Εξ’ ανατολής
Ήδη από την αρχαιότητα, το φαγητό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την φημισμένη ανατολίτικη ιατρική πρακτική. Και όχι άδικα! Στην Ανατολή ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα που βασίζεται σε πολλά λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο ψάρια και θαλασσινά ενώ έχει παραπάνω φυτικές ίνες από την δυτικού τύπου διατροφή που τείνουμε να ακολουθούμε πλέον και στην Ελλάδα. Ο τρόπος μαγειρέματός τους επιτρέπει τη διατήρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των τροφίμων. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά παχυσαρκίας σε, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Ταϊλάνδη είναι πολύ χαμηλά (<5%) όπως και το ποσοστό των νοσημάτων που συνοδεύουν τη παχυσαρκία- δηλαδή ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά και το μεταβολικό σύνδρομο. Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό και δεν επηρεάζεται τόσο από χρόνια νοσήματα του δυτικού κόσμου.