Blog

Είμαι σωστός επαγγελματίας και σέβομαι την ειδικότητά μου

της Ελένης Ανδέου Γιωργάκη
15 Αυγούστου 2016
13560 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras epixeirhmatias

Photo source: www.shutterstock.com

Το βιβλίο «Πρακτικός Οδηγός για ένα Σύγχρονο Διαιτολογικό Γραφείο» που η συγγραφή του έγινε σε συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (2013) περιέχει πολλές συστάσεις για το πώς να διασφαλίσει κάποιος ότι θα είναι επιτυχημένος στο επάγγελμα του. Ένας από τους τρόπους είναι η διεύρυνση των σπουδών έως διαιτολόγος ή διατροφολόγος και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Πώς να διευρύνετε τις σπουδές σας

Εξειδικευτείτε σε ένα κλάδο της διαιτολογίας (π.χ. αθλητική διατροφή, διατροφή και διαβήτης, διατροφή και νεφροπάθειες, κλινική διαιτολογία κ.λπ). Συμπληρώστε με μαθήματα ψυχολογίας στα οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες αναφορικά με διαταραχές της προσωπικότητας, γνωστικές συμπεριφορικές παρεμβάσεις, η θεωρία οικογενειακών συστημάτων και διαφορετικά είδη συμβουλευτικής.


Διαβάστε επίσης: Marketing στο Διαιτολογικό Γραφείο [Δωρεάν EBOOK]


Εξετάστε το ενδεχόμενο επίβλεψης και προσπαθήστε να είστε πάντα ενημερωμένοι

Εξετάστε το ενδεχόμενο επίβλεψης από επαγγελματία υγείας που εκτιμάτε, από κάποιο που να έχει πείρα με ασθενείς με διατροφικές διαταραχές. Μπορείτε να τύχετε επίβλεψης από έμπειρο επαγγελματία διαιτολόγο που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, ένα ψυχοθεραπευτή ή ένα γιατρό.

Κώδικας Δεοντολογίας

Καθώς θα κινήστε πέρα από το ρόλο του εκπαιδευτή διατροφής/διαιτολογίας, θα πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως για τον Κώδικα Δεοντολογίας και Προτύπων Επαγγελματικής Πρακτικής του Συνδέσμου Διαιτολόγων που ανήκετε. Οι συμπεριφορές διαδραματίζουν ένα ρόλο στο πώς, τι, γιατί και πότε τρώμε. Η εργασία μας, ως επαγγελματίες διαιτολόγοι, θα στηρίζεται πάντοτε στο φαγητό. Για να μπορέσετε να δώσετε αληθινά κίνητρα σε ένα ασθενή για να αλλάξει, μερικές φορές τα όρια της διατροφικής θεραπείας και της ψυχοθεραπείας δεν θα είναι σαφή.

Είτε λόγω προκατάληψης, είτε λόγω της ανάγκης να είναι συγκρουσιακοί είτε λόγω παρανόησης της συμβουλευτικής της ψυχικής υγείας, οι επαγγελματίες διαιτολόγοι δυνατόν να διστάζουν να παραπέμπουν ασθενείς σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Το να μάθει κανείς πώς και πότε θα πρέπει να προβαίνει σε κατάλληλες παραπομπές αποτελεί μέρος του Κώδικα Δεοντολογίας του Συνδέσμου Διαιτολόγων που ανήκετε τον οποίο θα πρέπει να συμβουλεύεστε στο διευρυμένο σας ρόλο ως θεραπευτής σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας.

Όπως καθορίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, «Ο επαγγελματίας διαιτολόγος αναλαμβάνει την ευθύνη και την υποχρέωση λογοδοσίας για την προσωπική πρακτική του ικανότητα, προσπαθώντας συνεχώς να αυξήσει την επαγγελματική γνώση και δεξιότητες και να τις εφαρμόσει στην πράξη». Για να προχωρήσει κανείς ως θεραπευτής σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας, η επίβλεψη δυνατόν να είναι απαραίτητη και ευεργετική. Καθώς συνεργάζεστε περισσότερο με επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, θα είστε σε θέση να εντοπίζετε εκείνους τους θεραπευτές των οποίων το έργο θαυμάζετε, σέβεστε και εμπιστεύεστε. Είναι σκόπιμο να προσεγγίσετε τέτοιους θεραπευτές και να ζητήσετε επίβλεψη.

Οι επαγγελματίες διαιτολόγοι που είναι ειδικευμένοι θεραπευτές σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας είναι διαθέσιμοι για παροχή επίβλεψης. Επίβλεψη δεν σημαίνει καθοδήγηση. Παρόλο που οι μέντορες δεν αναμένουν να πληρωθούν, όταν συμμετέχετε σε μια επαγγελματική σχέση επίβλεψης με οποιοδήποτε επαγγελματία υγείας, θα πρέπει να αναμένετε ότι θα πληρώσετε για την υπηρεσία αυτή.

Προώθηση Διατροφικής Θεραπείας και Διατροφικής Παρέμβασης

Η επιτυχία του Γραφείου σας εξαρτάται από εσάς και από το πόσο καλά μπορείτε να προωθήσετε τον εαυτό σας. Εάν πρόκειται να 'προωθήσετε' τον εαυτό σας ως θεραπευτής σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας, οι πηγές παραπομπής και οι πιθανοί πελάτες θα πρέπει να γνωρίζουν την προσέγγισή σας, ιδιαίτερα εάν προγραμματίζουν ραντεβού έχοντας κατά νου μια ιδέα για το τι θα κάνετε ως επαγγελματίας διαιτολόγος.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής έχει παραπεμφθεί σε εσάς γιατί έχει περιορισμένο διαιτολόγιο και ο γιατρός που τον παρέπεμψε και ο ασθενής (και η οικογένειά του) θα ήθελαν να καταναλώνει μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, οι πηγές παραπομπής πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεδρία δεν θα επικεντρωθεί σε οδηγίες για τις τροφές που θα πρέπει να προστεθούν για ένα πιο θρεπτικό διαιτολόγιο. Αντίθετα, οι επακόλουθες συνεδρίες θα εξερευνήσουν γιατί αυτές οι τροφές δεν περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο και θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε να δοθούν κίνητρα στον ασθενή να περιλάβει τις τροφές που δεν καταναλώνει.

Πώς θα διατηρήσετε/βελτιώσετε την επιχείρησή σας;

Ένα επιτυχημένο ιδιωτικό γραφείο δυνατόν να προϋποθέτει αλλαγή στην παραδοσιακή προσέγγιση στη διαιτολογία. Για να ενθαρρύνετε τις επισκέψεις παρακολούθησης, θα πρέπει να προωθείτε τον εαυτό σας ως θεραπευτές σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας. Οι ασθενείς που εκπληρώνουν με επιτυχία τους στόχους τους αποτελούν την καλύτερη μορφή διαφήμισης. Η επιτυχία θα ορίζεται με πολλούς τρόπους, ωστόσο ένα απόλυτο μέτρο θα είναι κατά πόσο οι ασθενείς νιώθουν ικανοποίηση. Ενδεχομένως να είναι επίσης απαραίτητο να εκπαιδεύσετε τις πηγές παραπομπής καθώς και τους ασθενείς, για περισσότερα αποδεκτά μέτρα επιτυχίας.

Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη
Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη Κλινική Διαιτολόγος, RD, LD