Οικογένεια

Τυχερές Τροφές Πρωτοχρονιάς από όλο τον Κόσμο: Μύθοι, Παραδόσεις και Διατροφική αξία

31 Δεκεμβρίου 2024
996 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
tyxeres trofes

Photo Source: www.canva.com

Η Πρωτοχρονιά είναι μια γιορτή γεμάτη ελπίδες για το νέο έτος και πολλές παραδόσεις που συνδέονται με το φαγητό. Σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, υπάρχουν τροφές που θεωρούνται «τυχερές» και συχνά συνδέονται με την επιθυμία για ευημερία, τύχη και ευτυχία στο νέο έτος. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές "τυχερές τροφές" από διάφορες κουλτούρες, τις παραδόσεις που τις συνοδεύουν και την διατροφική τους αξία.


Διαβάστε επίσης: Τι να Προσέξουμε στη Διατροφή μας το Βράδυ της Πρωτοχρονιάς;


Οι Φακές και οι Σταφίδες στην Ιταλία 

Στην Ιταλία, ειδικά στη Νότια Ιταλία, οι φακές και οι σταφίδες αποτελούν δύο βασικά συστατικά που συνδέονται στενά με τις παραδόσεις του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και φέρουν έντονα συμβολικό φορτίο. Η κατανάλωσή τους τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αλλά και κατά τις πρώτες μέρες του νέου έτους, φέρει σημαντικό νόημα και σχετίζεται με την επιθυμία για τύχη, ευημερία και οικονομική πρόοδο. 

Τι συμβολίζουν;

Η παράδοση λέει ότι οι φακές, λόγω του σχήματος τους που μοιάζουν με νομίσματα, φέρνουν χρήματα και ευημερία για το νέο έτος. Κάθε κόκκος φακής που καταναλώνεται, φέρεται να εκπροσωπεί μια πρόοδο στην οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, το φαγητό αυτό σερβίρεται σε συνδυασμό με χρυσά νομίσματα ή κοσμήματα για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον συμβολισμό της αφθονίας.

Πώς μαγειρεύονται οι φακές;

Η πιο παραδοσιακή συνταγή για την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία είναι το "Lenticchie con Cotechino", ένα πιάτο που συνδυάζει τις φακές με κοτετσίνο (ένα είδος ιταλικού λουκάνικου), το οποίο θεωρείται επίσης σύμβολο ευημερίας και τύχης λόγω της σφριγηλότητας και της δύναμης του χοίρου. 

Πώς μαγειρεύονται οι σταφίδες;

Οι σταφίδες χρησιμοποιούνται σε διάφορα παραδοσιακά ιταλικά γλυκίσματα για την Πρωτοχρονιά, και συνήθως χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε κέικ και γλυκά ψωμιά. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα που περιλαμβάνουν σταφίδες είναι το "Panettone", το διάσημο ιταλικό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο κέικ. Το Panettone είναι ένα αφράτο γλυκό ψωμί γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και συχνά πορτοκάλι και λεμόνι, που αποτελεί την απόλυτη γευστική εμπειρία για τις γιορτές.

Τα Σταφύλια στην Ισπανία

Τα σταφύλια στην Ισπανία κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις παραδόσεις του Πρωτοχρονιάτικου εορτασμού, καθώς η κατανάλωσή τους έχει ένα ισχυρό συμβολικό φορτίο και συνδέεται με την καλή τύχη και την ευημερία για το νέο έτος.

Πιο συγκεκριμένα οι Ισπανοί έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν 12 σταφύλια με το χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (γνωστή ως "Nochevieja"). Κάθε σταφύλι αντιπροσωπεύει έναν μήνα του νέου χρόνου, με την πεποίθηση ότι αυτό θα φέρει τύχη και ευημερία για τους 12 μήνες που ακολουθούν. 

