Οικογένεια

Τι εννοούμε με τον όρο «Υπογόνιμο Ζευγάρι»;

του Τάσου Λάμπρου Χριστοδούλου
17 Νοεμβρίου 2008
12906 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
episkepsi se giatro ypogonimo zevgari

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στον κλάδο της Ιατρικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ο όρος υπογονιμότητα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όταν δεν έχουμε εγκυμοσύνη σε ένα ζευγάρι, μετά από ένα χρόνο συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας, και πρέπει να τονιστεί οτι κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος δεν γινόταν χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης.

Το γεγονός, όμως, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι το ζευγάρι πρέπει να περιμένει ένα χρόνο προτού ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού ιατρού στο τομέα της ιατρικής της αναπαραγωγής, λόγω του οτι τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας.

Το ποσοστό εγκυμοσύνης για υγιή ζευγάρια, αυτά που ονομάζουμε καλής αναπαραγωγικής ηλικίας (25 – 34 ετών) που έχουν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ειδικά κατά την περίοδο της ωορρηξίας (η οποία σε γυναίκες με ένα μηνιαίο κύκλο 28 ημερών είναι περί την 14ην –16ην ημέρα του κύκλου της γυναίκας) ανέρχεται στο 20-25% κάθε μήνα.

Εξωσωματική Γονομοποίηση (IVF)

Έχουν ήδη περάσει 25 χρόνια από το 1978 που είχαμε τη πρώτη γέννηση παιδιού ακολουθώντας τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης από τους EDWARDS και STEPTOE. Αυτό το ιατρικό επίτευγμα ήταν η απαρχή μιας εντελώς καινούργιας εποχής για χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια.

Με την έναρξη της τρίτης χιλιετίας μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα, η εξωσωματική γονιμοποίηση πιο γνωστή στο ευρύ κοινό με τους αγγλικους χαρακτηρες IVF (από τα αρχικά των λέξεων in vitro-fertilization), εξακολουθεί να είναι η μεγάλη ελπίδα για τα υπογόνιμα ζευγάρια σε ολόκληρο το πλανήτη, χαρίζοντας τη χαρά απόκτησης ενός υγιούς παιδιού σε χιλιάδες ζευγάρια.

Μέθοδος της« Μικρογονιμοποίησης» (ICSI)

Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας που βοήθησε στη βελτίωση των φάρμακων και των νέων μεθόδων έχουμε οδηγηθεί σε μια αύξηση των ποσοστών κύησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κλασσικό παράδειγμα είναι η μέθοδος της« Μικρογονιμοποίησης» γνωστή σαν I C S I (intra cytoplasm sperm injection ) κατά την οποίαν χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο από τον άνδρα, το οποίο τοποθετείται μέσα στο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση. Έτσι αυτή η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγαρια, όπου το πρόβλημα οφειλόταν στον ανδρικό παράγοντα, να γευτούν τη χαρά της γεννήσεως του παιδιού τους .

Έλεγχος και των δύο συντρόφων

Απαραίτητος είναι ένας πλήρης έλεγχος της γυναίκας καθώς και του άνδρα πριν το ξεκίνημα οποιασδήποτε μορφής θεραπείας. Τονίζεται ιδιαίτερα αυτό το σημείο γιατί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μελέτες η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 40% περίπου στη γυναίκα, 40 % περίπου στον άνδρα και 20% περίπου και στους δυο συντρόφους.

Ανάλυση σπέρματος

Έτσι ο σύντροφος (σύζυγος) θα πρέπει να υποβάλλεται σε μια λεπτομερή ανάλυση σπέρματος με σκοπό όχι μόνο να εξακριβωθούν τα υποκείμενα προβλήματα, αλλά και να προσδιοριστούν πιθανοί τρόποι θεραπείας εάν φυσικά αυτοί υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάλυση σπέρματος θεωρείται η πιο σημαντική εξέταση στον έλεγχο του υπογόνιμου ζευγαριού στα πλαίσια της προσπάθειας για την ανεύρεση και θεραπεία πιθανών αιτιών υπογονιμότητας.

Ηλικία γυναίκας

Επίσης καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της θεραπείας οιασδήποτε μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η ηλικία της γυναίκας. Τα καλύτερα ποσοστά κυήσεων αλλά και γεννήσεων είναι σε γυναίκες 25-30 ετών με πτωτική τάση σε γυναίκες άνω των 35 ετών και η πτώση αυτή συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα μετά την ηλικία των 38 ετών.

Τάσος Λάμπρου Χριστοδούλου
Τάσος Λάμπρου Χριστοδούλου Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσία -Κύπρος