Η αντίληψη που έχουμε για την εικόνα του σώματος μας (είτε σωστή είτε λάθος σύμφωνα με τα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια), ενδέχεται να επηρεάζει μερικώς ή ολικώς το συναίσθημά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό στοιχείων της προσωπικότητάς μας και εκδηλώνεται στη συμπεριφορά μας, άρα και στη διατροφή μας.
Η σχέση της κάθε γυναίκας με την εικόνα σώματος
Η εικόνα σώματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αυτό-εκτίμησης για όλες τις γυναίκες με δυστυχώς τις περισσότερες φορές να τείνει προς την αρνητική αυτό-εκτίμηση. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν αντικειμενική εικόνα για το σώμα τους και το βλέπουν μεγαλύτερο ή μικρότερο (ελάχιστες περιπτώσεις) ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αντικειμενική εικόνα.
Η παχύσαρκη γυναίκα το βλέπει σχεδόν πάντα με μεγαλύτερο όγκο, όπως διαπιστώνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» (Σωτήρχου, 2013)
Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν την τάση να αγνοούν τα θετικά τους στοιχεία γιατί θεωρούν ότι δεν υφίστανται λόγω της εικόνας που έχουν για το δικό τους σωματικό βάρους.
Πώς επηρεάζουν τα πρότυπα ομορφιάς των ΜΜΕ
Όλες οι γυναίκες τείνουν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και να δημιουργούν στον εαυτό τους δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις (π.χ. αφού δεν τα καταφέρνω να έχω το τέλειο σώμα… όπως η τάδε… εγώ είμαι ανίκανη, άσχημη, δεν αρέσω, δεν είμαι επιτυχημένη, νιώθω απελπισμένη, θυμωμένη, φοβισμένη, απορριπτέα) κ.α.
Η συνέπεια των παραπάνω είναι το άτομο να γίνεται απόμακρο και απότομο
Αποφεύγει να είναι με πολύ κόσμο και ή θα φάει περισσότερο «τιμωρώντας εαυτό» ή θα εκδηλώσει υστερικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (ανορεξία, βουλιμία, κ.α). Ας τονιστεί εδώ ότι οι εικόνες για το σώμα που κυριαρχούν ταυτίζουν το όμορφο με το αδύνατο και αποκλίνουν σταθερά από τα σώματα που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Πρόκειται για «ιδεατές κατασκευές» γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται νέα επαγγέλματα και μια ολόκληρη οικονομία και παραοικονομία.
Η αποδοχή της εικόνας σώματος
Είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας να είμαστε σε επαφή με την αληθινή εικόνα του σώματος μας, να την αποδεχτούμε και αν είναι επιθυμητό ή/και αναγκαίο να τη βελτιώσουμε με βάση αντικειμενικών και πραγματοποιήσιμων κριτηρίων. Αυτή η επαφή θα μας αφαιρέσει άχρηστα ψυχολογικά βάρη, διότι θα έχουμε αποδεχτεί ένα σημαντικό μέρος του εαυτού μας. ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ.
Ο ρόλος του Διαιτολόγου
Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο επιτηδευμένος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος σε δεξιότητες επικοινωνίας και σε θέματα παχυσαρκίας, είναι μια αυξανόμενη ανάγκη, προκειμένου να καθοδηγήσει τον πελάτη/ασθενή σε καινοτόμα μονοπάτια για να πετύχει το στόχο του/της.