Συστάσεις Διατροφής

Γλυκαιμικός δείκτης: Πόσο εύκολο είναι για τους καταναλωτές να τον κατανοήσουν;

της Μαρίας Βησαροπούλου
19 Σεπτεμβρίου 2015
23157 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kampili glykaimikou deikti

Συχνά ακούγεται πως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να προτιμούν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς, επίσης, τα τελευταία χρόνια ο όρος αυτός εμφανίζεται και σε συστάσεις αδυνατίσματος και ελέγχου βάρους. Τι είναι, λοιπόν, αυτός ο δείκτης και πόσο εύκολα μπορούν οι καταναλωτές να τον κατανοήσουν;

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;

Όταν κάποιος καταναλώνει απλούς υδατάνθρακες, αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος γρήγορα και σε υψηλά επίπεδα, ενώ η κατανάλωση των σύνθετων υδατανθράκων έχουν μια πιο αργή και ήπια δράση. Βέβαια, το πόσο θα αυξηθεί το σάκχαρο του αίματος μετά από την κατανάλωση υδατανθράκων διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο και από άτομο σε άτομο, ακόμη και μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ενός τροφίμου.

Για αυτόν τον λόγο αναπτύχθηκε ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ), ένας δείκτης που βοηθά να αξιολογηθεί πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, συγκριτικά με ένα τρόφιμο αναφοράς, όπως η γλυκόζη ή το λευκό ψωμί.

Πότε θεωρείται ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

Ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν έχει τιμή μικρότερη του 55,μετρίου εάν έχει τιμή από 56 έως 69 και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη εάν η τιμή του είναι μεγαλύτερη από 70. Τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου μέτριο και τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα χόρτα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την διατροφική έννοια του γλυκαιμικού δείκτη. Περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτών έχουν πλέον επίγνωση του γλυκαιμικού δείκτη, αλλά οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν την έννοια επαρκώς, για να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν την επισήμανση στη συσκευασία των τροφίμων.

Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας;

Από την έρευνα φάνηκε ότι οι καταναλωτές που είχαν ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη, γνώριζαν ότι γενικά τα τρόφιμα με χαμηλό γκυκαιμικό ήταν πιο ευεργετικά για την υγεία σε σχέση με τα τρόφιμα που είχαν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς, επίσης, ότι δεν ήταν απαραίτητα καλό να βγάλουν από την διατροφή τους τα τρόφιμα που είχαν μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη, διότι είχαν και αυτά τη θέση τους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, ένα 25% των ατόμων που ερωτήθηκαν για την έρευνα πίστευαν ότι τα τρόφιμα με υψηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη ήταν πιο υγιή από τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό δείχνει ότι δεν μπορούν όλοι οι καταναλωτές να κατανοήσουν πλήρως την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί με τον γλυκαιμικό δείκτη μήπως ήταν διαφημιστικό τέχνασμα της βιομηχανίας τροφίμων και δεν ήταν αληθή ορισμένα από τα στοιχεία που παραθέτονταν.

Σε ποιες αλλαγές βαίνει η βιομηχανία τροφίμων;

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων έχει αρχίσει να αλλάζει την σύνθεση των τροφίμων. Υποκατάστατα ζάχαρης και εύπεπτα άμυλα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ώστε να καταφέρουν τη μείωση θερμίδων και υδατανθράκων στα προϊόντα τους και να μπορούν να τα επανατοποθετήσουν στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των τροφίμων και ποτών που φέρουν την επισήμανση του γλυκαιμικού δείκτη. Η καλύτερη πληροφόρηση, όμως, των καταναλωτών μέσω της διαφήμισης όσο και με διαφημιστικά φυλλάδια στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς των τροφίμων που θα βοηθούσαν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Atkinson FS et al. (2008). International tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values. Diabetes Care 31(12):2281-83.

WHO/FAO (1998). Carbohydrates in human nutrition. FAO food and nutrition paper no. 66. FAO, Rome.

Harrison-Dunn A., Is low gl too complicated for consumers. FOODnavigator. 22 Dec 2014. Available at: http://www.foodnavigator.com/Ingredients/Sweeteners-intense-bulk-polyols/Is-low-GI-too-complicated-for-consumers/

Mann J et al. (2007). FAO/WHO scientific update on carbohydrates in human nutrition: conclusions. European Journal of Clinical Nutrition 61 Suppl 1:S132-137.

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος