Διατροφή

Η ελληνική διατροφή την περίοδο της οικονομικής κρίσης

04 Φεβρουαρίου 2016
27639 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
elliniki diatrofi kai oikonomiki krisi

Πόσο χαρακτηριστικό για την ελληνική διατροφή θα μπορούσε να είναι αυτό που άκουσα τις προάλλες στο ραδιόφωνο, ότι «όλες οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι σουβλατζίδικα και καφετέριες»; Απ' ότι φαίνεται αρκετά χαρακτηριστικό αφού τα δεδομένα του Επιμελητηρίου Αθηνών επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ανοίγουν πλέον ανήκουν στο χώρο της μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, καφετέριες και μπάρ και η μελέτη Υδρία επιβεβαιώνει από την άλλη ότι η ελληνική διατροφή απομακρύνεται από την παραδοσιακή και το βάρος των Ελλήνων είναι αυξημένο!

Παρατηρώντας αντίστοιχα παραδείγματα ανά τον κόσμο, ο οργανισμός τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, διαπιστώνει ότι η μείωση των εξόδων για το φαγητό σημαίνει τόσο μείωση της ποσότητας καταναλισκόμενου φαγητού όσο και μείωση της ποιότητάς του. Αυτή η δυσθρεψία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση σωματικού βάρους και μυικής μάζας ή μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο, σε αύξηση δηλαδή του βάρους και του λιπώδους ιστού. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων είναι μεγάλος αφού τα άτομα επιλέγουν πιο φθηνά τρόφιμα που συχνά είναι και πολύ θερμιδογόνα και κενά θρεπτικών συστατικών.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας;

Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό και αρκετά αντιπροσωπευτικά κατά τη γνώμη μου αφού συλλέχθησαν τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται στην δυσκολότερη οικονομική φάση, λένε πώς:

  1. Το 70% του ελληνικού πληθυσμού έχει αυξημένο βάρος
  2. Το 50% έχει αυξημένες τιμές περιφέρειας μέσης
  3. Περισσότερο η τρίτη ηλικία είναι προσηλωμένη στις αρχές της μεσογειακής διατροφής ενώ οι νέοι πολύ λιγότερο
  4. Οι Έλληνες συνεχίζουν και προτιμούν το ψωμί και άλλα δημητριακά στη διατροφή τους συχνότερα όπως και το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά και σπανιότερα τα όσπρια, τα ψάρια και τα φρούτα.

Θα ανέμενε κανείς ότι η ελληνική διατροφή ταυτίζεται με το μεσογειακό πρότυπο που τόσο συχνά επικαλούμαστε εμείς οι διαιτολόγοι για τα οφέλη που έχει στην υγεία μας! Δυστυχώς όμως, όχι πλέον, αφού η νέα γενιά ίσως να προτιμά τα γρήγορο και πρόχειρο φαγητό προδιαγράφοντας ενδεχομένως ένα διαφορετικό μέλλον. Να αναφέρω εδώ ότι η περιφέρεια μέσης είναι ενδεικτική του κοιλιακού λίπους που ενοχοποιείται για μεταβολικά νοσήματα, συνήθη σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης, η υπέρταση κ.ά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όπως λέω και στην παρουσίασή μου στο ΕΞΠΟΤΡΟΦ που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε θρεπτικά τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το παξιμάδι, ο τραχανάς, τα όσπρια, τα χόρτα και άλλα φρούτα και λαχανικά. Το γρήγορο φαγητό καλό είναι να μην καταλήγει και πρόχειρο- ένας καγιανάς ή πιο «μοντέρνα», μία ομελέτα, για παράδειγμα είναι ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που θα φτάσει στο πιάτο σας πιο γρήγορα απ' ότι η παραγγελία σας! Επενδύστε χρόνο στην κουζίνα και στην εκπαίδευση των παιδιών σας σε παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές!

Ακολουθεί η συνέτευξη που έδωσα στο medNutrition και το video της παρουσίασης μου:

Η παρουσίαση μου με θέμα "Η ελληνική διατροφή την περίοδο της οικονομικής κρίσης"

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.