Δίαιτα

Mπορεί μία εφαρμογή στο κινητό να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

της Πηνελόπης Δουβόγιαννη
09 Φεβρουαρίου 2016
22434 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athlhtes se gymnasthrio koitoun othonh kinhtoy

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους χρήστες smart phones όσο και από την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά στη χρήση εφαρμογών στην προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους. Για αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές να δημιουργούνται στο χώρο αυτό. Ας δούμε όμως πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι αλλά και ποιο είναι το μέλλον στον τομέα αυτό.

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σήμερα εστιάζουν κυρίως στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή στο πόσες θερμίδες τρώει κάποιος και πόσες «καίει». Υπάρχουν βέβαια και εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν ως ένα βαθμό και τη λεγόμενη «συμπεριφοριστική προσσέγγιση», δηλαδή προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον χρήστη και να τον βοηθήσουν να αλλάξει διατροφική συμπεριφορά.

Το μεγάλο πρόβλημα με το πλήθος των εφαρμογών για τον έλεγχο του βάρους είναι όμως ότι δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικές. Σε κάποιες εφαρμογές, ακόμα και οι ενεργειακοί υπολογισμοί (δηλαδή το πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει κάποιος για να χάσει βάρος) δεν είναι σωστοί. Αυτό που λείπει όμως από όλες ίσως τις εφαρμογές είναι η «ικανότητα» του να βοηθήσουν τον χρήστη να αλλάξει συνήθειες και τον τρόπο ζωής του. Γνωρίζουμε καλά ότι για να χάσει κάποιος βάρος και να διατηρήσει την απώλεια δεν αρκεί να ακολουθήσει μία δίαιτα ή να τρώει λιγότερες θερμίδες από όσες δαπανά.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε εφαρμογές που σχεδιάζονται με σκοπό να βοηθήσουν την επικοινωνία ανάμεσα στους διαιτολόγους και τους πελάτες/ασθενείς τους. Στον τομέα της υγείας, είναι γνωστό ότι η προσωπική σχέση ανάμεσα στον επαγγελματία υγείας και τον πελάτη/ασθενή είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του βάρους, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνή είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον διαιτολόγο και τον πελάτη/ασθενή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχία. Μία εφαρμογή σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη σχέση, θα μπορούσε όμως να την ενισχύσει. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μεγάλων επιστημονικών ομάδων που ασχολούνται με τον σχεδιασμό εφαρμογών βασισμένων σε ερευνητικά στοιχεία.

Πρακτική συμβουλή

Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σήμερα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους, όχι όμως να αντικαταστήσουν τον διαιτολόγο. Μιλήστε με τον διαιτολόγο σας και βρείτε εφαρμογές που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στο πλαίσια της συνεργασίας σας, όπως για παράδειγμα μία εφαρμογή υπενθύμισης για να πίνετε νερό ή μία εφαρμογή που θα καταγράφει την άσκηση που κάνετε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Harricharan M1, Gemen R2, Celemín LF2, Fletcher D3, de Looy AE4, Wills J2, Barnett J2., Integrating mobile technology with routine dietetic practice: the case of myPace for weight management., Proc Nutr Soc. 2015 May;74(2):125-9.

Lieffers JR1, Vance VA1, Hanning RM1., Use of mobile device applications in Canadian dietetic practice., Can J Diet Pract Res. 2014 Spring;75(1):41-7.

Ozdalga E1, Ozdalga A, Ahuja N., The smartphone in medicine: a review of current and potential use among physicians and students., J Med Internet Res. 2012 Sep 27;14(5):e128.

Pagoto S1, Schneider K, Jojic M, DeBiasse M, Mann D., Evidence-based strategies in weight-loss mobile apps., Am J Prev Med. 2013 Nov;45(5):576-82.

Pellegrini CA1, Verba SD, Otto AD, Helsel DL, Davis KK, Jakicic JM., The comparison of a technology-based system and an in-person behavioral weight loss intervention., Obesity (Silver Spring). 2012 Feb;20(2):356-63.

Sama PR1, Eapen ZJ, Weinfurt KP, Shah BR, Schulman KA., An evaluation of mobile health application tools., JMIR Mhealth Uhealth. 2014 May 1;2(2):e19.

Spring B1, Duncan JM, Janke EA, Kozak AT, McFadden HG, DeMott A, Pictor A, Epstein LH, Siddique J, Pellegrini CA, Buscemi J, Hedeker D., Integrating technology into standard weight loss treatment: a randomized controlled trial., JAMA Intern Med. 2013 Jan 28;173(2):105-11.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη
Πηνελόπη Δουβόγιαννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.