Διατροφή

Τρόφιμα: Οδηγός σωστής συντήρησης

31 Μαρτίου 2009
62961 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τρόφιμα: Οδηγός σωστής συντήρησης

Τι βάζουμε σε κάθε ράφι του ψυγείου; 

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, από τη στιγμή που το φαγητό μαγειρευετί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τα υπολείμματα φαγητού εντός 2 ημερών.

Αποθήκευση και συντήρηση των πιο συχνών τροφίμων 

Τα φρούτα

Τα ωμά φρούτα είναι ασφαλή σε θερμοκρασία δωματίου. Για καλύτερη ποιότητα, τα ώριμα φρούτα θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Τα μαγειρεμένα φρούτα θα πρέπει να ψύχονται ή να καταψύχονται μέσα σε 2 ώρες.

Το λάδι

Διατηρείται σφραγισμένο για 1χρόνο και μέχρι 6 μήνες αφού ανοίξουμε το μπουκάλι. Ο χρόνος διατήρησής του διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο του λαδιού, τη μέθοδο της παρασκευής του κ.λπ. Τα λάδια με σύντομη ημερομηνία λήξης (αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο κ.ά.) καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο αφού ανοιχθούν. Το χρώμα του ελαιόλαδου πρέπει να είναι μεταξύ ανοικτού χρυσο-πράσινου και σκούρου πράσινου.

Τα μακαρόνια

Σφραγισμένα διατηρούνται για δύο χρόνια. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται περίπου στο μισό. Καλό είναι να τα φυλάτε σε ψηλά κεραμικά δοχεία (επισμαλτωμένα στο εσωτερικό τους). Πρέπει να είναι τραγανά όταν θα πάτε να τα χρησιμοποιήσετε και όχι μαλακά.

Το ρύζι

Διατηρείται για περίπου έναν χρόνο. Πρέπει να φυλάσσεται σε χώρο χωρίς υγρασία. Μπορείτε, αν θέλετε, να το αδειάσετε και σε γυάλινα βάζα (καλά κλεισμένα).

Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, μπιζέλια)

Διατηρούνται για 1 χρόνο - μετά παλιώνουν και βράζουν δύσκολα. Τα όσπρια φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Η ζάχαρη

Διατηρείται για 2 χρόνια. Η λευκή δεν θέλει καθόλου υγρασία.

Ο καφές

Διατηρείται για 2 χρόνια. Μετά το άνοιγμά του καλό είναι να καταναλώνεται μέσα σε 15 περίπου μέρες, γιατί μετά ξεθυμαίνει, χάνει δηλαδή το άρωμα και τη γεύση του. Κρατήστε τον καφέ μακριά από τον αέρα, την υγρασία, τη ζέστη και το φως.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τον καφέ περισσότερο από 15 μέρες (χωρίς να χάσει το άρωμα του), βάλτε τον σε αεροστεγή σακουλάκια, τα οποία μπορείτε να φυλάξετε στο ψυγείο τουλάχιστον για ένα μήνα. Το ψυγείο είναι ιδανικό μέρος, όταν η συσκευασία είναι κλειστή. Όταν ανοιχτεί μία συσκευασία καφέ, καλό είναι να μη φυλάσσεται πια στο ψυγείο, αλλά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Το μέλι

Διατηρείται για 12 μήνες. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέλι όσον αφορά στη συντήρησή του είναι η κρυστάλλωση ή το ζαχάρωμα. Το ζαχαρωμένο μέλι πάντως δεν είναι χαλασμένο. Για να το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή, βυθίστε το γυάλινο δοχείο που το περιέχει σε ζεστό (όχι καυτό) νερό, μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι.

Άσπρο αλεύρι

Διατηρείται για έναν χρόνο. Είναι σημαντικό να βάλετε το αλεύρι σε ένα αεροστεγές δοχείο, για να μη χάσει την υγρασία του, και να το φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Το ξύδι

Διατηρείται για 2 χρόνια πριν ανοιχτεί και για έναν χρόνο μετά το άνοιγμά του.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Διατηρούνται μέχρι και για δύο χρόνια. Όσο οι κονσέρβες παραμένουν κλειστές, τοποθετήστε τις στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε μια κονσέρβα, χρειάζεται ψυγείο, και φύλαξη του περιεχομένου της σε γυάλινο σκεύος, γιατί μέσα στην κονσέρβα υπάρχει ο κίνδυνος να οξειδωθεί.

Κρέας

Διατηρείτε τα ωμά κρέατα σε ξεχωριστά πλαστικά πακέτα ή σε μπολ, στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου. Αυτό θα προφυλάξει την επιμόλυνση των άλλων τροφίμων από τους χυμούς του κρέατος. Το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου είναι συνήθως και το πιο ψυχρό.

Δημοσιογράφος: Βαμβακίδου Χριστίνα Παραγωγή: Σκόρτσης Γιώργος, μοντάζ - Ματσούκας Νίκος, Graphics

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.