Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά με το διαιτολογικό της γραφείο στο Ίλιον μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Τι είναι αυτό που σε έκανε να γίνεις διαιτολόγος- διατροφολόγος;
Στην οικογένεια μου, η διατροφή αλλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο. Οι γονείς μου, εκτός των άλλων που πρεσβεύει μια ποιοτική ζωή, ενδιαφέρονταν να τρώμε θρεπτικές τροφές, οπότε αυτό μεταλαμπαδεύτηκε και σε εμένα σε μικρή ηλικία. Διάβαζα για παράδειγμα βιβλία και περιοδικά διατροφής και αυτοβελτίωσης της εποχής αλλά και παρακολουθούσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθήματα του σχολείου που είχαν να κάνουν με την υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου πχ βιολογία, οικιακή οικονομία, μελέτη περιβάλλοντος. Έτσι, μεγαλώνοντας ήμουν πολύ σίγουρη για το τι θέλω να σπουδάσω αλλά και να κάνω ως επάγγελμα μετέπειτα.
Ξεκίνησα να ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου αμέσως μετά το πτυχίο μου το 2010 και απέκτησα αρκετή εμπειρία και ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μου σε κέντρα διατροφής κλινικών της Αθήνας. Η συνεχής εκπαίδευση, μου έδωσε και συνεχίζει να μου δίνει εφόδια αλλά και ανοίγει συνεχώς νέα μονοπάτια στο πως να προσεγγίζω τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μου.
Γιατί αποφάσισες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου online αλλά και με ένα διαιτολογικό γραφείο στο Ίλιον;
Το 2018 ξεκίνησα να λειτουργώ το γραφείο μου στο Ίλιον, τον τόπο που μεγάλωσα και κατοικώ. Είναι ένας μεγάλος δήμος, με πολύ λίγους όμως διατροφολόγους. Με το γραφείο ευελπιστώ να έρθω σε μεγαλύτερη και καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους αλλά και τη σχέση τους με το φαγητό και με το σώμα τους. Θέλω να τα λέμε όλα, να ακούω την ιστορία τους, να καταλάβω τις ανησυχίες αλλά και τις επιθυμίες τους. Να αισθάνονται άνετα να μου εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να βρούμε μαζί τις λύσεις. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησής μας δεν περιλαμβάνει το φαγητό.
Το ίδιο συμβαίνει και στις online συνεδρίες, όπου αναλαμβάνω ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η απόσταση δεν είναι ο λόγος για να μη φτάνει κάποιος τους στόχους του. Οι υπηρεσίες που προσφέρω online δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις δια ζώσης. Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω με διαφορετικούς ανθρώπους, διευρύνοντας τις δεξιότητές μου, αλλά και τις γνώσεις μου.
Πολλοί που θέλουν να κάνουν δίαιτα, λένε ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι και ότι χρειάζονται να έχουν πάντα από πάνω τους κάποιον να τους ελέγχει. Πως πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία;
Ένας κοινός φόβος είναι ότι θα χάσουμε τον έλεγχο με τις θερμίδες και το βάρος, όταν δεν πειθαρχούμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και τρώμε ότι θέλουμε και σύμφωνα με την όρεξή μας.
Η κουλτούρα της δίαιτας στην οποία ζούμε, ενθαρρύνει μια αποσύνδεση από το σώμα μας. Νιώθουμε δηλαδή εξαρτημένοι από εξωτερικές φωνές που μας υπαγορεύουν τι, πότε και πόσο θα φάμε. Οι δίαιτες και οι διατροφικές διαταραχές μας οδηγούν στο να μην εμπιστευόμαστε τον οργανισμό μας και την όρεξή μας και να αγνοούμε τα φυσιολογικά σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός μας. Ο μεγάλος περιορισμός θερμίδων μας κάνει εμμονικούς με το φαγητό και αυξάνεται η πιθανότητα για υπερφαγία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη χαμηλή θέληση αλλά με το πως είμαστε φτιαγμένοι. Σίγουρα, για λίγο διάστημα μπορούμε να καταφέρουμε να πειθαρχήσουμε στη δίαιτα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν λειτουργεί για πολύ και ανακτούμε το χαμένο βάρος.
Ο οργανισμός μπορεί να διαχειρίζεται μόνος του το βάρος μας. Η δική μας δουλειά είναι να μάθουμε να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε στα σήματα πείνας και κορεσμού, να εστιάζουμε στο να τρώμε ποιοτικά, θρεπτικά και νόστιμα φαγητά (χωρίς ενοχές!), να ασκούμαστε τακτικά και να διασκεδάζουμε να το κάνουμε.
