Διατροφή

Έχετε δοκιμάσει να κρατήσετε ημερολόγιο τροφίμων;

της Δήμητρας Τζάκου
12 Οκτωβρίου 2017
23388 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hmerologio katagrafhs trofimwn

Τα τελευταία χρόνια σαν κοινωνία έχει αναπτυχθεί η τάση να καταγράφουμε πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους μας αλλά και την κατάσταση της υγείας μας, όπως είναι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, οι ώρες δαπάνης σε φυσικές δραστηριότητες και οι ώρες ύπνου.

Η καταγραφή τροφίμων θα σας βοηθήσει:

1. Να συνειδητοποιήσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά

Η διαδικασία καταγραφής των τροφίμων που καταναλώνονται αυξάνει την ικανότητα του ατόμου να συνειδητοποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά, ιδιαίτερα αν κάποιος είναι επιρρεπής σε ατασθαλίες. Η τήρηση αυστηρού ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε ότι τρώτε μια ή δύο σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων ή να μείνετε έκπληκτοι βλέποντας ότι τρώτε 6 ή 7 φορές εκτός των γευμάτων, με αυτή την ασυνείδητη κατανάλωση να αποτελεί πηγή πρόσληψης περιττών και συχνά υπερβολικών θερμίδων.

2. Να αυξήσετε τη συμμόρφωσή σας στο πρόγραμμα διατροφής

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι λογοδοτείτε απέναντι στον εαυτό σας, καθώς καταγράφοντας το καθετί, όπως για παράδειγμα αν τείνετε να κάνετε κάποια ατασθαλία για δεύτερη φορά, ίσως να αισθάνεστε τύψεις αν το δείτε γραμμένο για δεύτερη φορά στο ημερολόγιο στο τέλος της ημέρας.

3. Να δείτε πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή σας

Με την καταγραφή των τροφίμων είτε σε μια ηλεκτρονική «εφαρμογή» είτε υπό συνθήκες που παρακολουθείστε από έναν επιστήμονα διατροφής μπορείτε να μάθετε τις ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε, όπως πρωτείνη, νάτριο, ζάχαρη και άλλα. Αν και έχουν καθοριστεί οι ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως πχ για το ασβέστιο 1000mg ημερησίως, δεν σημαίνει πως κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνετε ακριβώς αυτή την ποσότητα, αλλά μπορούμε τη μια μέρα λίγο λιγότερο και την άλλη λίγο περισσότερο, καθώς η καθημερινή ακρίβεια δεν είναι απαραίτητη για την καλή διατροφή. Η καταγραφή, ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στο ποια γεύματα και τρόφιμα συνθέτουν μια ισορροπημένη διατροφή, ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος μερίδας καθώς και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται συνδυαστικά.

4. Να αναγνωρίσετε συμπτώματα που ίσως οφείλονται στη διατροφή

Με την τήρηση του ημερολογίου καταγραφής τροφίμων μπορείτε να διαπιστώσετε αν ένα τρόφιμο είναι υπεύθυνο για συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή πεπτικά προβλήματα. Επίσης με την καταγραφή μπορείτε να σημειώνετε και τυχόν συμπτώματα που εμφανίζετε. Μπορείτε να αναγνωρίσετε συμπεριφορές όπως αν κάποιο πρωινό σας κάνει να πεινάτε περισσότερο από ένα άλλο, πχ γάλα με δημητριακά σε σχέση με αυγό.

5. Να συμβάλλει στη τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς

Με την καθημερινή καταγραφή ημερολογίου τροφίμων θα μπορούσε να επηρεαστεί η συναναστροφή με τον περίγυρο και οι εξωτερικές συναθροίσεις για φαγητό για την επίτευξη του ιδανικού ημερολογίου θερμιδικά.

Εν κατακλείδι

Αν το ημερολόγιο καταγραφής είναι ο μόνος τρόπος να μην υπερκαταναλώνετε, η βαθύτερη σκέψη θα μπορούσε να είναι ένα περαιτέρω κίνητρο. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποτρέψει κάποια χειρουργική επέμβαση, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αυτά αποτελούν πιο ισχυρά κίνητρα από την έγκριση που θα λάβετε είτε από την «εφαρμογή» είτε από τον επιστήμονα υγείας.

Δήμητρα Τζάκου
Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.