Δίαιτες express, δίαιτες από το Διαδίκτυο, από το περιοδικό, η δίαιτα του φίλου μας, δίαιτα από ειδικό....πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να λάβει ένα διατροφικό πρόγραμμα, ποιος είναι όμως ο πιο υγιεινός τρόπος απώλειας βάρους; Πού πρέπει να απευθυνθούμε; Αυτό το σπουδαίο ερώτημα κλήθηκα να απαντήσω στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.
Μία ακροάτρια ρώτησε αν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα τεστ δυσανεξίας ή τα τεστ με αιματολογική εξέταση που μας δείχνουν αν μας παχαίνει κάποια συγκεκριμένη τροφή. Για να γίνει πιο κατανοητή η απάντησή μου ανέφερα ένα παράδειγμα. Αν κάποιος φάει μία μεγάλη πίτσα με αντζούγιες, προφανώς και δεν θα είναι οι αντζούγιες αυτές που θα τον παχύνουν. Σαφώς αν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη θα το καταλάβει λόγω κλινικών συμπτωμάτων και έπειτα από εξέταση σε ειδικό γαστρεντερολόγο.
Ο δημοσιογράφος έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα για το αν μπορεί να πάρει τη δίαιτα του φίλου του. Μπορεί ένα διατροφικό μοτίβο να είχε άριστα αποτελέσματα σε κάποιον φίλο μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς. Ένα διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, τα κιλά μας, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα του καθενός μας και φυσικά τα τρόφιμα που μας αρέσουν.
Σε ερώτημα ακροάτριας σχετικά με τις εταιρείες αδυνατίσματος επισήμανα πως πρέπει να γίνουμε μικροί «ερευνητές» για να δούμε αν το παρεχόμενο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για εμάς. Αν δούμε πως απαρτίζεται από τρόφιμα ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, θα μπορούσε να θεωρηθεί άξιο εμπιστοσύνης. Αυτό βέβαια που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν υπάρχει κάποιος διαιτολόγος στην κατάρτιση του διαιτολογίου μας- αν όχι τότε προφανώς και δεν είναι εξατομικευμένο και αξιόπιστο.