Άρα, χρειάζεται να βγούμε από τη νοοτροπία της δίαιτας και να ακολουθήσουμε μια πιο διαισθητική διαδικασία, που όμως θα φτιάξει τη σχέση μας με το φαγητό και μακροπρόθεσμα θα μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται το διαιτολόγο. Τι θα έλεγες σε κάποιον ώστε να ξεπεράσει αυτό το φόβο και να σου ζητήσει βοήθεια;
Υπάρχουν κάποιες κοινές ανησυχίες για τους περισσότερους που έρχονται να με επισκεφθούν. Για παράδειγμα πως θα τους συμπεριφερθώ, αν θα τους κρίνω για το βάρος τους, αν θα αποχωριστούν τα αγαπημένα τους φαγητά..και φυσικά αν θα τα καταφέρουν με το στόχο τους.
Αρχικά να πω ότι καταλαβαίνω από που πηγάζουν αυτοί οι φόβοι: οι περισσότεροι έχουν κουραστεί να παλεύουν με το βάρος και το φαγητό, ή έχουν και ενοχές. Είναι αναπόφευκτο να μην μπει κάποιος σε σύγκριση με τα πρότυπα ομορφιάς που προωθεί η κουλτούρα της δίαιτας.
Άρα θα προσπαθούσα να τον καθησυχάσω λέγοντας ότι:
- Θα σε ακούσω πολύ προσεκτικά χωρίς να κάνω “διάλεξη”.
- Θα συζητήσουμε αυτά που σε απασχολούν σχετικά με τη διατροφή σου και τον τρόπο ζωής σου, χωρίς να σε κρίνω και θα αποφασίσουμε μαζί πως θα προχωρήσουμε.
- Το καινούριο πρόγραμμα διατροφής σου θα περιλαμβάνει τα αγαπημένα σου τρόφιμα, δεν θα νιώθεις πείνα και δε θα στερηθείς τη γεύση.
- Τέλος, δεν θα με απογοητεύσεις, ακόμα κι αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα για 5 συνεχόμενες συνεδρίες ή έρχεσαι χωρίς να έχεις κάνει «πρόοδο». Το γεγονός ότι έχεις την επιθυμία για μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σου είναι αρκετό. Θα έχεις την υποστήριξή μου για να καταφέρεις να κάνεις συνειδητά υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου, στη σκέψη σου, στον τρόπο ζωής σου.
Ωραία, και πες ότι κάποιος πετυχαίνει τελικά το στόχο του να χάσει κιλά, πως όμως θα καταφέρει να διατηρήσει το νέο βάρος που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα.
Παρόλο που η επίτευξη της μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους μπορεί να είναι περίπλοκη και αποτελεί μεγάλη πρόκληση, είναι, ωστόσο, εφικτή και η υποστήριξη και καθοδήγηση που μπορεί να παρέχει ένας διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι ανεκτίμητη.
Τι χρειάζεται στην πράξη:
Συνεχής παρακολούθηση
Ίσως από τα πιο σημαντικά εργαλεία. Ιδιαίτερα ο αυτοέλεγχος, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των γευμάτων, του μεγέθους της μερίδας, του προγραμματισμού γευμάτων και του προσχεδιασμού των εξόδων για φαγητό και ποτό, χρησιμοποιούνται από όσους επιτυγχάνουν να διατηρήσουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα.
Κίνητρο (το γιατί σου)
Τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά κίνητρα μας βοηθούν να επιμένουμε στους στόχους μας. Για παράδειγμα, η βελτίωση της υγείας και της εικόνας του εαυτού και η αύξηση της αυτοπεποίθησης. Επίσης, κίνητρο για αρκετούς αποτελεί η αίσθηση του ανήκειν, η βελτίωση κοινωνικών ευκαιριών, τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Προσαρμογή των στόχων
Η ύπαρξη εφικτών και εξατομικευμένων στόχων είναι σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την μακροπρόθεσμη επιτυχία. Το να επαναξιολογούμε τους στόχους μας και να τους αναπροσαρμόζουμε, θα διασφαλίσει την εφαρμογή τους.
Διαχείριση των προκλήσεων
Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και καθημερινής δομής, τα γεγονότα της ζωής και η αντιμετώπισή αυτών με συναισθηματικό φαγητό, αποτελούν συνεχείς απειλές για τη συντήρηση. Η εκπαίδευση από το διαιτολόγο και η υποστήριξη από το περιβάλλον μας, θα μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε εστιασμένοι.
Εσύ έχεις διαιτώμενους που να τα έχουν καταφέρει μακροπρόθεσμα;
Οι διαιτώμενοι μου, που τα έχουν καταφέρει, μου εκφράζουν μια αίσθηση απελευθέρωσης και ότι έχουν βρει ξανά τον εαυτό τους και μια νέα ταυτότητα που τους έδωσε ευκαιρίες και νέους δρόμους.
