Παθήσεις Πεπτικού

Έχω γαστρεντερίτιδα, πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω διατροφικά;

της Μέμας Λαμπροπούλου
10 Οκτωβρίου 2017
120981 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ponos sto stomaxi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δήμητρα, 29 ετών

Η Δήμητρα είναι δασκάλα και ζει μόνη της, μαγειρεύοντας η ίδια το φαγητό της. Συχνά αντιμετωπίζει διάφορες ιώσεις που κολλάει από τους μαθητές της. Τις τελευταίες δύο μέρες δεν νιώθει ιδιαίτερα καλά με αποτέλεσμα να μην έχει πάει ούτε στη δουλειά: το βασικό της σύμπτωμα είναι η ξαφνική διάρροια η οποία εντείνεται, οι έμετοι, και ο έντονος πόνος στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα. Παράλληλα νιώθει ναυτία και γενικότερη εξάντληση ενώ έχει χάσει κάθε όρεξη για φαγητό. Ως εκ τούτου, έχει διακόψει τελείως το φαγητό ενώ αποφεύγει να πίνει ακόμα και νερό από φόβο μήπως εντείνει το αίσθημα της ναυτίας. Η όλη εξάντληση την έχουν οδηγήσει, δε, στο να μην ασχολείται καθόλου με το μαγείρεμα. Ο γιατρός της τη διέγνωσε με γαστρεντερίτιδα και της πρότεινε ξεκούραση και διατροφή «χαμηλού υπολείμματος» μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.


Η γνώμη της ειδικού

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και είναι αρκετά συχνή σε χώρους με παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία της, τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, ναυτία, ζάλη, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Το πρώτο που μας απασχολεί σε μία περίπτωση γαστρεντερίτιδας είναι η πιθανότητα αφυδάτωσης που προκαλείται από την διάρροια και την αποφυγή της τροφής. Επίσης, είναι σημαντικό να δοθούν συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της διάρροιας.

Διατροφικές κατευθύνσεις

Πως θα αντιμετωπτεί η αφυδάτωση;

Η πιθανότητα αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα πιθανή στη περίπτωση της Δήμητρας η οποία αποφεύγει ακόμα και το νερό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μικρές δόσεις αραιών υγρών όπως το νερό, το χαμομήλι ή ακόμα και κάποιου υγρού με μικρές δόσεις ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω της διάρροιας (σε περιπτώσεις παρατεταμένης διάρροιας). Ένα τέτοιο ρόφημα μπορεί να είναι ένα αθλητικό ποτό αραιωμένο. Οι μικρές δόσεις του υγρού θα μειώσουν και την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ναυτίας.

Τι τρόφιμα είναι καλό να καταναλώσει;

Όσον αφορά στο φαγητό, η Δήμητρα είναι σημαντικό να μην αποφεύγει τελείως την κατανάλωση τροφής καθώς μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο ανάρρωσής της. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προτιμήσει τρόφιμα με χαμηλό υπόλειμμα, που είναι εύπεπτα, όπως τα κράκερς, το ρύζι, οι αραιές σούπες με ρύζι ή ζυμαρικό (πχ φιδές), οι βραστές πατάτες αλλά και το κοτόπουλο ή το ψάρι ελαφρά μαγειρεμένα. Παράλληλα, συνίσταται να αποφύγει την κατανάλωση φρούτων ειδικά με φλούδα, πλην της μπανάνας (και του μήλου σε δεύτερο χρόνο).

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγει;

Αντιθέτως, είναι σημαντικό να περιορίσει τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λιπαρά γεύματα και τα καρυκεύματα.

Τι να καταναλώσει όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να υποχωρούν;

Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, η Δήμητρα μπορεί να δοκιμάζει σταδιακά να εντάσσει στη διατροφή της περισσότερο κρέας, φρούτα (μόνο τη σάρκα τους) και λαχανικά ελαφρά μαγειρεμένα όπως το καρότο και το κολοκύθι.

Συμπερασματικά

Με την κατάλληλη διατροφή, την απαραίτητη ξεκούραση και την αγωγή που θα της συστήσει ο γιατρός, τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν εντός 48-72 ωρών ενώ η λοίμωξη αναμένεται να υποχωρήσει εντός μίας εβδομάδας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Victoria State Government. Gastroenteritis – emergency department factsheet. December 2010. Available online at www.health.vic.gov.au/edfactsheets. Accessed on 2/10/2017.

NHS. Diarrhoea and vomiting (gastroenteritis). Last reviewed 17/02/2016. Accessed on 2/10/2017.

Mayo Clinic. Gastroenteritis: First Aid. Last Reviewed 18/07/2017. Accessed on 2/10/2017.

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN