Διατροφή

Πώς συντηρούνται τα τρόφιμα;

13 Δεκεμβρίου 2010
15378 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
sintirisi trofimwn sto psigeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ξεκινώντας από το supermarket

Αρχικά, ο καταναλωτής, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε κάποιο supermarket, θα πρέπει να κινηθεί για την επιλογή των μεγαλύτερων σε σταθερότητα τροφίμων, όπως οι κονσέρβες και ακολούθως να κατευθυνθεί στα περισσότερο ευαίσθητα τρόφιμα π.χ. φρούτα και λαχανικά.

Τα προϊόντα που θα πάρει από το ψυγείο, ή την κατάψυξη, θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα βάλει στο καρότσι του.
Με τον τρόπο αυτό, τα κατεψυγμένα, ή ψυγμένα τρόφιμα θα παραμείνουν όσο τον δυνατόν χρόνο λιγότερο εκτός ψύξης- κατάψυξης κατά την διάρκεια της αγοράς των αλλά και κατά την μεταφορά στο σπίτι και τον οικιακό ψυγειοκαταψύκτη.


Λίστα ΑγορώνΣυμπλήρωσε με θρεπτικές επιλογές το Shopping List σου [APP] 

Τα τρόφιμα αυτά δεν πρέπει να παραμείνουν στη ζώνη κίνδυνου (4-60oC) για περισσότερες από δύο ώρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο καταναλωτής να δείξει στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που αγοράζει, όπως επίσης και στην αγορά ευαλλοίωτων τροφίμων.

Για παράδειγμα, κατά την αγορά των αυγών, θα πρέπει να προσέξει να μην είναι σπασμένα ούτε βρώμικα, ενώ κατά την αγορά κρέατος, θα πρέπει  να προσέξει την μεταφορά υγρών από το κρέας στα λοιπά νωπά προϊόντα που θα έχει στην σακούλες του.

Αποθήκευση & Συντήρηση στο σπίτι;

Τρόφιμα συντήρησης

Tο οικιακό ψυγείο θα πρέπει να ρυθμιστεί να λειτουργεί στους  3-3,5οC, οι καταναλωτές θα πρέπει να θυμούνται ότι στις θερμοκρασίες της συντήρησης ούτε οι μικροοργανισμοί καταστρέφονται ούτε τα ενζυμα αδρανοποιούνται. Απλώς, επιβραδύνουμε την αλλοίωση των τροφίμων.

Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται συσκευασμένα και όχι γυμνά, ενώ τα αυγά και το βούτυρο θα πρέπει να αποθηκεύονται με την αρχική τους συσκευασία στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.

Φρούτα-Λαχανικά

Τα φρούτα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά την ωρίμανση τους όμως, τα φρούτα είναι πιο ευαίσθητα σε αλλοίωση, οπότε και συνιστάται η τοποθέτηση τους στη συντήρηση, εάν δεν καταναλωθούν άμεσα.  Τα φρούτα μπορούν επίσης να καταψυχθούν και ανάλογα με το είδος τους μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη 6-12 μήνες.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα φρούτα θα πρέπει να κοπούν και να καθαριστούν. Τα λαχανικά με τη σειρά τους, μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, όπως οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Άλλα λαχανικά, μπορούν να αποθηκευτούν στην συντήρηση  ή ακόμα και στη κατάψυξη. Τα λαχανικά που αποθηκεύονται στην κατάψυξη έχουν διάρκεια ζωής έως 12 μήνες.

Κρέας και ψάρια

Εάν δεν μαγειρευτούν άμεσα, τα ψάρια καθώς και το κρέας θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο. Συνιστάται να παραμείνουν στην αρχική τους συσκευασία ή να τοποθετηθούν σε κατάλληλους περιέκτες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Αυτό θα αποτρέψει τα διάφορα υγρά από τα ψάρια η το κρέας να μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η αποθήκευση των γαλακτοκομικών θα πρέπει να γίνετε άμεσα κατά την επιστροφή μας από το supermarket στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ράφια στις πόρτες των ψυγείων.

Βούτυρο και τυριά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, κάτι  που μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια είδη των οποίων η χρήση των δεν είναι πολύ συχνή και στην συντήρηση έχουν κίνδυνο να αλλοιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόψυξη  των γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά  στην συντήρηση.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στους -18οC και η απόψυξή τους να γίνεται είτε άμεσα, με τη βοήθεια του φούρνου μικροκυμάτων, είτε μετά από παραμονή στην συντήρηση (κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο για μεγάλα τεμάχια τροφίμων ) είτε κάτω από τρεχούμενο νερό (για μικρά τεμάχια).

Ημερομηνία λήξης

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων, θα πρέπει να είναι η κατευθυντήριος γραμμή μας για την συντήρησή τους. Κάποια site στο internet αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφοριών για τον καταναλωτή με πολλές ειδικές πληροφορίες.

Ενδεικτικά,  δυο εξαιρετικές πηγές πληροφοριών, όπου κάποιος μπορεί να ψάξει για ειδικότερες πληροφορίες είναι:
Safe Home food storage - http://www.uga.edu/nchfp/how/store/texas_storage.pdf
Food Preservation at home -http://www.uga.edu/nchfp/how/store.html

Μιχάλης Ρισσάκης
Μιχάλης Ρισσάκης Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc.

Ο Μιχάλης Ρισσάκης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ( M.Sc with distinction) στην Βιοτεχνολογία καθώς και στην Διαχείριση Ποιότητας ( M.Sc Strategic Quality Management). Εργάζεται σε διάφορες εταιρείες τροφίμων καθώς και στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition σε ειδικά θέματα ποιότητας, ασφάλειας και τεχνολογίας τροφίμων .