Blog

Όσα ακούσαμε στο 14ο Πανελλήνιο συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας

29 Νοεμβρίου 2017
9654 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
osa akousame sto 14o synedrio psdd

Στις 24-26 Νοεμβρίου διεξήχθη το  14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής – Διαιτολογίας και του 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».  Η επιστημονική ομάδα του medNutrition ήταν εκεί μαθαίνοντας τις νέες  εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας, της κλινικής διατροφής και του μεταβολισμού. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο, θα θέλαμε να μοιραστούμε και μαζί σας όσα μας έκαναν εντύπωση!

Είναι σημαντικός ο ρόλος του διαιτολόγου στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών;

Είδαμε ότι, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που κατέχει ο διαιτολόγος μέσα στην ομάδα των επαγγελματιών υγείας στη συμπεριφοριστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενθαρρύνοντας και συμβουλεύοντας τη διατροφική αλλαγή του ασθενή.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 2

 

Βοηθά η συγχορήγηση βιταμίνης Α στην πολλαπλή σκλήρυνση;

Παρατηρείται αύξηση του ποσοστού εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στις γυναίκες από ότι στους άντρες, με επικρατέστερες ηλικίες 20-40 ετών. Αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συγχορήγηση βιταμίνης Α με τη θεραπευτική αγωγή, καθώς χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερες κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 3 (1)

 

Πώς επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος την τελική περιεκτικότητα σε AGE’s;

Πρόκειται για προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης και προάγουν τη διαδικασία αθηροσκλήρωσης, επομένως σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μέθοδος παρασκευής και το μαγείρεμα καθορίζει την τελική περιεκτικότητα στα τρόφιμα, η οποία αυξάνεται με το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, το τηγάνισμα, το ψήσιμο στο φούρνο και στη σχάρα, καθώς και με το σοτάρισμα. Ενδεικτικά, το μοσχάρι στο φούρνο μικροκυμάτων περιέχει 2.418 kU/serving προϊόντα γλυκοζυλίωσης, έναντι του ψητού hot dog με 10.143 kU/serving. 

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 4

 

Διατροφή και γνωσιακή έκπτωση στην τρίτη ηλικία

Φαίνεται πως έως το 2050, θα είναι διπλάσιος ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών, με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να κατέχουν ποσοστό ηλικιωμένων πάνω από 30%. Είναι σημαντικό λοιπόν, όλοι οι επαγγελματίες υγείας να αγκαλιάσουν αυτή την ηλικιακή ομάδα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της γνωσιακής έκπτωσης στην 3η ηλικία. Μάλιστα μία δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συστάσεων, αλλά και η κατανάλωση καφέ φάνηκε να έχουν προστατευτική δράση.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 5

 

Επηρεάζεται η παχυσαρκία από το γονιδίωμα;

Υπάρχει μία πληθώρα γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, με πιο γνωστό το γονίδιο του FTO. Μάλιστα, όλα αυτά τα γονίδια φαίνεται να εκφράζουνται και να δρουν στον εγκέφαλο (υποθάλαμο), οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σημαντικά σε μεταβολές ουσιών στον οργανισμό μας. 

Χαρακτηριστικά των πιο γνωστών ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών

 

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ

ΓΛΥΚΟΖΙΤΕΣ ΣΤΕΒΙΟΛΗΣ

ΚΥΚΛΑΜΙΚΟ

Γλυκύτητα vs ζάχαρη 200 φορές 200-300 φορές 30-50 φορές
Θερμίδες (kcal) 4 kcal/gr 0 kcal 0 kcal
Συνδυασμοί vs μόνη  Μόνη & σε συνδυασμό Μόνη & σε συνδυασμό Κυρίως σε συνδυασμό
Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες Όχι δε ψήνεται Ναι Ναι
Επίγευση Χωρίς Με επίγευση Με επίγευση
Επισήμανση

Ασπαρτάμη Ε951- πηγή φαινυλαλανίνης

Γλυκοζίτες στεβιόλης ή Ε960 Κυκλαμικό ή Ε952

 

 

ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ Κ ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ ΝΕΟΕΣΠΕΡΙΔΙΝΗ DC
Γλυκύτητα vs ζάχαρη ≤200 φορές γρήγορη

