Fitness

Τριγλυκερίδια μέσης αλύσου: Βελτιώνουν την αθλητική απόδοση;

της Τάλιας Ευαγγέλου
03 Σεπτεμβρίου 2018
37560 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
triglukeridia mct's and excercise

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το λίπος ως ένα εναλλακτικό καύσιμο στην αθλητική απόδοση, διαπιστώνοντας  ότι η αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της άσκησης τείνει να προστατεύει το γλυκογόνο των μυών εξαιτίας της αυξημένης χρήσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων για την ενέργεια. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου δεν καθυστερούν την γαστρική εκκένωση ή απορρόφηση καθώς υδρολύονται από τη λιπάση στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο σε γλυκερόλη και λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας (MCFA), με αποτέλεσμα να έχει υιοθετηθεί η άποψη ότι αποτελούν εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον μυ κατά την παρατεταμένη άσκηση.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου;

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT's) είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος. Όπως όλα τα λιπαρά οξέα, τα MCT περιέχουν μια ραχοκοκαλιά γλυκερόλης με τρία συνδεδεμένα λιπαρά οξέα. Σε αντίθεση με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας τα λιπαρά οξέα MCT είναι μεσαίου μήκους. Λόγω αυτού τα λιπαρά μέσης αλύσου είναι ευκολότερο να διασπαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Επίσης, τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCFA) περιλαμβάνουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα με 6-10 άνθρακες.

Φυσικές πηγές των τριγλυκεριδίων της μέσης αλύσου είναι κατά κύριο λόγο το λάδι καρύδας και το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα περισσότερα λιπαρά οξέα περνούν από μια ειδική πεπτική διαδικασία, η οποία τους επιτρέπει να ταξιδεύουν μέσω της ροής του αίματός στους ιστούς όπου μεταβολίζουν ή αποθηκεύουν λίπος. Τα MCTs είναι διαφορετικά επειδή απορροφώνται εύκολα καθώς μεταβολίζονται στο συκώτι και χρησιμοποιούνται για ενέργεια.

Ποια τα πλεονεκτήματα των MCT;

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής και συνήθως χρησιμοποιούνται μαζί με φάρμακα για τη θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών διαταραχών με αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου της διάρροιας, της στεατόρροιας και του ήπατος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το MCT μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, στην παχυσαρκία και φλεγμονή.

Τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT) και άσκηση

Ο στόχος της πρόσληψης MCT βασίζεται στην αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων (FFA) ως πηγή ενέργειας, εξοικονομώντας μυϊκό γλυκογόνο κατά την διάρκεια της άσκησης. Σε σύγκριση με τα μακράς αλύσου τριγλυκερίδια (LCT), τα MCT απορροφώνται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό καύσιμο για αθλήματα παρατεταμένης διάρκειας (πχ. ποδηλασία).

Συμπερασματικά, τα MCTs έχουν μια εργογόνο δράση (ergogenic), ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση, εξοικονομώντας το γλυκογόνο στους μύες, αυξάνοντας την αντοχή και βελτιώνοντας την αθλητική απόδοση.

Έρευνες έχουν δείξει πως 30-45γρ συμπληρώματος MCT πριν από την άσκηση σε αθλήματα αντοχής και παρατεταμένης διάρκεια θα μπορούσε να βελτιώσει την αθλητική απόδοση των αθλητών

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Goedecke, J., Clark, V., Noakes, T. and Lambert, E. (2005). The Effects of Medium-Chain Triacylglycerol and Carbohydrate Ingestion on Ultra-Endurance Exercise Performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 15(1), pp.15-27.

Gomes, R. and Aoki, M. (2003). Does medium chain triglyceride play an ergogenic role in endurance exercise performance? Revista Brasileira de Medicina do Esporte, 9(3), pp.162-168.

Jeukendrup, A., Saris, W., Van Diesen, R., Brouns, F. and Wagenmakers, A. (1996). Effect of endogenous carbohydrate availability on oral medium-chain triglyceride oxidation during prolonged exercise. Journal of Applied Physiology, 80(3), pp.949-954.

Marten, B., Pfeuffer, M. and Schrezenmeir, J. (2006). Medium-chain triglycerides. International Dairy Journal, 16(11), pp.1374-1382.

Wang, Y., Liu, Z., Han, Y., Xu, J., Huang, W. and Li, Z. (2018). Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PLOS ONE, 13(2), p. e0191182.

Τάλια Ευαγγέλου
Τάλια Ευαγγέλου Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος (MSc)