Δίαιτα

Αρχίζω διατροφή: Ποιες εξετάσεις να κάνω;

24 Μαΐου 2011
64167 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
deigmata aimatologikwn eksetasewn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι κλείνουν ραντεβού με τον διαιτολόγο, προκειμένου να χάσουν τα περιττά τους κιλά σκεπτόμενοι μόνο την εξωτερική ομορφιά, ακόμη και την ψυχολογία τους, ξεχνώντας ότι τα περιττά κιλά πρέπει να τα συνδέουμε και με την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Μαζί με την απώλεια του βάρους, πρέπει να μας απασχολεί και η βελτίωση της υγείας μας. Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να κάνατε μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Κάθε υγιής ενήλικας στα πλαίσια προληπτικού έλεγχου της κατάστασης της υγείας του πρέπει να επισκέπτεται τον ιατρό του.
Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας, ο γιατρός θα σας υποβάλλει και σε εργαστηριακές εξετάσεις αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου.

Πολλές πρώιμες καταστάσεις όπως ο προδιαβήτης ( ινσουλινοαντίσταση), τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης που οδηγούν σε χρόνιες καταστάσεις μπορούν να ανιχνευθούν σε ένα προληπτικό έλεγχο και να αποκατασταθούν με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής συμπεριφοράς και κατάλληλης διατροφής.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association), η σύσταση για το περιοδικό τσεκάπ στους υγιείς ενηλίκους είναι:

  • Για τις ηλικίες 19-40 ετών ανά 5 έτη.
  • Για τις ηλικίες 40-65 ετών ανά 1-3 έτη.
  • Για τις ηλικίες άνω των 65 ετών ανά 1 έτος.

Ο διαιτολόγος στα πλαίσια της διατροφικής αξιολόγησης, στην πρώτη σας συνάντηση θα ζητήσει να δει εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα αποκαλύψουν στον διαιτολόγο τυχόν διατροφικές ελλείψεις ή ασθένειες σχετιζόμενες με τη διατροφή και θα καθορίσουν το διατροφικό πλάνο, προκειμένου να χάσετε βάρος αποτελεσματικά, διορθώνοντας ταυτόχρονα τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι εξετάσεις είναι σημαντικοί δείκτες για τη διατροφική κατάσταση, αν και επηρεάζονται και από άλλες μη διατροφικές καταστάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε πλήρες ιατρικό ιστορικό στο διαιτολόγο σας.

Πολλοί παράγοντες όπως η λήψη φαρμάκων, τα χρόνια νοσήματα, ένα κοινό κρυολόγημα τη στιγμή που κάνατε τις εξετάσεις μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές. Ακόμη και η ώρα της ημέρας που θα κάνετε τις εξετάσεις παίζει ρόλο για κάποιες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα για τα επίπεδα του σιδήρου τα οποία μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας και παρουσιάζονται χαμηλότερα τις απογευματινές ώρες.

Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται πρωί μετά από 12ωρη νηστεία. Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σας, αυτές οι εξετάσεις διαφοροποιούνται, όπως μπορεί και να αλλάζουν αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες ή κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους.

Το είδος και ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων, που θα ζητήσει ο γιατρός στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου της υγείας σας πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένος, ανάλογα με το οικογενειακό και κλινικό ιστορικό του ασθενούς και βεβαίως τα ευρήματα από την κλινική εξέταση. Έτσι, μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ σε αριθμό αυτές που αναφέρουμε, οι οποίες αποτελούν τον βασικό εργαστηριακό έλεγχο ενός τσεκάπ.

  • Έλεγχος αναιμίας: Γενική αίματος, σίδηρος, φερριτίνη, Β12, φυλλικό
  • Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, την αιμοσφαιρίνη, το λευκοκυτταρικό τύπο (είδος και ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων) και τους ερυθροκυτταρικούς δείκτες.
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο με κύριο εκπρόσωπο την αιμοσφαιρίνη.Φερριτίνη: Αντανακλά τις αποθήκες σιδήρου στο αίμαΦυλλικό οξύ: είναι απαραίτητο για τη σύνθεση φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποτροπή της αναιμίας.
  • Βιταμίνη Β12: Είναι αναγκαία για το αιμοποιητικό και νευρολογικό σύστημα.Εάν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή σιδήρου είναι χαμηλά, τότε στα πλαίσια του προγράμματος απώλειας βάρους ο διαιτολόγος θα σας προτείνει τρόφιμα με υψηλή σύσταση στα παραπάνω στοιχεία προκειμένου να διορθωθεί η διατροφική ανεπάρκεια.
  • Έλεγχος θυρεοειδούς: περιλαμβάνει τις ορμόνες Τ3 , Τ4, TSH, FT3, FT4 και τα αντισώματα TPO και Tg.Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι εξετάσεις TSH και FT4 αρκούν για να αποκαλύψουν τυχόν προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα. Εάν προκύψουν παθολογικές τιμές θα πρέπει να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο. Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες που παράγει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίο να έχει «ρυθμιστεί» ο θυρεοειδής σας πριν ξεκινήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
  • Μεταβολικό προφίλ: Συνιστά ομάδα εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού, όπως η νεφρική λειτουργία και η ηπατική λειτουργία. Περιλαμβάνει τις εξετάσεις γλυκόζη, ουρία κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, τρανσαμινάσες, ασβέστιο, φώσφορο.
  • Λιπιδαιμικό προφιλ: Χοληστερόλη, γνωστή και ως χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL (Κακή χοληστερόλη), LDL (Καλή Χοληστερόλη)

Αυξημένα λιπίδια στο αίμα σχετίζονται με εμφάνιση αθηροσκλήρωσης η οποία προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα. Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα θα πρέπει να ακολουθήσετε δίαιτα χαμηλή σε «βλαβερά »λιπαρά. Σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή τα «βλαβερά» ζωικά λιπαρά είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα.

Εάν λοιπόν είστε αποφασισμένοι να χάσετε βάρος θα ήτανε καλό να κάνετε εξετάσεις αίματος πριν, αλλά και μετά την απώλεια. Εάν έχετε ακολουθήσει διατροφή με βάση το μεσογειακό πρότυπo, τα οφέλη στην υγεία σας θα γίνουν άμεσα ορατά και από τις εξετάσεις σας.