Κάποιοι λένε ότι πρώτη εικόνα ή η πρώτη εντύπωση τελικά δεν έχει σημασία. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στις διατροφικές διαταραχές, καθώς η πρώτη συνέδρια μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της θεραπείας.
Ο ασθενής θα έλθει με δυσκολία στο γραφείο και με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία θα ξεκλειδώσει την ψυχή του
Συνεργασία διαιτολόγου και ειδικού υγείας
Η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών έχει δύο πετάλια, την πρώτη πεταλιά με την διατροφική υποστήριξη και την δεύτερη με την ψυχολογική υποστήριξη. Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς θα έρθουν πιο εύκολα στο γραφείο του διαιτολόγου, γιατί έχουν μεγάλο άγχος για το βάρος τους. Αν όμως πραγματικά θέλουμε να τους βοηθήσουμε και να έχει αίσιο τέλος η θεραπεία πολύ γρήγορα πρέπει να βάλλουμε στο ποδήλατο και τον ειδικό ψυχικής υγείας.
Έτσι λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις που ο ασθενείς δεν θα έρθει συστημένος από κάποιον ψυχολόγο, πρέπει μέσα στο πρώτο ραντεβού να αναλάβουμε και χρέη ψυχολόγου ώστε να κατανοήσουμε όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση της διατροφικής ασθένειας και να λάβουμε ένα πλήρες ιστορικό. Η μία ώρα συνεδρίας μπορεί να είναι λίγο για κάτι τέτοιο, αλλά όσο πιο γρήγορα συλλέξουμε στοιχεία για την ζωή και τη προσωπικότητα του ασθενούς, πριν την διαταραχή και τώρα, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στη θεραπεία.
Πώς δομείται η πρώτη συνεδρία;
Πρωταρχικός στόχος μέσω ενσυναίσθησης και όχι απλής συμπάθειας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ασθενούς που μας εμπιστεύτηκε το πιο σημαντικό για αυτόν κομμάτι της ψυχής του. Για αυτό καλό θα ήταν να λαμβάνουμε οι ίδιοι το ιστορικό, ακόμα και αν πρέπει να υπολογίσουμε διπλό χρόνο για το ραντεβού. Κοιτάμε τον ασθενή στον καθρέπτη της ψυχής και μόνο, τον κοιτάμε στα μάτια, ακούμε χωρίς να κρίνουμε και δεν βιαζόμαστε να δώσουμε μια δίαιτα σε ένα χαρτί, ακόμα και αν ο ασθενής επιμένει.
Ποια εργαλεία εκπαίδευσης χρειάζονται;
Με τα εργαλεία της εκπαίδευσης και κυρίως την ενεργή ακρόαση ακόμα και στο πρώτο ραντεβού μπορούμε να κερδίσουμε μια συμμαχία με τον ασθενή ενάντια στην διατροφική διαταραχή οδηγώντας τον χέρι χέρι βήμα βήμα στην ίαση.
Το πρώτο ραντεβού, όπως και κάθε συνέδρια με έναν τέτοιο ασθενή, μπορεί να έχει εκπλήξεις, δάκρυα και ένταση και σίγουρα δεν θα έπρεπε η ζύγιση και οι μετρήσεις να γίνονται στην αρχή της συνεδρίας ή από άλλον συνεργάτη, αλλά καλά προς το τέλος. Πρέπει να έχουμε τον περισσότερο χρόνο διαθέσιμο να μιλήσουμε με τον ασθενή, χωρίς να απασχολείται η σκέψη του με τις μετρήσεις, αλλά και να έχουμε χρόνο να ερμηνεύσουμε θετικά τα αποτελέσματα χωρίς να αφήσουμε το άτομο να τα ερμηνεύσει λανθασμένα μόνος του.
Δείχνοντας αληθινή ανθρώπινη διάθεση να βοηθήσουμε, ακόμα και εκτός γραφείου, μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος και βοήθειας με τηλέφωνα, μνήματα ή Mail, θέτοντας όρια στην επικοινωνία, θεραπεία ενισχύεται και ο δρόμος, αν και ανηφορικός, φαντάζει πιο εύκολος. Τα περιστατικά διατροφικών διαταραχών είναι πιο δύσκολα, χρονοβόρα και πολλές φορές ψυχοφθόρα, αλλά η ηθική ανταμοιβή, όταν ξέρεις ότι έσωσες μια ψυχή, ανεκτίμητη.