Νέα - Ειδήσεις

Κοροναϊός: Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

03 Φεβρουαρίου 2020
14628 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Κοροναϊός: Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

Photo source: Gerd Altmann from Pixabay

Ο Κοροναϊός πρόκειται για ένα είδος ιού που ονομάστηκε έτσι καθώς κατά την εξέταση του στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζεται σε σχήμα κορώνας. Οι περισσότεροι ιοί αυτής της οικογένειας είναι αβλαβείς, προκαλούν ήπια έως μέτρια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πώς εντοπίστηκε;

Ο εν λόγω ιός εμφανίστηκε αρχικά σε αγορά θαλασσινών του Γουχάν της Κίνας, όπου οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένους ανθρώπους, ενώ φαίνεται να επηρεάζει ακόμη και τους σχετικά νέους ή/και υγιείς ανθρώπους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά την εμφάνιση της ασθένειας είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο μυϊκός πόνος, η κούραση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Η Κίνα αναφέρει ότι 6.065 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και 132 άνθρωποι έχουν αποβιώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ποια τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

  • πυρετός
  • βήχας
  • πονόλαιμος
  • αρθραλγίες
  • μυαλγίες
  • καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Πώς μεταδίδεται;

Οι κοροναϊοί συνήθως μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές μέσω:

  • του αέρα, με βήχα και φτάρνισμα,
  • τη στενή προσωπική επαφή ή
  • αγγίζοντας ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια με τον ιό κι έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια πριν το πλύσιμο των χεριών.

Η τρέχουσα κατάσταση του κοροναιού (2019nCoV), ακολουθεί το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος του αναπνευστικού συνδρόμου-κοροναϊού (SARS-CoV) το 2002 και την πρώτη ανίχνευση του αναπνευστικού συνδρόμου-κοροναϊού στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) το 2012. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι καλές για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με αυτό τον τύπο ιού καθώς τα στελέχη SARS και MERS είναι πιο σοβαρά.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε μια περίπτωση θεωρείται πιο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Κάποιο άτομο πρέπει να ελεγχθεί εάν έχει:

  • Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  •  Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή
  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Ποιος ο ρόλος της μάσκας;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