Διατροφή

Για σένα που θέλεις να έχεις και μπισκότο στη διατροφή σου

26 Νοεμβρίου 2020
42738 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mpiskoto sti diatrofi

Θέλεις να κάνεις θρεπτικές επιλογές τροφίμων και παράλληλα να διατηρήσεις διατροφικές απολαύσεις στην καθημερινότητά σου;

Ο λόγος στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται για τα μπισκότα, που κάποιοι αποφεύγουν για να τραφούν πιο «υγιεινά», τη στιγμή που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πόσο θρεπτικές επιλογές υπάρχουν πλέον… Και όμως!

Το ήξερες ότι μπορείς να συναντήσεις μπισκότα τύπου digestive στην αγορά για όλα τα γούστα; Με λιγότερα λιπαρά, χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες, με μαύρη σοκολάτα, με φρούτα όπως το αγαπημένο πολλών σύκο;

Με μια πιο κοντινή ματιά

Ισορροπία λοιπόν στη διατροφή μας, σημαίνει ότι χώρο έχουν και οι λιχουδιές των μπισκότων, οι οποίες πλέον ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των πολλών, διατηρώντας τη γεύση που όλοι αναζητάμε στα γεύματά μας.

Πώς θα κάνεις την κατάλληλη -για σένα- επιλογή;

Μαθαίνοντας να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων για ό,τι σε ενδιαφέρει να αγοράσεις! Κοιτάζοντας με μία πρώτη ματιά τη συσκευασία στα διαθρεπτικά συστατικά είναι λογικό το μάτι σου να «πέσει» στον μεγάλο πίνακα. Εδώ πρόσεξε να διαχωρίσεις την ανάλυση ανά 100g και ανά μπισκότο, ώστε να δεις τελικά τι ποσότητες θα καταναλώσεις στη μερίδα σου και να μην τρομάξεις από πιθανά υψηλά νούμερα. Ένα μπισκότο τύπου digestive σκέψου ότι κυμαίνεται γύρω στα 13 με 16g, ενώ προσφέρει μόλις 50 με 80 θερμίδες, ανάλογα το είδος που θα επιλέξεις.

mpiskota-typoy-digestive

Λιπαρά, σάκχαρα και φυτικές ίνες

Ανάλογα με τις δικές σου γευστικές προτιμήσεις, διάλεξε τη δικιά σου αγαπημένη γεύση – εάν δηλαδή προτιμάς τα κλασσικά μπισκότα, ή με την προσθήκη σύκου ή με επικάλυψη σοκολάτας. Πριν όμως βιαστείς να απαντήσεις θα σου δώσω μερικές ακόμη συμβουλές για τις ενδείξεις που μπορείς να αναζητήσεις στη συσκευασία:

  • Λιγότερα λιπαρά: εάν θέλεις να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου τότε αναζήτησε την ένδειξη αυτή. Θα εκπλαγείς όταν δεις στα ράφια μπισκότα τύπου digestive με έως και 35% λιγότερα λιπαρά, κάτι που συνήθως σημαίνει και λιγότερες θερμίδες ανά μπισκότο.
  • Χωρίς ζάχαρη: αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους, τότε τα νέα είναι καλά γιατί ολοένα και περισσότερα προϊόντα δημιουργούνται γι’ αυτές τις ανάγκες ανάμεσά τους και μπισκότα. Η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με γλυκαντικά κι εκτός από την εμφανή αναγραφή στο πακέτο, μπορείς να το διαπιστώσεις κι εσύ διαβάζοντας το σημείο του διατροφικού πίνακα που αναγράφει «εκ των οποίων σάκχαρα». Η ποσότητα των σακχάρων είναι πλέον λιγότερο από το 1% των συνολικών υδατανθράκων.
  • Φυτικές ίνες: γιατί να μην κερδίσεις κι αυτό το συστατικό από τα μπισκότα σου; Αναζήτησε μπισκότα που περιέχουν και αλεύρι ολικής άλεσης για μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών. Αναγράφεται στα συστατικά των προϊόντων, ενώ φυσικά μπορείς να δεις κι εσύ την ποσότητα στον διατροφικό πίνακα ως «Εδώδιμες ίνες».

Αναζήτησε και συνδυασμούς των παραπάνω, όπως μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη και με αυξημένες φυτικές ίνες ταυτόχρονα!

Όλων των ειδών οι συνδυασμοί

Πότε μπορείς να τα καταναλώσεις και πώς να τα συνδυάσεις; Στα σνακ σου και με ό,τι αγαπάς μιας που οι κλασικές γεύσεις των μπισκότων τύπου digestive – χωρίς τη σοκολάτα δηλαδή – ταιριάζουν και με γλυκές και με αλμυρές παρασκευές. Πάμε να δούμε μερικές ιδέες!

Για γλυκιά διάθεση

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 1 μπισκότο τύπου digestive με μαύρη ή γάλακτος σοκολάτα
  • Smoothie με ½ ποτήρι γάλα αγελαδινό ή φυτικό, 1-2 φρούτα, 1 τριμμένο μπισκότο τύπου digestive με σύκο και λίγους ξηρούς καρπούς
  • Μερικά mini μπισκότα τύπου digestive για σένα που είσαι όλη μέρα στο δρόμο, συνδυαστικά με λίγους ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερο κορεσμό
  • Sandwich με δύο μπισκότα τύπου digestive, φυστικοβούτυρο και φέτες φρέσκιας μπανάνας

Για αλμυρή διάθεση

  • Ένα μπισκότο τύπου digestive με σπιτική αλμυρή σος γιαουρτιού
  • Mini μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη με τυρί cottage και λεπτές φέτες αγγουριού
  • Μπισκότο τύπου digestive με τυρί κρέμα και τοματίνια

Να θυμάσαι πάντα ότι η ισορροπία που αναφέρω στην αρχή αφορά και την κατανάλωση μπισκότων! Μπορείς επομένως, να τα εντάξεις με μέτρο στα σνακ σου και να απολαμβάνεις την ποικιλία στις γεύσεις σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tieri, Maria, et al. "Whole grain consumption and human health: an umbrella review of observational studies." International Journal of Food Sciences and Nutrition (2020): 1-10.

Biguzzi, Coralie, Pascal Schlich, and Christine Lange. "The impact of sugar and fat reduction on perception and liking of biscuits." Food Quality and Preference 35 (2014): 41-47.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.