Διατροφή

Ο στιγμιαίος καφές στο μικροσκόπιο

της Εβίτας Σιατίτσα
27 Σεπτεμβρίου 2019
17349 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
o-stigmiaios-kafes-sto-mikroskopio

Η μέρα μου ξεκινά και μία μεγάλη to do list με περιμένει… ανυπομονώ να κάνω τσεκ σε κάθε κουτάκι της και έχω ήδη αρχίσει να αγχώνομαι. Τίποτα όμως δεν θα με κάνει να παραλείψω το πλούσιο πρωινό μου και φυσικά τον αγαπημένο μου φραπέ. Κοιτάζω το ποτήρι με τον παγωμένο στιγμιαίο καφέ που μόλις ετοίμασα και η σκέψη μου πηγαίνει στο πόσες φορές έχω ερωτηθεί σαν διαιτολόγος «Ο καφές επηρεάζει τη διατροφή; Πρέπει μήπως να τον κόψω;» ή άλλες φορές «Αύξησα τελευταία τους καφέδες μου από έναν σε δύο, πειράζει;».

Όχι επειδή είμαι και η ίδια λάτρης του στιγμιαίου καφέ, αλλά είναι γεγονός ότι ο καφές έχει πολλά να μας προσφέρει, επομένως μην αγχώνεστε εάν καταναλώνετε ένα ποτηράκι παραπάνω.

Σύμμαχος στην ενυδάτωση

Να ξεκινήσω με αυτό που όλοι θα «βλέπαμε», το γεγονός δηλαδή ότι ο στιγμιαίος καφές αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Επομένως να ένας ακόμη σύμμαχος στην επαρκή ενυδάτωσή μας, τόσο σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και την καθημερινή μας ευεξία.

Καφεΐνη για τόνωση

Βάζοντάς τον πιο κοντά στο μικροσκόπιο το πρώτο συστατικό του στιγμιαίου καφέ που ξεχωρίζει είναι η καφεΐνη. Με την ιδιότητά της να μας τονώνει και να μας χαρίζει εγρήγορση και ευεξία δεν θα μπορούσα παρά να την αποζητώ καθημερινά. Πέρα από αυτό όμως, η καφεΐνη φαίνεται να είναι ένα από τα συστατικά του καφέ που ωφελούν σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και η νόσος Alzheimer.

Αντιοξειδωτικά που αγαπούν την υγεία μας

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντικά, είναι τα αντιοξειδωτικά που σε αφθονία συναντάμε στον καφέ. Συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού και στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που κυκλοφορούν στο αίμα μας και είναι υπεύθυνες για πληθώρα παθήσεων.

Συμπερασματικά...

Απολαμβάνοντας λοιπόν τον παγωμένο μας φραπέ, ή έναν ζεστό νες για όσους αποζητούν ήδη ένα ζεστό ρόφημα, έχουμε σίγουρα πολλά να επωφεληθούμε. Ακόμη και για όσους θεωρούν, συχνά λανθασμένα, ότι η καφεΐνη τους ενοχλεί τα νέα για τον στιγμιαίο καφέ είναι καλά καθώς περιέχει περί τα 100mg καφεΐνης ανά ποτήρι/κούπα (χρησιμοποιώντας την συνιστώμενη ποσότητα, δηλαδή 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ σε 200ml νερό) αρκετά μικρότερη ποσότητα σε σχέση για παράδειγμα με τον καφέ φίλτρου (145mg καφεΐνης ανά κούπα καφέ). Φυσικά η ποσότητα αυτή αυξάνεται όσο πιο γενναιόδωροι γινόμαστε στις κουταλιές καφέ που προσθέτουμε.

Και αφού ο στιγμιαίος καφές μπήκε στο μικροσκόπιο μπορεί να «επιστρέψει» στο ποτήρι μας και... καλή μας απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA Food Composition Databases

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, Robin Poole et al, BMJ. 2017; 359: j5024, Published online 2017 Nov 21

Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease, Eskelinen MH et al, J Alzheimers Dis. 2010; 20 Suppl 1:S167-74

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.