Κουζίνα

Γαστρονομικό Ταξίδι στην Σερβία

16 Οκτωβρίου 2024
2376 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
beligradi kentriki plateia

Photo Source: www.canva.com

Το concept «Και οι διαιτολόγοι έχουν ψυχή» συνεχίζεται περνώντας τα σύνορα της Ελλάδας με ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Σερβία.

Το Βελιγράδι αποτελεί την πρωτεύουσα της Σερβίας με τεράστια ομορφιά αλλά και ιστορία. Τόσο η πόλη του Βελιγραδίου όσο και οι ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί μεγάλες αναταραχές και βομβαρδισμούς. Παρατηρώντας το Βελιγράδι πανοραμικά θα δούμε ότι είναι χτισμένο ανάμεσα στη συμβολή δύο ποταμών, του Δούναβη και του Σάβα. Είναι εντυπωσιακό πως παρόλο τον τελευταίο βομβαρδισμό το 1999 από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένει μία άκρως ζωντανή πόλη που συνεχώς ανανεώνεται και αναδομείται μέχρι σήμερα.

Μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς

  • Το Κάστρο του Βελιγραδίου – Kalemegdan
  • Το Ναό του Αγίου Σάββα
  • Μουσείο Νίκολα Τέσλα
  • Σπίτι των Λουλουδιών
  • Οδός Knez Mihailova
  • Κεντρική Πλατεία του Βελιγραδίου με το εθνικό θέατρο και το εθνικό μουσείο
  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Golubac Fortress
  • Smederevo Fortress
  • Μοναστήρι του Studenica
  • Μοναστήρι του Manasija

Εκτός από όμορφα εντυπωσιακά κτίρια, αμέτρητα πάρκα και εκκλησίες πάμε να δούμε την γαστρονομική όψη της Σερβία. Ένα ταξίδι στη Σερβία είναι μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση, την ποικιλία και την ποιότητα των πρώτων υλών. Η σερβική κουζίνα είναι γνωστή για τις πλούσιες γεύσεις και την ποικιλία των πιάτων που επηρεάζονται από τις γειτονικές κουζίνες των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Κύρια Πιάτα

Καρατζόρτζεβα

Χοιρινό τηγανιτό σνίτσελ γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και καϊμάκ (τυρί κρέμα με τυρί φέτα και γιαούρτι). Σερβίρεται συνήθως με τηγανιτές πατάτες.

Pljeskavica

Ένα είδος σερβικού μπέργκερ, φτιαγμένο από μείγμα βοδινού και χοιρινού κρέατος. Συχνά σερβίρεται με κρεμμύδια, πιπεριές και διάφορες σάλτσες.

Ćevapi

Μικρά λουκάνικα από μίγμα βοδινού και χοιρινού κρέατος, συνήθως ψητά στη σχάρα και σερβιρισμένα με πίτα (lepinja), κρεμμύδια και kajmak (ένας τύπος πηχτού γαλακτοκομικού προϊόντος).

Sarma

Λάχανα γεμιστά με μείγμα κιμά, ρυζιού και καρυκευμάτων. Συνήθως σερβίρονται με ξινό λάχανο.

Ορεκτικά και Συνοδευτικά

Kajmak

Ένα πηχτό γαλακτοκομικό προϊόν, κάτι ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί κρέμα, που σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό.

Ajvar

Ένα παραδοσιακό spread από ψητές κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες, σκόρδο και λάδι. Σερβίρεται συνήθως με ψωμί ή κρέας.

Prebranac

Φασόλια μαγειρεμένα με κρεμμύδια και πάπρικα, συχνά σερβίρονται ως συνοδευτικό πιάτο.

Σαλάτες

Šopska Salata

Μια δροσερή σαλάτα με ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια και τυρί φέτα.

Urnebes

Πικάντικη σαλάτα με τυρί φέτα, σκόρδο, πιπεριές και καρυκεύματα.

Γλυκά

Baklava

Γνωστό γλυκό από φύλλο και ξηρούς καρπούς, σιροπιασμένο με μέλι.

Krofne

Ένα είδος λουκουμά γεμιστό με μαρμελάδα ή κρέμα.

Tulumba

Μικρές μπουκιές τηγανιτής ζύμης, βουτηγμένες σε σιρόπι.

Bela Kocka

Το γλυκό «Μπελά κότσκα» είναι ένα παραδοσιακό σερβικό γλυκό που συνήθως αποτελείται από ένα είδος ζύμης με ζάχαρη, βούτυρο και αυγά. Συχνά παρασκευάζεται σε μορφή κύβου, και το όνομά του "Bela Kocka" σημαίνει "λευκός κύβος" στη σερβική γλώσσα. Το γλυκό αυτό είναι πολύ δημοφιλές στις γιορτές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στη Σερβία. Πρόκειται ένα γλυκό που θυμίζει κέικ ή παντεσπάνι, αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή υφή και γεύση.

Ποτά

Rakija

Το εθνικό ποτό της Σερβίας είναι η ρακία ή για εμάς ρακή. Παραδοσιακό απόσταγμα, συνήθως από δαμάσκηνα, βερίκοκα ή αχλάδι με περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 30 έως 50%.

Jelen Pivo

Ένα από τα πιο δημοφιλή σερβικά μπύρες.

Vranac

Κόκκινο κρασί από την περιοχή των Βαλκανίων, γνωστό για την πλούσια γεύση του.

Κλείνοντας

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Σερβία θα σου προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμάσεις πλούσιες και ποικίλες γεύσεις που αντανακλούν την παράδοση και την ιστορία της περιοχής. Η συμβουλή μου ως διαιτολόγος είναι σε κάθε σου ταξίδι, όπου κι αν είναι αυτό, να το ζεις και να το απολαμβάνεις. Μη φοβάσαι να γευτείς και να δοκιμάζεις τοπικά προϊόντα χωρίς τύψεις.

Α, και μην ξεχάσεις! ΔΕΝ χρειάζεται να ζυγιστείς αμέσως μόλις επιστρέψεις, η ζυγαριά σίγουρα θα λέει ψέματα. Κράτησε τις όμορφες αναμνήσεις και ότι αποκόμισες από το ταξίδι σου σε ένα νέο μέρος και βρες πάλι τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου.

Ζήνα Βαρσάμη
Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ζήνα Βαρσάμη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας.