Το σεμινάριο έγινε σε συνεργασία με τον ελληνικό σύλλογο υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση και τον Σύλλογο Επιστημόνων γυναικών Θεσσαλονίκης.
Τι συμβαίνει όταν έχω οστεοπόρωση;
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο έγινε προσπάθεια να συνδεθεί ο ρόλος της διατροφής με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σε αυτήν τη συνηθισμένη κατάσταση, τα οστά χάνουν ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο. Έτσι, γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.
Ποιες είναι οι πηγές ασβεστίου;
Τονίστηκε ότι η σωστή διατροφή συμμετέχει τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων των οστών, όπως της οστεοπόρωσης. Οι πηγές ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε κάθε ηλικιακή ομάδα, όπως και η βιταμίνη D. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και οι φυτικές πηγές ασβεστίου πέρα από τα γαλακτοκομικά, όπως παρουσιάζονται και στο πρώτο ελληνικό βιβλίο χορτοφαγίας, «Κρέας, όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους» (εκδόσεις medNutrition wellness).
Τι αποφεύγουμε στην οστεοπόρωση;
Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ και αλατιού, σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και αποφυγή του καπνίσματος.
Γενικότερα, μέσω της ομιλίας μου προσπάθησα να «περάσω» στους ακροατές ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες μας σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη ή και μερική θεραπεία των νοσημάτων των οστών.
Στην ομιλία συμμετείχε και η Δρ Τέσσα Χριστοδούλου, Κλινική Ψυχολόγος- Νευροψυχολόγος, η οποία αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπλοκών της οστεοπόρωσης με μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση.