Συστάσεις Διατροφής

Και μετά το πασχαλινό τραπέζι τι;

02 Μαΐου 2016
37077 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Και μετά το πασχαλινό τραπέζι τι;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος που, αν και συνδυάζεται με στιγμές χαλάρωσης και διακοπών, συχνά συνοδεύεται και από υπερφαγία, "γαστριμαργικές μικροαμαρτίες" αλλά και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροιες, φουσκώματα, δυσφορία από ανεξέλεγκτη υπερφαγία και δηλητηριάσεις). Είτε φάγατε λοιπόν πολύ, είτε υπήρξατε πιο εγκρατείς στους πειρασμούς, το Πάσχα έφυγε και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες. Σίγουρα δεν θα σας συμβούλευα να συνεχίσετε να τρώτε αρνί, τσουρέκι και κουλουράκια καθημερινά.

Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα η ημέρα του Πάσχα μπορεί «διατροφικά» να επαναληφθεί και τις επόμενες 1-2 ημέρες. Στις ΗΠΑ, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, έτσι λοιπόν έχει μελετηθεί πόσες θερμίδες καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός την ημέρα των Ευχαριστιών (μεγάλη γιορτή για τις ΗΠΑ). Οι θερμίδες σύμφωνα με το Caloric Control Council που καταναλώνει εκείνη τη μέρα ο μέσος Αμερικάνος φτάνει τις 4.500 θερμίδες, ενώ τα λιπαρά που λαμβάνουν είναι κατά Μ.Ο. 229 γρ. Μιλάμε για υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης θερμίδων σε σχέση με τις ημερήσια απαιτούμενες. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τη διατροφική ομοιότητα του ελληνικού Πάσχα με τις αμερικάνικες Ευχαριστίες, αλλά και το γεγονός ότι η ημέρα του Πάσχα μπορεί να επαναληφθεί τις αμέσως 1-2 επόμενες ημέρες, τότε χρειάζονται διατροφικά μέτρα.

"Βομβαρδισμός" με δύσπεπτες τροφές

Την περίοδο αυτή συχνά βομβαρδίζουμε τον οργανισμό μας με δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι (νάτριο) και απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη. Λόγω αυτού ακριβώς του ανθυγιεινού τρόπου διατροφής πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι και πως θα φάμε την επόμενη των εορτών του Πάσχα.

Τι συστήνεται μετά τις υπερβολές των γιορτών;

Συστήνεται λοιπόν από την μαγειρίτσα, το αρνί ή το κατσίκι, το κοκκορέτσι, τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι, να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή.

Καλή ιδέα θα ήταν, για όλους τους υγιείς ενήλικες, την επόμενη ημέρα των εορτών του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μια φυσική και ανώδυνη "αποτοξίνωση"

Να κάνετε το Πρωινό συνήθεια

Υιοθετείστε-συστηματοποιήστε το πρωινό. Το πρωινό είναι χιλιοειπωμένο ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στη ρύθμιση του βάρους και της όρεξης. Καλό πρωινό είναι αυτό που είναι πλήρες (δηλαδή περιέχει υδατάνθρακες-λιπαρά-πρωτεΐνες), όπως:

  • γάλα ημιάπαχο + δημητριακά ολ. αλέσεως
  • τοστ (τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί ολ. αλέσεως) + 1 ποτ φρ. χυμός
  • 1 αυγό βραστό (έχουν περισσέψει πιθανότατα κόκκινα αυγά)+ 1-2 φέτες ψωμί ολ. αλέσεως +1 φρούτο

Ακολουθήστε σχήμα 4-6 γευμάτων για τη ρύθμιση της πείνας, αλλά και την εύκολη εισαγωγή φρούτων (ως ενδιάμεσα γεύματα).

Καταναλώστε φρούτα, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς για σνακ

Οι φράουλες είναι ήδη στους πάγκους και σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα υπόλοιπα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα. Προτιμήστε τα για σνακ κ συνδυάστε τα με γαλακτοκομικά ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Προγραμματίστε το Κυρίως σας Γεύμα

Ξοδέψτε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε τι θα φάτε την επόμενη ημέρα, τι ώρα θα φάτε και αν θα το προετοιμάσετε εσείς ή κάποιος άλλος. Έτσι, θα κάνετε σίγουρα καλύτερες επιλογές σε σχέση με το να περιμένετε να πεινάσετε κ να αξιολογήσετε τι μπορείτε να φάτε εκείνη την ώρα. Φυσικά, μην παραλείπετε τη σαλάτα.

