Διατροφή

Φραπέ: Ο ιδανικός καφές για το καλοκαίρι

22 Ιουλίου 2014
37764 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φραπέ: Ο ιδανικός καφές για το καλοκαίρι

Άκρως καλοκαιρινός και δροσιστικός, ο φραπέ, αποτελεί μία από τις αγαπημένες καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων και των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας κάθε καλοκαίρι. Μια τυχαία εφεύρεση ενός Θεσσαλονικιού πριν από περίπου 60 χρόνια, οδήγησε στην δημιουργία του πιο διάσημου εγχώριου καφέ που φαίνεται μέχρι και σήμερα να κρατάει τα ηνία στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με τον espresso και τον γαλλικό να ακολουθούν. Πανεύκολος στην παρασκευή του, αφού απαιτεί μόνο παγωμένο νερό και στιγμιαίο καφέ, αποτελεί την λύση για ένα υπέροχο ρόφημα.

Ο φραπέ, πέρα από την δροσιά που μας προσφέρει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αποτελεί ιδανικό τρόπο για να μας κρατήσει σε εγρήγορση τις απαιτητικές μέρες της εβδομάδας, χάρη στα 65-100mg καφεΐνης που περιέχει ανά μερίδα. Η καφεΐνη, δρώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα καταφέρνει να αυξήσει την ετοιμότητά μας, ενώ μειώνει την κούραση που αισθανόμαστε. Σύμφωνα με οδηγίες έγκυρων οργανισμών υγείας, η κατανάλωση μέχρι και 400mg καφεΐνης (περίπου 4 ποτήρια φραπέ) ημερησίως, φαίνεται να είναι ασφαλής και αποδεκτή για υγιείς ενήλικες. Ας μην ξεχνάμε ότι πίνοντας ένα φραπέ, η ποσότητα της καφεϊνης που προσλαμβάνουμε (65-100mg) είναι μικρότερη από αυτή που περιέχεται σε έναν καφέ φίλτρου (115-175mg).

Πέρα από την αποδεδειγμένη διεγερτική δράση της καφεΐνης, ένας φραπέ προσφέρει και άλλα οφέλη στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, προκαλεί μικρή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την δυνατότητα παραγωγής μυϊκού έργου. Η κατανάλωση άλλωστε της καφεΐνης από αθλητές για την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων είναι συχνό φαινόμενο. Σημαντική είναι επίσης η αντιοξειδωτική δράση του καφέ, αφού λόγω των φαινολικών ενώσεων που περιέχει, συνεισφέρει σημαντικά, απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται εν μέρει για την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων, αρτηριοσκλήρυνσης, καρκίνου κ.ά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές βρίσκεται στις πρώτες θέσεις τροφίμων - ποτών με πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Σε σχέση με άλλους κρύους καφέδες, ο φραπέ δεν απαιτεί προσθήκη και άλλων συστατικών όπως για παράδειγμα το γάλα ή το αφρόγαλο, που ενδεχομένως να αυξήσουν τις θερμίδες του. Μην ξεχνάμε επιπλέον ότι ο καφές αποτελείται κατά 98.5% νερό και ο φραπέ σερβίρεται παραδοσιακά σε μεγαλύτερα ποτήρια (των 200-240mL) απ’ότι άλλοι καφέδες συνεισφέροντας παραπάνω στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Κάποιες κατηγορίες ατόμων όπως είναι οι ασθενείς ή οι εγκυμονούσες καλό είναι να συμβουλευτούν τον ιατρό ή διαιτολόγο τους για την ποσότητα καφεΐνης που μπορούν να προσλαμβάνουν με ασφάλεια ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουν και επιπλέον ποσότητα καφεΐνης που ενδεχομένως προσλαμβάνουν και από άλλες πηγές (όπως το τσάι, το κακάο, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα ή ακόμη και τα ενεργειακά ποτά). Σε αυτές τις περιπτώσεις και για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, τη λύση έρχεται να δώσει ο στιγμιαίος καφές, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί με φυσικό τρόπο η καφεΐνη.

Ο φραπέ, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και του ελληνικού καλοκαιριού, αποτελεί μια μοναδική λύση δροσιάς με επιπλέον οφέλη, όπως η εγρήγορση και η ετοιμότητα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας φυσικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bonita JS, Mandarano M, Shuta D, Vinson J. Coffee and cardiovascular disease: in vitro, cellular, animal, and human studies. Pharmacol Res. 2007 Mar;55(3):187-98.

George SE, Ramalakshmi K, Mohan Rao LJ. A perception on health benefits of coffee. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008 May;48(5):464-86.

Lopez-Garcia E, van Dam RM, Li TY,Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The Relationship of Coffee Consumption with Mortality. Ann Intern Med. 2008;148:904-914

Φωτεινή Ρέβη
Φωτεινή Ρέβη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Δατηρεί από το 2021 αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.