Παθήσεις Πεπτικού

ΓΟΠΝ: Η σημασία της απώλειας βάρους

της Ευσταθίας Παπαδά
08 Ιανουαρίου 2016
34290 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
apwleia barous kai palhndromhsh

Photo source: www.bigstock.com

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι μία πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που αφορά μεγάλη μερίδα ενηλίκων. Χαρακτηρίζεται από χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και από παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εκείνοι που υποφέρουν από ΓΟΠΝ αναφέρουν συμπτώματα οπισθοστερνικού καύσου, πόνου στο στήθος, παλινδρόμησης, διαταραχών ύπνου, βήχα και οδοντικών αλλοιώσεων.

Για την αντιμετώπισή της οι πρώτες συμβουλές από τον γαστρεντερολόγο και τον διαιτολόγο περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και απώλεια βάρους, σε περίπτωση που συνυπάρχουν καταστάσεις υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Ωστόσο, νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι η σημασία της απώλειας βάρους ίσως να είναι σημαντικότερη από τις υπόλοιπες τροποποιήσεις των διατροφικών επιλογών. Ας δούμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους στη ΓΟΠΝ.

Πώς σχετίζεται ο ΔΜΣ με την εμφάνιση ΓΟΠΝ;

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος άνω των φυσιολογικών ορίων (δηλαδή πάνω από 25 kg/m2) με την εμφάνιση της ΓΟΠΝ. Πιο συγκεκριμένα, τα παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζα σώματος άνω του 30 kg/m2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠΝ, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ακόμη, στα άτομα που ήδη ταλαιπωρούνται από ΓΟΠΝ, η πρόσληψη 5-10 κιλών εντείνει σημαντικά τα δυσάρεστα συμπτώματά τους.

Οι μηχανισμοί που συσχετίζουν την παχυσαρκία με τη ΓΟΠΝ αναφέρουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και την πρόκληση πίεσης στο στομάχι, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των υγρών του. Επίσης, ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο χρόνος που το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του προς το λεπτό έντερο μειώνεται σε άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος. Επιπρόσθετα, η πλήρωση του στομάχου με μεγάλες ποσότητες τροφής μπορεί να εντείνει την πίεση στον σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση.

Πώς να μειώσετε το βάρος σας και να αντιμετωπίσετε τη ΓΟΠΝ;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και καθώς η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, είναι απαραίτητη η επαναφορά του σωματικού βάρους όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Για μια αποτελεσματική προσπάθεια ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  • Βάζετε μικρούς κι εφικτούς στόχους για την απώλεια βάρους, όπως η απώλεια 0.5-1 κιλού ανά εβδομάδα.
  • Φροντίζετε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (5 γεύματα καθημερινά), προκειμένου να μειώσετε την αίσθηση πείνας και να αποφύγετε την άσκηση μεγάλης πίεσης στο στομάχι.
  • Ακολουθήστε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ψαριών και μειωμένη κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και κόκκινου κρέατος. Αποφύγετε τις στερήσεις και τον αποκλεισμό ομάδων τροφίμων.
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να περπατάτε περισσότερο, να μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ και το αυτοκίνητο όταν αυτό είναι δυνατό.
  • Μην ξεχνάτε να αποφεύγετε τρόφιμα που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ. Λιπαρές τροφές, όξινα φρούτα και λαχανικά (π.χ. εσπεριδοειδή, τομάτες), σοκολάτα, πικάντικα τρόφιμα και αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Τέλος, αποφεύγετε την άσκηση και τον ύπνο αμέσως μετά το γεύμα και σηκώνετε λίγο πιο ψηλά το μαξιλάρι σας όταν κοιμάστε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kaltenbach T, Crockett S, Gerson LB. Are Lifestyle Measures Effective in Patients With Gastroesophageal Reflux Disease? An Evidence-Based Approach. Arch Intern Med. 2006;166(9):965-971.

Choi CW, Kim GH, Song CS, Wang SG, Lee BJ, I H, Kang DH, Song GA. Is obesity associated with gastropharyngeal reflux disease? World J Gastroenterol. 2008 Jan 14;14(2):265-71.

Friedenberg FK, Xanthopoulos M, Foster GD, Richter JE. The association between gastroesophageal reflux disease and obesity. Am J Gastroenterol. 2008 Aug;103(8):2111-22

Nwokediuko SC. 2012. Current trends in the management of gastroesophageal reflux disease: a review. ISRN Gastroenterol.;:391631. doi: 10.5402/2012/391631

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D