Διατροφή

Νέα επιστημονικά δεδομένα: Ο φραπέ δεν προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι!

17 Ιουνίου 2016
33342 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
frape

Ο καφές, και περισσότερο ο στιγμιαίος έχει συχνά αυθαίρετα συνδεθεί με ενοχλήσεις του στομάχου λόγω του ότι η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων. Ωστόσο, την ίδια και μεγαλύτερη παραγωγή γαστρικών οξέων διεγείρει και το κάθε μας γεύμα – είναι μια φυσιολογική διαδικασία ως απάντηση στην κατανάλωση φαγητού ή ποτού/ροφήματος. Επιστημονικά, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να συσχετίζουν αιτιολογικά την κατανάλωση καφέ με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Αντίστοιχα, δεν υπήρχαν έρευνες πάνω στο στιγμιαίο καφέ και δη, τον κρύο μέχρι την πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) για παράδειγμα είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση των οξέων από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο με αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ΓΟΠ να αισθάνονται έντονο κάψιμο στο στήθος. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 15 μελετών δεν βρήκε καμία αιτιολογική σχέση μεταξύ της ΓΟΠ και της κατανάλωσης καφέ.

Έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μελέτησε την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου, εργασία που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μόλις μέρες σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό (Papakonstantinou et al. Nutrition Journal, 2016). Σε αυτήν, 40 υγιείς ενήλικες, κατανάλωσαν κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ), ζεστό στιγμιαίο καφέ, ζεστό καφέ φίλτρου και κρύο εσπρέσο για να υποδείξουν ότι σε κανένα καφέ δεν ένιωσαν ενοχλητικά συμπτώματα από το στομάχι τους. Σημειώστε ότι όλοι οι καφέδες είχαν ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη, έτσι καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος γύρω από τον κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ) ότι ενοχλεί το στομάχι. Μα ο στιγμιαίος καφές, δεν είναι καν ο καφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα και η έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η πρώτη παγκοσμίως που διερευνά τον στιγμιαίο καφέ και το στομάχι οπότε πλέον ...μιλάμε με χειροπιαστά στοιχεία.

Περιεχόμενο διαφορετικών ροφημάτων καφέ σε καφεΐνη

Ροφήματα Ποσότητα (mL)  Καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου 200  115-175
Στιγμιαίος καφές 180  65-115
Ελληνικός καφές 50  40-50
Εσπρέσο 30  30-65
Ντεκαφεϊνέ 30-200 0-3 0-3

Πηγή: Harland et al., and Heckman et al.

Συμπερασματικά..

Ο στιγμιαίος καφές, είτε στην κρύα (φραπέ) είτε στην ζεστή εκδοχή του, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το στομάχι, κυρίως όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ασφαλώς έως και 3 κούπες ή ποτήρια αντίστοιχα με την προτεινόμενη δοσολογία την ημέρα χωρίς προβλήματα. Επειδή όμως ο καθένας φτιάχνει με τον δικό του τρόπο τον καφέ, να γνωρίζετε ότι οι κούπες ή τα ποτήρια που αναφερόμαστε περιέχουν δοσολογία στιγμιαίου καφέ 3g στο ζεστό (1,5 κουταλάκι του γλυκού) και 4g στο κρύο (2 κουταλιές του γλυκού).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Boekema P.J. et al. Functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with common stimulants. Netherlands J Med 2001, 59(1): 23-30.

Moayyedi P. et al. The Proportion of Upper Gastrointestinal Symptoms in the Community Associated with Helicobacter pylori: Lifestyle Factors, and Non-Steroidal Anti-inflammatory drugs. Am J Gastroenterol 2000, 95 (6): 1448-1455.

Kim J. et al. Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a meta-analysis. Dis Esophagus 2013. Jun 24.

Shimamoto T1, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, Mitsushima T, Koike K. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996.

Harland B.F. Caffeine and nutrition. Nutrition(2000) , 7/8: 522-526.

Heckman M.A. et al. Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci(2010), 75: R77-87

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».