Blog

Βοηθήστε τους πελάτες σας να αυξήσουν την κατανάλωση ω3 λιπαρών

της Εβίτας Σιατίτσα
26 Οκτωβρίου 2017
9642 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
syropi omega 3 liparwn oksewn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως διαιτολόγοι καθημερινά καλούμαστε να διαμορφώσουμε το πλάνο διατροφής των ανθρώπων που έχουμε απέναντί μας με πρωταρχική μας μέριμνα την κάλυψη των αναγκών τους σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είτε πρόκειται για ένα πλάνο διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους είτε για μία διατροφή προσαρμοσμένη σε κάποια θέμα υγείας δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή αυτή θα πρέπει, ναι μεν να συνάδει με τα γούστα των πελατών μας, να μην υστερεί δε σε θρεπτικά συστατικά.

Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν μία συχνή «πρόκληση» θα έλεγα καθώς καλούμαστε να σκεφτούμε κατά πόσο το πλάνο διατροφής που ετοιμάσαμε είναι πλήρες και σε αυτά.

Τα ω3 από τη διατροφή τους

  1. Εντάσσουμε το ψάρι στο πρόγραμμα του πελάτη μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τη βασικότερή πηγή ω3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες. Για παράδειγμα λοιπόν ο σολομός μπορεί να αποτελέσει κυρίως γεύμα ή να καταναλωθεί καπνιστός μέσα σε σαλάτες ή σάντουιτς.
  2. Προσθέτουμε καθημερινά στο πρόγραμμα 30 περίπου γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών (μία μικρή χούφτα). Σε ποια μορφή; Σκέτοι σαν σνακ, μέσα στην σαλάτα, στο γιαούρτι μαζί με αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές μόνο ιδέες.
  3. Εντάξτε τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως η φυτική μαργαρίνη και ο λιναρόσπορος. Μπορούν να προστεθούν σε διάφορα γεύματα της ημέρας και θα δώσουν ξεχωριστή γεύση.

Ποια είναι τα παράπονα των πελατών;

  • Δεν μου αρέσει το ψάρι / Δεν μπορώ να το ψήνω και να το τρώω την επόμενη ημέρα κρύο/ Ψάρι αρέσει μόνο σε εμένα, τα παιδιά μου δεν το τρώνε άρα δεν μπορώ να φτιάχνω δύο φαγητά/ Θα μπορούσα να φάω ψάρι 1 φορά ανά 15 ημέρες το πολύ/ Δεν μπορώ να τρώω 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, είναι αρκετά ακριβό για εμένα
  • Δεν μου αρέσουν οι ξηροί καρποί/ Δεν μπορώ να κρατηθώ σε μία χούφτα ξηρών καρπών, καλύτερα να μην μπουν καθόλου στο πρόγραμμα

Δηλώσεις κατανοητές που τις έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές θα έλεγα. Είτε πρόκειται για πρακτικές δυσκολίες είτε είναι θέμα προσωπικού γούστου θα πρέπει σίγουρα να το και να πάρουμε απόφαση ότι δεν θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου τις διατροφικές του προτιμήσεις και συνήθειες.

Πώς λοιπόν, θα καλύψουν τις ανάγκες τους;

Αν λοιπόν παρόλες τις «διαπραγματεύσεις» θεωρούμε ότι δεν έχουμε καλύψει την αναγκαία πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε την εκδοχή του να προτείνουμε την συμπληρωματική τους χορήγηση. Πόσο μάλλον εάν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας έχει επιπλέον κίνδυνο για έλλειψη ω3 λιπαρών όπως είναι για παράδειγμα άτομο που έχει υποστεί έμφραγμα, ασθενής με αγγειακό πρόβλημα, με κυστική ίνωση, νόσο Crohn, κίρρωση του ήπατος ή με σύνδρομο βραχέος εντέρου.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση που καταλήγουμε να προτείνουμε συμπλήρωμα;

  • Η ποσότητα των ω3 λιπαρών οξέων στο προτεινόμενο συμπλήρωμα να καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη μας: διαβάστε στην ετικέτα τη συγκέντρωση σε EPA/DHA, και όχι την ποσότητα ολικών πολυακόρεστων λιπαρών. Μία καλή περιεκτικότητα είναι ≤800mg/δόση αν η πηγή είναι το ψάρι ή ≤500mg/δόση από διαφορετική πηγή
  • Την πηγή των ω3 λιπαρών: να προέρχονται από καλές πηγές, όπως τα ψάρια ή τα φύκια
  • Την ποιότητα του συμπληρώματος: προσοχή στην επιλογή παραγωγού για να εξασφαλίστε καλύτερη ποιότητα. Το προϊόν πρέπει να περνάει ποιοτικούς ελέγχους όπως για βαρέα μέταλλα, βαθμό υπεροξείδωσης των λιπιδίων και ανισιδίνης αν προέρχεται από ψάρια
  • Να είναι οικονομικό

Το ιχθυέλαιο είναι η πιο δημοφιλής, καλά μελετημένη και αποτελεσματική μορφή συμπληρώματος ω3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health, καθώς περιέχει φυσικά υψηλές ποσότητες εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανικού οξέος (DHA).

Κάψουλα ή Σιρόπι;

ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΨΟΥΛΑ
Πλέον χωρίς χαρακτηριστική γεύση και οσμή ψαριού (masking agents) Χωρίς οσμή/γεύση
Πιο συμπυκνωμένη ποσότητα πολυακόρεστων & πιο φιλικό ως προς τα παιδιά ή και ανθρώπους που δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια Χρειάζονται περίπου 2-3 φορές περισσότερες κάψουλες για να πάρει κανείς τα ίδια θρεπτικά συστατικά με μια μερίδα υγρού με συγκέντρωση ιχθυελαίου
Μπορεί να προστεθεί στο γεύμα, και να καταναλωθεί με το φαγητό, γεγονός που αυξάνει τη διαθεσιμότητα των ω3 λιπαρών
Τοπική δράση (στοματική κοιλότητα) λόγω της υγρής μορφής & σε μεγαλύτερη ποσότητα δράση στο κάτω γαστρεντερικό και τα κάτω άκρα
Συνήθως πιο οικονομικά ανά δόση Συνήθως κοστίζουν περισσότερο
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

NIH, National Institutes of Health website, Omega-3 Supplements (Last Updated: August 2015), accessed on 15th September 2017: https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm

NIH, National Institutes of Health website, Omega-3 Fatty Acids (Updated: November 2, 2016), accessed on 15th September 2017:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h3 

Μαρσέλος, Μ. (2006). Φαρμακοκινητική. Αρχές της Φαρμακολογίας, pp 5-6, Iωάννινα 

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.