600 φορές με διάρκεια

400-600 φορές
Θερμίδες (kcal) 0 kcal 0 kcal 0 kcal
Συνδυασμοί vs μόνη  Μόνη & σε συνδυασμό Μόνη & σε συνδυασμό Κυρίως σε συνδυασμό
Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες Ναι Ναι Ναι
Επίγευση Πικρή/Μεταλλική Χωρίς Με επίγευση
Επισήμανση Ακεσουλφαμικό κάλιο ή Ε950 Σουκραλόζη ή Ε955 Νεοεσπεριδίνη DC ή Ε959

Επιδρά η διατροφή στο γονιδίωμα;

Η Επιγενετική αναφέρεται σε διαδικασίες που ρυθμίζουν πώς και πότε κάποια γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται. Τέτοιες επιγενετικές αλλαγές είναι η μεθυλίωση του DNA, οι τροποποιήσεις ιστονών και των microRNAs. Έχει φανεί πως η διατροφή, ως ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, μπορεί να έχει επίδραση στο γονιδίωμα και να προκαλέσει αλλαγές, οι οποίες θα μεταφερθούν σε επόμενες γενιές.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 6

 

Ο ρόλος του διαιτολόγου σε ένα πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)

Ο διαιτολόγος έχει αποδειχτεί να κατέχει σημαντική θέση στη διατροφική προσέγγιση των ζευγαριών που υποβάλλονται σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 7

 

Μειώνει ο καφές τον κίνδυνο ηπατοπάθειας και καρκίνου;

Πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι ο καφές έχει προστατευτική δράση στο ήπαρ, η οποία οφείλεται στα συνολικά βιοενεργά θρεπτικά συστατικά που περιέχει - καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ- καθώς μειώνουν την ενδογενή λιπογένεση, αυξάνουν την οξείδωση λιπιδίων και προκαλούν αυτοφαγία, μειώνοντας την ηπατική στεάτωση. 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 8

 

Οι τρέχουσες συστάσεις θρεπτικών συστατικών για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Οι τρέχουσες συστάσεις θρεπτικών συστατικών για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
  EASD ADA Μεγάλη Βρετανία
Υδ/κες & MUFA 60-70% 60-70% 48-49% υδ/κες & 12% MUFA
Απλά σάκχαρα 10%  10% 12-14%
Λιπαρά Συνολικό λίπος £35% - 35-36%
Κορεσμένα <8-10% <7-10% 13%
Πολυακόρεστα <10% ~10% 6%
Πρωτεΐνη 10-20% 15-20% 17%
Φυτικές ίνες Ενθάρρυνση για πρόληψη 25-30 γρ Ενθάρρυνση για πρόληψη 25-30 γρ -
Αλάτι < 6γρ/ ημέρα < 6γρ/ ημέρα -

Πόσο ασφαλής είναι μια vegan διατροφή;

Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο σε πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να παρουσιαστούν, όπως η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Πολλές φορές η ένταξη συμπληρωμάτων κρίνεται απαραίτητη.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 9

 

Νεότερα στις Αμερικανικές συστάσεις

Παχυσαρκία

Όσον αφορά την παχυσαρκία έχουν γίνει αλλαγές στα όρια για το χειρουργείο, αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης και καινοτομίες για καινούργια φάρμακα.

Λιπίδια

Έχει τροποποιηθεί η στοχοθεσία για την LDL-χοληστερόλη και για τη διαιτητική χοληστερόλη, καθώς και οι συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα.

 

osa akoysame sto 14o panellinio synedrio diatrofis diaitologias 10

 

Υπέρταση

Τα όρια για την υπέρταση έχουν επαναπροσδιοριστεί και συνίσταται χαμηλή πρόσληψη νατρίου.

Καρδιαγγειακά

Συνίσταται για τα καρδιαγγειακά η αποφυγή του αλκοόλ.

Διαβήτης

  • Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συνίσταται η μέτρηση Β12 σε λήψη μετφορμίνης.
  • Μέτρηση λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, όταν χορηγείται ινσουλίνη με αντλία.
  • Τα όρια για την υπογλυκαιμία έχουν επαναπροσδιοριστεί.
  • Υπάρχουν νέες συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα, καθώς και για το διαβήτη της κύησης.

Μείνετε συντονισμένοι για ακόμα περισσότερα επιστημονικά νέα!

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.