Αυτή ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες που έχω πραγματοποιήσει, καθώς έγινε στα αγγλικά, στο πλαίσιο του workshop "Taste your culture", που διοργανώθηκε στον Ξενώνα Ελισσών, στο Κρυονέρι Κορινθίας, μέσω του Κέντρου Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων «Φιλοξενία».
Το μέρος ήταν υπέροχο και το ακροατήριο εξίσου, καθώς αποτελείτο από 20 διαφορετικούς ανθρώπους, από διάφορα μέρη της Γης, τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Βέλγιο! Τις ημέρες που προηγήθηκαν της ομιλίας, τα παιδιά είχαν πάρει μία πολύ καλή δόση του τι σημαίνει ελληνικά τρόφιμα και φαγητά. Άνοιξαν φύλλο για πίτες, δοκίμασαν ελληνικά κρασιά, βιολογική σταφίδα, ελαιόλαδο κ.ά. Η δική μου ομιλία αφορούσε στη διατροφή, τις μερίδες και το πόσο έχουν αλλάξει οι διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία χρόνια
Τα 3 βασικά σημεία μιας καλής διατροφής
Ξεκίνησα με τα 3 βασικά σημεία μίας καλή διατροφής, δηλαδή το μέτρο, την ποικιλία και το ενεργειακό ισοζύγιο, για να φτάσω στους λόγους που τελικά μας οδηγούν στο να πάρουμε βάρος. Αναφέρθηκα σε συμπεριφοριστικά στοιχεία, όπως οι μερίδες που έχουν αυξηθεί και πλέον δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η ποσότητα που μας χορταίνει, στα μεγαλύτερα σκεύη, στις προσφορές των super market, στην ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος και στις παράλληλες δραστηριότητες, όπως η ταυτόχρονη παρακολούθηση τηλεόρασης.
Τι προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού;
Οι θεατές στάθηκαν περισσότερο στο slide με τα μεγέθη των μερίδων σε σχέση με τις θερμίδες. Πολύ σημαντικό ήταν και το slide με τις λύσεις, αλλά και η παρουσίαση του σουπλά και του poster των μερίδων του medNutrition, καθώς τους βοήθησε πολύ να κατανοήσουν το μέτρο.
Τέλος, επειδή κάθε παρουσίαση σε κοινό οφείλει να είναι διαδραστική, κάναμε quiz με ερωτήσεις σχετικά με τις μερίδες, με πολλά από τα στοιχεία που είχαν προηγουμένως αναφερθεί στην παρουσίαση- το συστήνω σε όσους κάνουν παρουσιάσεις. Έδωσε αφορμή για μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες γύρω από τη φιλοσοφία του φαγητού και κράτησε το ακροατήριο ζωηρό και ενεργό.