Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ

15 Δεκεμβρίου 2015
6363 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
11o panellinio sinedrio

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015. Το 11ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, που πλέον αποτελεί θεσμό για τους διοικητικούς της υγείας, οικονομολόγους, επαγγελματίες της υγείας, αλλά και τους φορείς του τομέα της υγείας ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κήρυξε και την επίσημη έναρξη, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, που απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία του προγράμματος. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν οι φορείς του τομέα της υγείας, από τους κρατικούς όπως ο ΕΟΦ, μέσω της Πρόεδρου του κυρίας Κατερίνας Αντωνίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, επίσης μέσω του Προέδρου του κυρίου Αθανάσιου Γιαννόπουλου, μέχρι τους ιδιωτικούς φορείς-συλλόγους, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Η δημόσια υγεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ο υπουργός κ. Ξανθός, ο οποίος εξήρε το έργο της ΕΣΔΥ για τις ιδέες αλλά και για τα εργαλεία που παράγει και υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων του υγειονομικού τομέα. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προσγειώθηκε απότομα σε μια πραγματικότητα πολύ σκληρή και πρέπει να διορθώσει λάθη πολλών δεκαετιών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Επιστημονικού Προγράμματος, με θέμα «Δημόσια Υγεία: η αναγκαιότητα επανασχεδιασμού και ανασυγκρότησης», ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έδωσε την εικόνα της δημόσιας υγείας σήμερα, εντοπίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναγνωρίζοντας τους μείζονες κινδύνους για την υγεία και περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής που η Πολιτεία καλείται να αναπτύξει για τη βελτίωση της κατάστασης.

Τις προκλήσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις προτεραιότητες στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, τους κινδύνους και τις απειλές για τη δημόσια υγεία, αλλά και ένα παράδειγμα εφαρμογής πολιτικής δημόσιας υγείας "βάσει τεκμηρίωσης" που αποτελεί το νέο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εξέτασε η στρογγυλή τράπεζα για την «Πολιτική και Οικονομία της Δημόσιας Υγείας». H ανάγκη για μια στροφή στην πολιτική της υγείας η οποία θα φέρει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο επίκεντρο στην Ελλάδα σήμερα, συζητήθηκε σε μια συνεδρία στην οποία έγινε ένας απολογισμός των αλλαγών των τελευταίων χρόνων, εντοπίστηκαν τα κενά και έγιναν προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας στην Π.Φ.Υ. στη χώρα μας. Ο διάλογος για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη συνεχίστηκε τη δεύτερη συνεδριακή μέρα όπου εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΦΕΕ, ο ΠΑΣΙΔΙΚ, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ΠΕΦ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσαν τις θέσεις τους, ενώ οι ερωτήσεις τους καταγράφηκαν λεπτομερώς και θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Υγείας.

Μια ειδική συνεδρία που για την οποία εκδηλώθηκε ζωηρό το ενδιαφέρον από τους συνέδρους ήταν το Workshop με τίτλο «Γενόσημα φάρμακα: Αλήθειες, ψεύδη και τεκμηριωμένες πολιτικές». Στη συνεδρία διερευνήθηκαν οι αιτίες της φτωχής διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά φαρμάκου και προτάθηκαν πολιτικές για να διευρυνθεί η χρήση τους. Στο διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και της φαρμακοβιομηχανίας, σύλλογοι ασθενών, γιατροί και φαρμακοποιοί, οι απόψεις των οποίων καταγράφηκαν και μέσω ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές του Workshop Νίκου Μανία, Κατερίνας Μυλωνά και Μάρκου Ολλανδέζου.

Το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλισης υγείας, εξετάστηκε στη συνεδρία με τίτλο «Ασφάλιση υγείας: Η επικαιρότητα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού» όπου περιγράφηκε η σημερινή κατάσταση της δημόσιας ασφάλισης υγείας και οι δυσκολίες χρηματοδότησής της. Το σύστημα ασφάλισης υγείας δεν είναι βιώσιμο και κάθε παρέμβαση οφείλει να λάβει υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον, διαπίστωσε ο Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης· ο πρώην Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει άμεσα άλλη μεταρρύθμιση υγείας· ο κ. Γιώργος Βελιώτης υποστήριξε ότι η «επόμενη μέρα» επιβάλλει τη συνεργασία της δημόσιας με την ιδιωτική ασφάλιση και την αύξηση της ιδιωτικής, ενώ ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των αναγκών και σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Τρεις πρωτότυπες μελέτες που πραγματοποίησε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου: η πρώτη σχετικά με τις «Πολιτικές για τη διαχείριση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΣΦΕΕ: το όφελος των καινοτόμων φαρμάκων είναι απαραίτητο να διερευνηθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, τεκμηριώνοντας την αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε όρους θεραπευτικής και οικονομικής αποδοτικότητας. Η δεύτερη έρευνα –συνεργασία ΕΣΔΥ-GPO- αφορούσε την Υγεία και την Περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την αυτοαναφερόμενη κατάσταση της υγείας των Ελλήνων, και αντίθετα με τη γενική εντύπωση που επικρατεί δεν κατέγραψε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στην Ελλάδα. Και τέλος, η πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με το «ταξίδι» των γυναικών με καρκίνο του μαστού, η οποία διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», και κατέγραψε με «ασθενοκεντρική» προσέγγιση, τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτού του «ταξιδιού», καθώς και τη φάση από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία.

Από το 11ο Συνέδριο δεν μπορούσαν να λείπουν συνεδρίες για τη διαχείριση και τον έλεγχο μειζόνων χρονίων νοσημάτων (καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση) και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιατροί· η περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών όπου η πρόληψη είναι δυνατή με τον έλεγχο στα γονίδια BRCA· η προσέγγιση άλλων μειζόνων νοσημάτων για τη δημόσια υγεία όπως η ηπατίτιδα C και ο HIV· τέλος, μια συνεδρία αφιερώθηκε στις σημαντικές εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία.

Σοβαρές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, οι οποίες συζητήθηκαν σε σχετική συνεδρία: η φαρμακοβιομηχανία να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο (βλέπε παραγωγή γενοσήμων), ενώ η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ε&Α είναι ο δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα με χρηματοδότηση από το Horizon 2020. Στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης βρίσκεται και το έργο της Η.ΔΙ.Κ.Α. για την ηλ. συνταγογράφηση που παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αναστάσιος Τάγαρης.

Δύο ιδιαίτερες θεματικά συνεδρίες προσέγγισαν το επίκαιρο θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών στην υγειονομική και την ανθρωπιστική-κοινωνική του διάσταση: η πρώτη με τη συνεργασία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και με θέμα «Μετακίνηση πληθυσμών: Έλεγχος και διαχείριση προβλημάτων υγείας»· η δεύτερη με θέμα «Μετακινούμενοι πληθυσμοί και δημόσια υγεία», που περιλάμβανε συζήτηση με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, ο οποίος μίλησε για το τεράστιο βάρος που σηκώνει το νησί για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και συνεχίζει να το διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Οι εργασίες του 11ου συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη συνεδρία «Η αναζήτηση κοινής συνισταμένης για τη λήψη αποφάσεων στην πολιτική της υγείας» την οποία διοργάνωσε η Ομάδα Σκέψης του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science. Παρουσιάστηκε έρευνα του Συλλόγου η οποία κατέγραψε τις απόψεις των βασικών εμπλεκόμενων και εταίρων στον τομέα της υγείας. Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν από το πάνελ που αποτελείτο από τους Γ. Κυριόπουλο, Μ. Σαλμά, Α. Λοβέρδο, Κ. Μπαργιώτα και Δ. Κοντό προκαλώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και φέτος, έρευνες αγοράς προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις των συνέδρων: την πρώτη μέρα σχετικά με τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, τη δεύτερη για τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και την τρίτη, για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας έγινε με την επιστημονική υποστήριξη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.