Υπάρχουν μερικοί, ωστόσο που δέχονται συχνά κριτική για τις νέες επιλογές στη ζωή τους, νιώθοντας παράλληλα το φόβο ότι θα επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες.
Λαμβάνοντας υπόψιν τον απολογισμό των ατόμων που τα κατάφεραν όχι μόνο να φτάσουν στο στόχο τους αλλά και να διατηρήσουν το νέο τους βάρος μακροπρόθεσμα ένα είναι σίγουρο - μπορεί η διαδικασία να είναι απαιτητική αλλά αξίζει τον κόπο.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που σου αναφέρει ότι τρώει συναισθηματικά ή ότι πεινάει συνέχεια; Υπάρχει τελικά λύση για το συναισθηματικό φαγητό;
Αρχικά, χρειάζεται καταλάβουμε τη διαφορά της πραγματικής από τη συναισθηματική πείνα: όταν τρώμε συναισθηματικά λόγω άγχους, στεναχώριας ή βαρεμάρας συνήθως γίνεται ξαφνικά χωρίς να το έχουμε σκεφτεί πριν και επιλέγουμε εύκολα τρόφιμα και γρήγορα σνακ που πιστεύουμε ότι θα μας φτιάξουν τη διάθεση. Στο τέλος μας κατακλύζει ένα ενοχικό συναίσθημα.
Αντίθετα, η πραγματική πείνα έρχεται σταδιακά και μπορεί να ικανοποιηθεί από οποιοδήποτε είδος φαγητού.
Πολλές από τις ενέργειες που κάνουμε για να σταματήσουμε να τρώμε συναισθηματικά και να κερδίζουμε βάρος (όπως η δίαιτα, η προσπάθεια να ανακτήσουμε και πάλι τον έλεγχο, η στέρηση τροφίμων, ο θυμός προς τον εαυτό μας), έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αντιθέτως, η αλλαγή συνηθειών είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο του συναισθηματικού φαγητού και της υπερφαγίας. Μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσουμε υγιεινές συνήθειες και μια καλή σχέση με το φαγητό.
Ασχολείσαι αρκετά με τη χορτοφαγία. Επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς μια πιο φυτοφαγική διατροφή, ποια είναι η νούμερο 1 συμβουλή που θα τους έδινες;
Το να τρέφεσαι με μια πιο φυτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και εξαντλητικό κάποιες φορές. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω, κάποιες ακόμη και αντικρουόμενες, που μπορεί να μας φέρουν σε απόγνωση.
Σε κάποιον που τώρα ξεκινάει θα τον συμβούλευα να επικεντρωθεί στη μεγάλη ποικιλία των επιλογών που θα εξακολουθεί να έχει σε μια πιο φυτοφαγική διατροφή: λαχανικά, φρούτα, σιτηρά (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια.
Τα επεξεργασμένα vegan τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη διαφόρων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, ενώ υποστηρίζουν την κοινωνική κανονικότητα και την ευκολία. Χρειάζεται να κοιτάμε τα συστατικά στη συσκευασία και να τα επιλέγουμε λιγότερο συχνά από τις πρώτες ύλες.
Αν κάποιος διστάζει να υιοθετήσει μια πιο φυτοφαγική διατροφή για οποιονδήποτε λόγο, θα ήθελα να ξέρει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί σε μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του, στα ζώα και το περιβάλλον. Έστω και μια μικρή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο και να ευθυγραμμίζεται με την ηθική μας.
Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να βελτιώσεις εσύ στο δικό σου τρόπο ζωής και διατροφής;
Θεωρώ ότι έχω μια καλή σχέση με το φαγητό και μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας τον διαισθητικό τρόπο διατροφής, αναγνωρίζω δηλαδή τα συναισθήματα πείνας του οργανισμού μου και τρώω σύμφωνα με τη όρεξή μου, χωρίς κανόνες.
Πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να τρώω γρήγορα ή μπροστά στον υπολογιστή, και όταν το συνειδητοποιώ προσπαθώ να το αλλάξω και να οργανώνω καλύτερα το χρόνο μου, ώστε να μη φτάνω σε αυτό το σημείο.
Δεν μου αρέσει γενικά η έννοια των στόχων στη διατροφή. Η υγεία δεν είναι στόχος. Είναι όμως μια αξία που μπορούμε να εκτιμήσουμε. Επειδή καταλαβαίνουμε την αξία της, μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε προς μια πιο υγιή κατεύθυνση.