Η ομάδα του medNutrition βρέθηκε στο βιολογικό παντοπωλείο «Αρισμαρί και Μέλι» και πήρε συνέντευξη από την ιδιοκτήτρια, κυρία Βαρβάρα Παπακώστα, η οποία θα σας μεταφέρει τι είναι καλό να προσέξετε πριν επιλέξετε ένα βιολογικό προϊόν και όχι μόνο!
Το καταναλωτικό κοινό επιλέγει βιολογικά προϊόντα;
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει βιολογικά προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι, το κοινό συνήθως στρέφεται αρχικά στην βιολογική διατροφή επηρεασμένο από τα διάφορα αρνητικά δημοσιεύματα που εμφανίζονται κατά διαστήματα σχετικά με την παραγωγή η επεξεργασία των συμβατικών τροφών. Στην συνέχεια όμως ανακαλύπτουν ένα άλλο πλεονέκτημα της βιολογικής διατροφής -ειδικά στα φρούτα και λαχανικά- που δεν είναι άλλο από τη γεύση.
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή βιολογικά προϊόντα ή κατηγορίες αυτών;
Όσο άφορα τις επιλογές του κοινού σίγουρα στην πρώτη θέση βρίσκονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρέσκα φρούτα-λαχανικά στη συνέχεια οι υπερτροφές αλλά και τα προϊόντα χορτοφαγικής διατροφής.
Σας έχει μεταφέρει το κοινό ποιοι λόγοι το οδηγούν να στρέφεται προς αυτά;
Όπως αναφέρθηκε και πριν τα αρνητικά δημοσιεύματα που παρουσιάζονται κατά διαστήματα σχετικά με την αλυσίδα παραγωγής συμβατικών προϊόντων έχουν ευαισθητοποιήσει το κοινό και το έχουν οδηγήσει σε μία προσεκτική επιλογή της διατροφής του. Αυτή η ευαισθητοποίηση είναι εύκολο να διαπιστωθεί καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κοινού μας ήρθε σε πρώτη επαφή με τα βιολογικά προϊόντα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού του, και στη συνέχεια έκαναν τη διατροφή αυτή καθημερινότητα.
Σας ρωτούν για τον τρόπο προέλευσης των προϊόντων;
Οι περισσότεροι καταναλωτές ζητούν να ενημερωθούν για τον τόπο προέλευσης των προϊόντων και επιλέγουν συνήθως προϊόντα Ελληνικής παραγωγής/προέλευσης. Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα είναι Ελληνικά καθώς αυτό διευκολύνει και τα καταστήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα με εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής.
Τι να προσέξει ο καταναλωτής επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα;
Η κοινοτική και εθνική νομοθεσία έχουν θεσπίσει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα προκειμένου να προστατευθούν τόσο ο καταναλωτής όσο και οι υπεύθυνοι παραγωγοί. Σε κάθε αγορά ενός προϊόντος θα πρέπει να ελέγχεται:
- Το άθικτο στης συσκευασίας
- Το στάδιο πιστοποίησής του προϊόντος. Βιολογικού σταδίου σημαίνει τουλάχιστον 95% συστατικά βιολογικής γεωργίας (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των συστατικών γεωργικής προέλευσης, δηλαδή δεν περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς νερό, αλάτι κτλ) - ή μεταβατικού σταδίου που σημαίνει ότι βρίσκεται σε στάδιο μετατροπής από συμβατική σε βιολογική καλλιέργεια.
- Τα συστατικά του προϊόντος και ο τρόπος παραγωγής τους.
- Η επωνυμία, τα στοιχεία επικοινωνίας και ο κωδικός πιστοποίησης της επιχείρησης που παρασκεύασε και διακίνησε το προϊόν.
- Ο Ευρωπαϊκός κωδικός και το λογότυπο του οργανισμού που έλεγξε και πιστοποίησε την επιχείρηση.
- Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιολογική γεωργία
- Ο Ευρωπαϊκός κωδικός του οργανισμού ελέγχου και πιστοποίησης.
- Η προέλευση των συστατικών του προϊόντος (π.χ. Γεωργία ΕΕ, Γεωργία εκτός ΕΕ ή η χώρα προέλευσης).
Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα ή υπάρχουν εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες;
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το όφελος των βιολογικών καλλιεργειών δεν περιορίζεται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Οι βιολογικές καλλιέργειες και οι διαδικασίες που περιλαμβάνουν έχουν σχεδιαστεί ώστε να σέβονται τα υφιστάμενα οικοσυστήματα και να κάνουν ορθή χρήση των φυσικών πόρων της καλλιεργήσιμης περιοχής προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Σε κάθε περίπτωση, τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς την χρήση χημικών και άλλων ανόργανων λιπασμάτων. Χρησιμοποιούνται -όταν χρειάζεται- οργανικές ουσίες, όπως η κοπριά, άχυρο κ.ά. Αντίστοιχα στη βιολογική κτηνοτροφία δεν επιτρέπεται η διατροφή των ζώων να έχει υποστεί χημική επεξεργασία όπως επίσης η χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων στην περιοχή διατροφής τους.
Ένας άλλος μύθος της καθημερινότητας είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι σχετικά με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν λέμε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκου σε ένα προϊόν, αν πρόκειται για συμβατικό τρόφιμο αυτό σημαίνει ότι τα υπολείμματα βρίσκονται κάτω από το νόμιμο όριο, ενώ αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν τότε εννοούμε ότι δεν είναι δυνατό να ανιχνευθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Σε σχέση με το εξωτερικό, οι τιμές των βιολογικών τροφίμων είναι χαμηλοτερς ή υψηλότερες στην Ελλάδα;
Το μέγεθος του αγοραστικού κοινού στην Ελλάδα είναι μικρότερο, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ζούμε σε μία χώρα με μεσογειακό κλίμα και άπλετο ήλιο οπότε τα μικρά οικογενειακά μποστάνια ευδοκιμούν σε κάθε χωριό. Έτσι, σχεδόν κάθε οικογένεια, σε κάποιο βαθμό, έχει πρόσβαση σε αγνά και φυσικά προϊόντα.
Αναφορικά με τις τιμές, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την αγοραστική δύναμη του Ελληνικού κοινού η οποία έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της κρίσης. Με αυτό το κριτήριο, τα προϊόντα που εισάγονται είναι ελαφρώς ακριβότερα καθώς τα καταστήματα προσπαθούν να περιορίσουν το πρόβλημα απορροφώντας την διαφορά χωρίς όμως να μπορούν να το επιτύχουν ολοκληρωτικά.
Όσον αφορά τα Ελληνικά προϊόντα, οι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς αλλά εξαιτίας της υψηλής φορολογίας έχουν συνήθως την ίδια τιμή -αναλογικά- με το εξωτερικό.
Έχετε παρατηρήσει κάποιες ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες να στρέφονται περισσότερο προς τα βιολογικά τρόφιμα;
Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συνήθως απευθύνονται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων εξαιτίας της ποικιλίας που προσφέρουν. Σίγουρα ομάδες όπως γονείς για τα παιδιά τους και έγκυες, συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που ζητά να ενημερωθεί και τελικά στρέφεται στην βιολογική διατροφή, χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε και το κοινό που ψάχνει απλά επιθυμεί υγιεινές επιλογές και αυθεντικές γεύσεις ως μέρος της διατροφής του.