Μειώστε λίγο το Δεύτερο Γεύμα της ημέρας

Μπορεί να συνηθίσατε με τις περισσότερες εξόδους να τρώτε δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας μάλλον ένα από τα δύο πρέπει να μειωθεί. Όχι, το βραδινό δεν παχαίνει, αλλά η ύπαρξη δύο μεγάλων γευμάτων, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κ αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σας!

Προτίμηση στα φυτικά προϊόντα, αποφυγή κρέατος και κρεατοσκευασμάτων

Πήρατε μεγάλες ποσότητες ήδη τις ημέρες του Πάσχα από ζωικά προϊόντα, είναι προφανές ότι πρέπει να τα αποφύγετε, περιέχουν πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά, σχετίζεται η κατανάλωση τους με ανάπτυξη νοσημάτων φθοράς (καρδιαγγειακά, είδη καρκίνου κα). Επομένως, προτιμήστε ως κύριο πιάτο φρέσκα ή βραστά λαχανικά ή/και λαδερά (αρκεί να μην ..κολυμπάνε στο λάδι!)

Αποφύγετε το αλάτι

Το αρνί, το κοκορέτσι, τα εδέσματα, τα διάφορα γλυκά είναι τρόφιμα συνήθως υπεραλατισμένα. Προφανές λοιπόν ότι πρέπει με επιμέλεια να το αποφεύγετε, περιορίζοντας δραστικά τη χρήση του στη μαγειρική, διαβάζοντας ετικέτες τροφίμων, προσέχοντας τις παραδοσιακές πηγές κρυφού αλατιού (πχ αρτοσκευάσματα).

«Μαλακή» μαγειρική

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει «εξεγερθεί» μετά τις μέρες Νηστείας και του Πάσχα, οπότε είναι προφανές ότι πρέπει να το ..μαλακώσετε. Πάρτε μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής βάζοντας στην καθημερινότητα σας την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα τροφές απλά μαγειρεμένες και εύπεπτες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες).

Καταναλώστε με σύνεση τα Περισσεύματα

Προτείνεται να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές διαιτητικές συνήθειές μας. Καταναλώστε το κρέας που περίσσεψε και μη μαγειρέψετε τις επόμενες ημέρες, φάτε μία φέτα τσουρέκι με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, ενώ αποφύγετε να τα τρώτε όλα αυτά προσθετικά στη συνηθισμένη σας διατροφή.

Επιστροφή στην Άσκηση

Η Μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες του Πάσχα πάντα σε συνδυασμό με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Το γυμναστήριο ξανα-άνοιξε, ο καιρός έφτιαξε και άρα δικαιολογίες για αποχή από την άσκηση πλέον δεν υπάρχουν.

Τι να περιλαμβάνει η Διατροφή σας;

  • βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι, τομάτα, ρόκα, λάχανο, ραπανάκι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια κ.α)
  • ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 1-2%)
  • ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο
  • φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
  • λίγο ελαιόλαδο 
  • άφθονο νερό

Τι είναι καλό να αποφεύγετε;

  • τρόφιμα ζωικής προέλευσης (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αυγό, ψάρια, βούτυρο)
  • ζάχαρη
  • γλυκά
  • αναψυκτικά
  • αλκοόλ

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εορτές θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή που θα μας βοηθήσει να απαλλαχτούμε αργά και υγιεινά από όσα παραπανίσια κιλά πήραμε τις ημέρες του Πάσχα. 

Γι΄αυτό και δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει πανικός, το βάρος μας δεν θα μεταβληθεί αν φάμε παραπάνω 1-2 μέρες, αλλά μόνο αν με αφορμή το Πάσχα, υιοθετήσουμε και κρατήσουμε κακές συνήθειες διατροφής και άσκησης που δεν είχαμε πριν.

Διατροφική ανασυγκρότηση όσο το γρηγορότερο λοιπόν, άλλωστε το καλοκαίρι, συχνό κίνητρο για απώλεια βάρους, είναι κοντά! Καλή προσαρμογή-εξυγίανση και επανένταξη στην καθημερινότητα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Boeing H1, Bechthold A, Bub A, Ellinger S, Haller D, Kroke A, Leschik-Bonnet E, Müller MJ, Oberritter H, Schulze M, Stehle P, Watzl B. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr. 2012 Sep;51(6):637-63. doi: 10.1007/s00394-012-0380-y.

Szajewska H1, Ruszczynski M. Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Feb;50(2):113-9.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition. 

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"