Πώς Συμβάλλουν στην Καλή Υγεία;

Τα σταφύλια δεν είναι μόνο ένα σύμβολο τύχης και ευημερίας στην ισπανική παράδοση, αλλά είναι και μια εξαιρετική τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Ιδιαίτερα τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια, είναι πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως φλαβονοειδών και πολυφαινολών. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και προστατεύοντας από τη φθορά του DNA. Με την πλούσια θρεπτική τους αξία, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για καθημερινή κατανάλωση που μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία, την ενίσχυση της μνήμης καθώς και την πεπτική λειτουργία. 

eutixismeno neo etos

Το Ρόδι στην Ελλάδα: Ευημερία και Αντιοξειδωτική Δράση

Το ρόδι κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ελληνική παράδοση και κουλτούρα καθώς είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της ευημερίας και της καλής τύχης. Κατά την Πρωτοχρονιά, είναι συνηθισμένο να σπάει ένα ρόδι στην αυλή ή στην είσοδο του σπιτιού για να «ξεκινήσει» η νέα χρονιά με ευτυχία και αφθονία. Αν το ρόδι σπάσει και πέσουν πολλά σπόρια, θεωρείται ότι η χρονιά θα είναι γεμάτη από ευημερία, καλή τύχη και πλούτο. 

Αντιοξειδωτική Δράση

Εκτός από τις πολιτισμικές και συμβολικές αξίες του, το ρόδι είναι επίσης μια από τις πιο θρεπτικές τροφές με έντονη αντιοξειδωτική δράση, και οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί εδώ και αιώνες. 

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τη φθορά των κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος και ενισχύοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Επίσης η κατανάλωση ροδιού έχει συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς οι αντιοξειδωτικές του ουσίες φαίνεται να προστατεύουν το DNA από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

Τα Noodles στην Κίνα

Τα noodles δεν είναι μόνο το πιο αναγνωρίσιμο και αγαπημένο φαγητό της κινεζικής κουζίνας, αλλά και σύμβολο ευημερίας, μακροβιότητας και τύχης.  Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι η κατανάλωση noodles την Ημέρα του Νέου Έτους (Κινέζικο Νέο Έτος), καθώς θεωρούνται σύμβολο μακροχρόνιας ζωής και τύχης. Τα noodles, και κυρίως τα μακριά noodles (όπως τα longevity noodles), είναι σύμβολο της μακροχρόνιας ζωής καθώς το σχήμα τους θυμίζει τον άπειρο κύκλο και την αέναη ροή του χρόνου. Ο κινεζικός λαός πιστεύει ότι όσο πιο μακρύ είναι το noodle, τόσο πιο μακρά και υγιή θα είναι η ζωή του ατόμου που το καταναλώνει. 

Διατροφική Αξία των Noodles

Τα noodles είναι μια ευέλικτη τροφή που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλές διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως σιτάρι, ρύζι, αλεύρι φασολιών ή άλλα δημητριακά, που διαφέρει ανά περιοχή και προτίμηση. Ανάλογα με τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους, τα noodles έχουν διαφορετική διατροφική αξία. Η κύρια όμως θρεπτική αξία των noodles προέρχεται από τους υδατάνθρακες που περιέχουν, οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και έτσι γι’ αυτό το λόγο καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ως κύριο πιάτο, δίνοντας στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται μέσα στη μέρα.

  • Τα λευκά noodles από σιτάρι περιέχουν κυρίως απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται γρήγορα από το σώμα και παρέχουν άμεση ενέργεια.
  • Αντίθετα, τα ολικής αλέσεως noodles έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη σταθερότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και παρέχουν αργή και σταθερή ενέργεια.
  • Τα noodles από φασόλια mung ή σόγιας περιέχουν φυσικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Shukla AP et al. (2015) - "Impact of Food Order on Glucose and Insulin Excursions in Obese Subjects with Pre-diabetes." Diabetes Care 38(7):1441-1444.

Gentilcore D, Chaikomin R et al. (2006) - "Effects of fat on gastric emptying, postprandial glycemia, plasma insulin, and GIP responses in healthy men." Am J Physiol Endocrinol Metab.

Johnston CS et al. (2010) - "Vinegar ingestion at mealtime reduces fasting blood glucose concentrations in healthy adults at risk for type 2 diabetes." European Journal of Clinical Nutrition.

Gannon MC, Nuttall FQ (2006) - "Control of blood glucose in type 2 diabetes without weight loss by modification of diet composition." Nutr Metab (Lond).

Ludwig DS (2002) - "The glycemic index: physiological mechanisms relating to obesity, diabetes, and cardiovascular disease." JAMA.

Δέσποινα Μαυρίδου
Δέσποινα Μαυρίδου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Δέσποινα (Ντέπη) Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (M.Sc.) με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στην Καβάλα από το 2013 και έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς της Διατροφής. Με την πολυετή της εμπειρία και το "ανήσυχο πνεύμα" της είναι έτοιμη να σε βοηθήσει παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.