Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελευθερία Παναγιώτου, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στη Λευκωσία, μας, παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;
Από μικρή ηλικία, λόγω της αγάπης μου για τη γυμναστική και της συμμετοχής μου στην εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Κύπρου, ανέπτυξα ένα έντονο ενδιαφέρον για τη σημασία της διατροφής και πως μπορεί να επηρεάσει στην αθλητική απόδοση και τη γενική υγεία. Καθώς προχωρούσα στη σχολική μου πορεία, συμμετείχα σε ένα μάθημα όπου μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε το δικό μας διατροφικό πλάνο, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές μας διατροφικές ανάγκες και να υπολογίσουμε τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και το λίπος. Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου για τη διατροφή και με ώθησε να σκέφτομαι πιο σοβαρά το μέλλον μου σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά μ ’αυτό με σκοπό να ενθαρρύνω και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία.
Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;
Στο γραφείο μου συναντώ πολλά άτομα με διάφορες διατροφικές ανάγκες και προβλήματα υγείας. Κάποια από τα κύρια περιστατικά που βλέπω περιλαμβάνουν:
- παχυσαρκία - απώλεια βάρους
- άτομα με διαβήτη
- καρδιαγγειακά προβλήματα
- γαστρεντερολογικά προβλήματα (π.χ. νόσος του Crohn's, ευερέθιστο έντερο, ελκώδης κολίτιδα)
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας ως αθλητική διατροφολόγος, έχω εργαστεί με αθλητές από διάφορες αθλητικές κατηγορίες και επίπεδα ανταγωνισμού, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τη διατροφή τους, να επιτύχουν τους στόχους τους και να αυξήσουν την απόδοσή τους.
Στην περιοχή που επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι τρέχεις κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διατροφή;
Αυτή τη περίοδο κάνω το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα το πως επηρεάζει η Μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις διατροφικές αλλεργίες των παιδιών ηλικίας 0-3 χρονών. Κυρίος στόχος αυτής της έρευνας είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη διατροφικών αλλεργιών, δίνοντάς μας πολύτιμες ενδείξεις για την πρόληψη και τη διαχείριση τους.
Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;
Ναι πιστεύω ανεπιφύλακτα ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή όσο απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμα της καθημερινότητας. Η επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζήτημα σωστού προγραμματισμού και οργάνωσης από πριν και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Μπορείτε λοιπόν να προετοιμάζετε τα γεύματα σας εκ των προτέρων, ώστε να έχετε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα όταν είστε απασχολημένοι. Επιπλέον, σε περιπτώσεις περιορισμένου χρόνου, όπου δεν έχετε καθόλου χρόνου να μαγειρέψετε, μπορείτε να εξετάσετε τις υγιεινές επιλογές σε μενού εστιατορίων για να βρείτε επιλογές που να ταιριάζουν στις διατροφικές σας ανάγκες.
Πιστεύεις ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;
Η διαχείριση των λιγούρων ενδεχομένως να είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής πίεσης, του στρες, της ρουτίνας και ενδεχομένως και από κάποιες διατροφικές ελλείψεις. Είναι σημαντικό για τη αποφυγή των λιγούρων να εστιάσετε σε υγιεινές διατροφικές επιλογές επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες έτσι ώστε να αυξήσετε το αίσθημα του κορεσμού. Γενικά, οι λιγούρες αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, αλλά η διαχείρισή τους με υγιείς πρακτικές είναι ουσιώδης για την επίτευξη και διατήρηση του σωματικού βάρους που επιθυμείτε.
Πως αντιμετωπίζεις ο ίδιος/ η ίδια τις λιγούρες;
Έχω υιοθετήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Συγχρόνως, επιτρέπω στον εαυτό μου να απολαμβάνει τα αγαπημένα μου φαγητά, είτε αυτά είναι μέρος των κυρίων γευμάτων είτε τα καταναλώνω ως σνακ. Αυτή η στρατηγική με βοηθά να διαχειρίζομαι τις λιγούρες μου αποτελεσματικά, καθώς δεν αισθάνομαι ότι αποκλείω εντελώς τροφές που αγαπώ.
Υπάρχει κάποια τεχνική διαχείρισης του συναισθηματικού φαγητού που πετυχαίνει πάντα στην καθημερινότητά σου (είτε για τον εαυτό σου, είτε για κάποιο μέλος της οικογένειάς σου)
Στη καθημερινότητα μου, προσπαθώ να αναγνωρίζω πότε αναζητώ κάποια τροφή λόγω βιολογικής ή συναισθηματικής πείνας. Αν λιγουρευτώ κάτι σε γλυκό, όπως για παράδειγμα σοκολάτα, προσπαθώ να μην το καταναλώσω αμέσως και περιμένω περίπου 15-20 λεπτά έτσι ώστε να δω αν όντως το χρειάζομαι. Σ’ αυτό το διάστημα κάνω άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή η συζήτηση με φίλους στο τηλέφωνο ή πηγαίνω για τρέξιμο για να απομακρύνω την σκέψη μου από το γλυκό, και τις περισσότερες φορές πετυχαίνει. Αν παρ' όλα αυτά η επιθυμία παραμένει, τότε αποφασίζω να απολαύσω το γλυκό χωρίς ενοχές, διατηρώντας παράλληλα την πίστη στο προγραμματισμένο μου πρόγραμμα διατροφής.