology, 144(9). doi:10.1001/archderm.144.9.1241.

Gry, J. et al. (2012) Mushrooms traded as Food [Preprint]. doi:10.6027/tn2012-542.

Hamer, S. and Rabindranathnambi, R. (2013) ‘A wide-spread flagellate dermatitis’, Case Reports, 2013(jan03 1), pp.bcr2012007682–bcr2012007682. doi:https://doi.org/10.1136/bcr-2012-007682.

Heer, R.S. et al. (2020) ‘Not a fungi to be with: Shiitake mushroom flagellate dermatitis’, The American Journal of Emergency Medicine, 38(2). doi:10.1016/j.ajem.2019.09.010.

Holick, M.F. (2010) ‘Vitamin D: Extraskeletal Health’, Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 39(2), pp.381–400. doi:https://doi.org/10.1016/j.ecl.2010.02.016.

Institute Of Medicine (U.S (1997). Dietary reference intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride : standing committee on the scientific evaluation of dietary reference intakes. Washington D.C.: National Academy Press, Cop.

Keegan, R.-J.H. et al. (2013) ‘Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans’, Dermato-Endocrinology, 5(1), pp. 165–176. doi:10.4161/derm.23321.

Lee, D.H. et al. (2019) ‘Mushroom consumption and risk of total and site-specific cancer in two large U.S. prospective cohorts’, Cancer Prevention Research, 12(8), pp. 517–526. doi:10.1158/1940-6207.capr-19-0101.

Mattila, P.H. et al. (1994) ‘Vitamin D contents in edible mushrooms’, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(11), pp. 2449–2453. doi:10.1021/jf00047a016.

O’Mahony, L. et al. (2011) ‘The potential role of vitamin D enhanced foods in improving vitamin D status’, Nutrients, 3(12), pp. 1023–1041. doi:10.3390/nu3121023.

Roupas, P. et al. (2010) ‘Mushrooms and Agaritine: A mini-review’, Journal of Functional Foods, 2(2), pp. 91–98. doi:10.1016/j.jff.2010.04.003.

Schulzová, V. et al. (2002) ‘Influence of storage and household processing on the agaritine content of the cultivatedagaricusmushroom’, Food Additives and Contaminants, 19(9), pp. 853–862. doi:10.1080/02652030210156340.

Schwalfenberg, G. (2007) ‘Not enough vitamin D: health consequences for Canadians’, Canadian family physician Medecin de famille canadien, 53(5), pp. 841–854.

Shephard, S.E., Gunz, D. and Schlatter, C. (1995) ‘Genotoxicity of agaritine in the Laci transgenic mouse mutation assay: Evaluation of the health risk of mushroom consumption’, Food and Chemical Toxicology, 33(4), pp. 257–264. doi:10.1016/0278-6915(94)00142-b.

Sizar, O. (2023) Vitamin D deficiency, StatPearls [Internet]. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/ (Accessed: 03 October 2024).

Stepien, M., et al. (2013) ‘Effect of supplementation with vitamin D2-enhanced mushrooms on vitamin D status in healthy adults’, Journal of nutritional science, 2(e29), pp. 1-9. doi: 10.1017/jns.2013.22.

Tripkovic, L. et al. (2012) ‘Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis', The American journal of clinical nutrition, 95(6), pp. 1357–1364. doi.org/10.3945/ajcn.111.031070.

Urbain, P. et al. (2011) ‘Bioavailability of vitamin D₂ from UV-B-irradiated button mushrooms in healthy adults deficient in serum 25-hydroxyvitamin D: a randomized controlled trial’, European journal of clinical nutrition, 65(8), pp. 965–971. Doi.org/10.1038/ejcn.2011.53.

Usda.gov. (2017). Factors Affecting U.S. Mushroom Consumption. [online] Available at: https://www.ers.usda.gov/publications/pub-details/?pubid=39490 [Accessed 3 Oct. 2024].

Watari, T. and Tokuda, Y. (2017) ‘Shiitake dermatitis’, QJM : monthly journal of the Association of Physicians, 110(12), pp. 849. doi.org/10.1093/qjmed/hcx173.

Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου
Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc,

Η Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc & πιστοποιημένη Health Coach. Διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Ίλιον παρέχοντας παράλληλα online υπηρεσίες. Θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό χωρίς να χρειαστείς δίαιτα ξανά.