Στις 23 Μάιου 2014 συμμετείχα στο ιατρικό σεμινάριο "Διόρθωση παραμορφώσεων των άκρων με χρήση κυκλικών συστημάτων εξωτερικής οστεοσύνθεσης", που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» με διεθνή συμμετοχή.
Η ομιλία μου ήταν "Ο ρόλος της διατροφής κατά τη μετά το κάταγμα περίοδο", ενώ ο Dr Γιάννης Διονυσιώτης είχε την ομιλία "Παρεμβάσεις Φυσιατρικής στην πώρωση των καταγμάτων".
Διατροφή και αντιμετώπιση των καταγμάτων: Πως συνδέεονται;
Σχετικά με την δική μου ομιλία, οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές συστάσεις διατροφής για πρόληψη σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, η βιβλιογραφία για τη διατροφή και την αντιμετώπιση των καταγμάτων είναι περιορισμένη. Αν και δυσκολεύτηκα να βρω βιβλιογραφία, εντυπωσιάστηκα για ακόμη μια φορά από τον ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση μιας επιπλοκής, όπως το κάταγμα. Πραγματικά, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια θαυμαστή μηχανή και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να ενισχύσει την θεραπεία του οργανισμού.
Ποιες είναι οι φάσεις ενός κατάγματος;
Οι διατροφικές συστάσεις αλλάζουν με τη φάση του κατάγματος
Οι φάσεις είναι τέσσερις:
- Φλεγμονή
- Διόρθωση
- Ανακατασκευή
- Συντήρηση
Τι πιστεύουν οι ορθοπεδικοί για την κλινική διατροφή και τα κατάγματα;
Η συνολική εικόνα που είχα από τους συγκεκριμένους ορθοπεδικούς του νοσοκομείου είναι ότι δεν «πιστεύουν» πως η κλινική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα του ειδικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παθολογικής κατάστασης που λέγεται οστεοπόρωση και κάταγμα.
Ελπίζω κάποια στιγμή ο ρόλος του διαιτολόγου να είναι πρακτικά περισσότερος ενεργός στην αντιμετώπιση τέτοιων παθολογικών καταστάσεων.