Νέα - Ειδήσεις

Δημήτρης Αβραμόπουλος: "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή"

08 Νοεμβρίου 2008
6396 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
National Health System

Πεπεισμένος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο σύγχρονο και ασφαλές σε σχέση με το παρελθόν δηλώνει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Δημοσιογράφο Χαράλαμπο Πετρόχειλο σε συνέντευξη που έδωσε για την ειδική έκδοση υγεία της εφημερίδας metro. «Ήδη αποκτήσαμε», όπως λέει, «εθνική πολιτική στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για μια ενεργητική και προληπτική πολιτική δημόσιας υγείας».

Ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο για την επίλυση του τεράστιου ζητήματος των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, τις οποίες, όπως είπε, εξακολουθεί να επιδιώκει. Θεωρεί σημαντική απόδειξη του έργου που γίνεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει, η αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών στον χώρο της υγείας έχει αρχίσει να αλλάζει προς όφελος του δημόσιου τομέα.

Κύριε υπουργέ, πλησιάζετε αισίως στη συμπλήρωση τριών χρόνων στη συγκεκριμένη θέση. Οι κινητοποιήσεις που υπάρχουν και φαίνονται να κλιμακώνονται τον τελευταίο καιρό στον χώρο της υγείας δίνουν την αίσθηση στον κόσμο ότι τελικά στην Ελλάδα ισχύει το «όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν». Εξακολουθούμε να ακούμε για ελλείψεις προσωπικού, για κλείσιμο χειρουργείων, για χρέη νοσοκομείων και ούτω καθ’ εξής. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το τι πραγματικά έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια και τι ακόμη πρέπει και πρόκειται να αλλάξει, για να έχουμε αυτήν την εικόνα πολιτισμού που όλοι ονειρευόμαστε για το ΕΣΥ;

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, που τελικά διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πιο σύγχρονο και ασφαλές, για την ελληνική κοινωνία και την υγεία γενικότερα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που προνοεί και στοχεύει στις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί το αίτημα τους για ποιότητα στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών. Υποχρέωση μας είναι - και την έχουμε αναλάβει με υψηλό αίσθημα ευθύνης – να αναπτύξουμε ισχυρή και σύγχρονη πολιτική δημόσιας υγείας. Με τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε, αυτά που προωθούμε σήμερα, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης και τη συνολική στρατηγική μας ήδη αποκτήσαμε εθνική πολιτική στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για μια ενεργητική και προληπτική πολιτική δημόσιας υγείας. Αυτή λοιπόν η πολιτική σηματοδοτείται από τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αναγκαία εξασφάλιση πόρων, αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή της.

Φαίνεται παράλογο, όμως τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και που το συνολικό δυναμικό της χώρας σε νοσηλευτές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, υπάρχουν πολλοί που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και παραμένουν άνεργοι. Και παρ’ όλο που επί των ημερών σας έγινε - με θετικά αποτελέσματα – προσπάθεια για επιτάχυνση από το ΑΣΕΠ των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ο αριθμός αυτών που προσλαμβάνονται δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η χρόνια κατάσταση;

Διαρκής μας στόχος είναι η κάλυψη των κενών που υπάρχουν ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό. Πέρα λοιπόν από την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών που πετύχαμε στο ΑΣΕΠ, αναζητούμε διαρκώς ευρύτερες συναινέσεις για το θέμα των προσλήψεων στον χώρο της υγείας, το οποίο αφορά όλους, πέρα από κόμματα και πολιτικές καταβολές.

Στο πλαίσιο αναζήτησης λύσεων, προβλέπουμε με νομοθετική ρύθμιση μας τον περιορισμό των επιλογών που οι υποψήφιοι νοσηλευτές έχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε δύο. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι οι οριζόμενοι νοσηλευτές θα παραμείνουν τουλάχιστον για μια πενταετία στο νοσοκομείο όπου αρχικά τοποθετούνται. Επίσης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, επεξεργαζόμαστε τη διαμόρφωση του περιεχομένου των προκηρύξεων με βάση κριτήρια που προσιδιάζουν στις ιδιαιτερότητες του νοσηλευτικού επαγγέλματος και θα εξασφαλίσουν, πάντα υπό τον όρο της ισότιμης μεταχείρισης, ότι τα κενά σε νοσηλευτές θα καλυφθούν και οι άνεργοι νοσηλευτές θα απορροφηθούν στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Διανύουμε τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που είχε σκοπό να διερευνήσει τη στάση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στον καρκίνο και αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι πολλές Ελληνίδες κινδυνεύουν γιατί δεν είναι σωστά ενημερωμένες για το θέμα. Επιπλέον, παρ’ όλο που σήμερα πλέον είναι αδιαμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα της πρόληψης – και από οικονομικής άποψης – σε σχέση με τη θεραπεία, στη χώρα μας δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικές προληπτικές εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, που έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια συγκριτικά με την αναλογική, ενώ το ΙΚΑ δεν χορηγεί, παρά τη δική υπουργική απόφαση, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις έφηβες και νεαρές γυναίκες που το δικαιούνται. Τι κάνει το υπουργείο για αυτά τα ζητήματα;

