Οικογένεια

Το παχύσαρκο παιδί μπορεί να φάει γλυκά;

10 Ιουνίου 2015
13125 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi koitaei axni zaxari kai sokolata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η απαγόρευση κάποιας τροφής συχνά την κάνει πιο επιθυμητή με αποτέλεσμα τα παιδιά να τη θέλουν ακόμη περισσότερα. Αν και τα γλυκά περιέχουν συνήθως αρκετό κορεσμένο λίπος και ζάχαρη, και κατά συνέπεια πολλές θερμίδες, εντούτοις και αυτά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο στη διατροφή των παιδιών.

Τα γλυκά περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, που βοηθούν στη μνήμη και προτιμούνται ακόμη πιο έντονα σε περιόδους διαβάσματος. Ειδικά για τη σοκολάτα, πολύ αγαπητή στα παιδιά, εκτός από υδατάνθρακες, αυξάνει και την παραγωγή σεροτονίνης και ενδορφινών, ουσίων που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση.

Είναι λύση να κόψετε τα γλυκά στο παιδί;

Το να του «κόψετε» τα γλυκά είναι κάτι που δεν συστήνεται. Αντιθέτως, ως γονιός θα πρέπει με τη συμπεριφορά σας να περάσετε το μήνυμα στο παιδί ότι τα γλυκά καταναλώνονται σε συγκεκριμένες περιστάσεις και όχι καθημερινά, όπως: σε γενέθλια, παιδικό πάρτι, σε γιορτές, κ.ά. Περιορίστε την προμήθεια των γλυκών, αποφεύγοντας να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.

Συχνά οι γονείς χρησιμοποιούν τα γλυκά με λάθος τρόπο και τα δίνουν στα παιδιά για να τα επιβραβεύσουν, να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ τους, να καλύψουν κενά όπως η έλλειψη χρόνου, προσοχής ίσως και στοργικότητας. Το γλυκό δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να πάρει τη θέση των παραπάνω. Οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας και αγάπης στα παιδιά τους, χωρίς υποκατάστατα.

Ποια γλυκά είναι προτιμότερα να δοθούν;

Τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη (όπως π.χ. τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, η μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα, το ζελέ, η γρανίτα,) είναι προτιμότερα, αν και περιέχουν ζάχαρη/ φρουκτόζη. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ωστόσο και σε αυτά στο μέγεθος της μερίδας.

Μια άλλη επιλογή είναι και τα σπιτικά γλυκά τα οποία φτιάχνονται με «τροποποιημένες» συνταγές. Φτιάξτε για παράδειγμα τσιζκέικ χρησιμοποιώντας μπισκότα ολικής άλεσης, τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς θερμίδες, μαρμελάδα σπιτική με λιγότερη ζάχαρη ή εμπορίου με φυσικά σάκχαρα.

Περιορισμένη θα πρέπει να είναι και η κατανάλωση ροφημάτων που έχουν πρόσθετη ζάχαρη, εκτός από τα σκάχαρα που μπορεί να έχουν από μόνα τους όπως π.χ. οι χυμοί του εμπορίου, τα αθλητικά ποτά, το τσάι και ο καφές, τα ενεργειογόνα ποτά, τα γαλακτούχα ροφήματα. Μια εναλλακτική λύση, με ελάχιστες θερμίδες, είναι, η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (π.χ. στεβιόλη κ.ά.) οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Η συχνή επιθυμία για γλυκό μπορεί επίσης να ικανοποιηθεί από την κατανάλωση σνακ με γλυκιά γεύση, για παράδειγμα ενός γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, καρύδια και μέλι, γάλακτος χαμηλών λιπαρών με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας κ.ά.

Χρήσιμα tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

  • Να τους τα σερβίρετε σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα αντί για 1 μεγάλη)
  • Να πίνουν νερό όταν διψάνε και όχι αναψυκτικά, χυμούς, κ.ά.
  • Να μην προσφέρετε ποτέ το γλυκό για επιβράβευση στο παιδί
  • Να τρώτε καθημερινά φρούτα αντί για επιδόρπιο
  • Να τους παρουσιάσετε τα θρεπτικά τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, π.χ. δημιουργήστε ένα χαμογελαστό πρόσωπο με φέτες μπανάνας και σταφίδες, κόβετε τα φρούτα σε διασκεδαστικά και εύκολα σχήματα κ.ά.
  • Να ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για τα γλυκά, να δημιουργήσουν γεύσεις, συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν για σνακ
  • Να μαθαίνετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη (συγκρίνοντας την περιεκτικότητά της από την ετικέτα)
  • Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί
  • Να τους σερβίρετε τα γλυκά μετά το φρούτο ή/ και μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος
  • Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα "στις γιορτές" και όχι καθημερινά

Οι γονείς στην προσπάθεια περιορισμού των γλυκών θα πρέπει να μην τα απαγορεύουν, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστικές συμπεριφορές. Αντιθέτως, ένας πιο ελαστικός έλεγχος φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kuwana E. Discovering the Sweet Mysteries of chocolate. Neuroscience for Kids. Oct 2010. Available at:http://faculty.washington.edu/chudler/choco.html

Franck Senninger. L' enfant obese. Le faire maigrir en douceur. Guide (broche). France, Jouvence 2005.

Dr Rachel Pryke. Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ε. Μαγκλάρα- Κατσιλάμπρου, Α. Τσαρούχη. Παιδική Παχυσαρκία. Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Αθήνα, ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις 2009.

U.S. Department of Agriculture. 10 tips Nutrition Education Series. Cut back on your kid's sweet treats. 10 tips to decrease added sugars. Available at: http://www.choosemyplate.gov/food-groups/downloads/TenTips/DGTipsheet13CutBackOnSweetTreats.pdf

Ζαμπέλας Α., (2003) Διατροφή στα στάδια της ζωής. σελ. 195-199. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης

Honkala S, et al.Consumption of sugar products and associated life and school-satisfaction and self-esteem factors among schoolchildren in Kuwait. Acta Odontol Scand.2006 Apr;64(2):79-88.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.