Το ταξίδι των μερίδων, μετά το μεγάλο ξεκίνημα με αφετηρία το Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής, συνεχίστηκε. Αυτή τη φορά σταθμός ήταν το 3ο Συνέδριο Κρητικής Διατροφής και Υγείας, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία (ΕΛ.Δ.Ε.) , υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων, όπως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Ποιο είναι το βασικό μήνυμα;
Στα πλαίσια της ημερίδας, πραγματοποίησα ομιλία που αφορούσε στην επίδραση του μεγέθους των μερίδων στο σωματικό βάρος. Η μεγάλη πρόκληση της συγκεκριμένης ομιλίας ήταν το ίδιο της το κοινό. Μη εξειδικευμένο ακροατήριο στο οποίο έπρεπε να περάσω σύνθετες έννοιες, όπως αυτές του ενεργειακού ισοζυγίου, της ενεργειακής πυκνότητας και της ρύθμισης βάρους, δοσμένες όμως απλοϊκά. Το βασικό μήνυμα που θέλησα να περάσω ήταν ότι το πόσο τρώμε είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει εάν θα πάρουμε, θα χάσουμε ή θα κρατήσουμε τα κιλά μας. Για αυτό και το μέγεθος των μερίδων μας, που διαχρονικά έχει αλλάξει, είτε αφορά το πρωινό γεύμα που συνήθως παραλείπεται είτε καταναλώνεται με μια υπερθερμιδική επιλογή απ΄έξω (τυρόπιτα, σπανακόπιτα κα.), είτε τα υπόλοιπα της ημέρας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι ο πλανήτης μας, παχαίνει! Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω να παρουσιάσω τα πρώτα ερευνητικά στοιχεία που αφορούσαν στις γνώσεις των Ελλήνων για τις συνιστώμενες μερίδες καθώς και αυτές που συνήθως καταναλώνουν.
Οι πληροφορίες που αντλήσαμε, τόσο βιβλιογραφικά όσο και εμπειρικά, μέσω της επαφής με τον κόσμο, είναι μια δυνατή απόδειξη ότι σήμερα ο μέσος Έλληνας τρώει πολύ περισσότερο από αυτό που έτρωγαν οι παππούδες μας.
Τέλος, παρουσίασα τα εργαλεία που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σχεδιάσει η ομάδας μας, προκειμένου να μπορέσει ο καθένας, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη διατροφική εκπαίδευση, να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις μερίδες στα γεύματά του.