Το Υπουργείο Υγείας αναζητά πάντα τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και θεραπείες για την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και όλων των ασφαλισμένων. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι κάθε νέα διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος θα εγκρίνεται από το ΚΕΣΥ, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, δηλαδή, και θα πιστοποιείται με βάση τις απαραίτητες κλινικές μελέτες. Εις ό,τι αφορά την κάλυψη των θεραπευτικών μεθόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, που στο σύνολό τους εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν. Από εκεί και πέρα, η έγκριση και το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης είναι αρμοδιότητα των ασφαλιστικών ταμείων και του Υπουργείου Απασχόλησης και εμείς παρέχουμε κάθε χρήσιμο και αναγκαίο για τον σκοπό αυτό στοιχείο, προς όφελος της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία και ο βασικός λόγος είναι ότι ο Έλληνας δεν είναι ικανοποιημένος, ούτε έχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Μάλιστα, προτιμά τον ιδιωτικό τομέα, παρ’ όλο που παρέχει τις υπηρεσίες του σε πολύ υψηλότερες τιμές και παρ’ όλο που υπάρχει συχνά προβληματισμός και για την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει, όπως για παράδειγμα στο θέμα των μαστογράφων. Δεν σας προβληματίζει ότι στην ουσία η εικόνα του ΕΣΥ και η ανταπόκριση που έχει ο κόσμος προς αυτό είναι άμεσα συνυφασμένες στη συνείδηση του κάθε πολίτη με τη δική σας επιτυχία ως υπουργού Υγείας, και τι κάνετε γι’ αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, η αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα σε εμάς στοιχεία, έχει φθάσει να είναι 62% προς 38%. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, η αντίστοιχη αναλογία ήταν περίπου 52% προς 48%. Αυτό και μόνο αποδεικνύει το πολύ σοβαρό και σπουδαίο έργο μας στον χώρο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς όπως πάντα τονίζουμε η υγεία είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Και στις σχετικές εξάλλου μετρήσεις και ερωτηματολόγια του ευρωβαρομέτρου, οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά και σε σχέση με πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών την προσδοκία και τη βεβαιότητα τους ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία διαρκώς θα βελτιώνεται. Η στάση αυτή αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας μας και του έργου που έχουμε κάνει και παρακαταθήκη για τη συνέχιση και υλοποίηση του σχεδιασμού και των πολιτικών μας στον χώρο της υγείας και της δημιουργίας ενός νέου και πραγματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πολλές φορές η πραγματική εικόνα μιας κατάστασης παραμορφώνεται ή και συνθλίβεται μέσα στη δίνη των πολιτικών/ κομματικών συγκρούσεων και συμφερόντων. Ως Υπουργός Υγείας που ενημερώνεται από τους αρμόδιους φορείς, που διαβάζει τον Τύπο, που καλείται να δηλώσει λύσεις, γνωρίζοντας τα θέματα, ποια θεωρείτε ότι είναι η πραγματική εικόνα του χώρου της υγείας σήμερα;

Είμαστε σε καλό δρόμο. Νομίζω, όλοι συμφωνούν, ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται όμως πολλά να γίνουν. Και πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να κυριαρχεί πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους, για θέματα της κοινωνίας και της υγείας. Διότι η υπόθεση της υγείας είναι υπόθεση βαθιά ανθρώπινη, κοινωνική και σαφώς ενταγμένη μέσα σε μια εθνική στρατηγική, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια πολιτικής ή όποιας κομματικής εκμετάλλευσης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες. Βρίσκεται όμως σε μια κρίσιμη καμπή και είναι δεδομένη η βούληση μας για μεγαλύτερη αναβάθμιση και σταδιακή υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων, προασπίζοντας πάντοτε τον δημόσιο χαρακτήρα του και βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας επ’ ωφέλεια των Ελλήνων πολιτών.
Όποιες απορριπτικές γενικεύσεις θίγουν την ίδια τη δημοκρατία, η οποία απαιτεί από όλους μας συναίνεση και συνεργασία. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που δεν θα ήθελε να αφήσει χρήσιμο έργο πίσω του σε όποιο επίπεδο και εάν εκπροσωπεί την κοινωνία και θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του δημόσιου καλού.

Και η κυβέρνησή μας έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί από αυτό.