Ζυμαρικά

Λαζάνια με Φακές στο φούρνο

Ελένη Καλογήρου
60-65 λεπτά λεπτά να διαβαστεί
lazania me fakes
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν καλά και τις στραγγίζουμε
  2. Ταυτόχρονα βράζουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας 
  3. Σε ένα multi χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα τις φακές μέχρι να γίνουν λίγο πιο κρεμώδεις αλλά οχι εντελώς 
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά 
  5. Σε ενα αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. 
  6. Καθώς έχουν πάρει χρώμα και έχουν μαλακώσει αρκετά τα προσθέτουμε στο μίγμα με τις φακές. 
  7. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας 
  8. Σε ένα μεσαίο πυρέξ βάζουμε 1 κ.σούπας ελαιόλαδο και το απλώνουμε 
  9. Στρώνουμε τα μισά λαζάνια 
  10. Απλώνουμε το μισό μίγμα από τις φακές και ξανά τα υπόλοιπα λαζάνια από πάνω 
  11. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μίγμα από τις φακές και απλώνουμε ομοιόμορφα
  12. Κόβουμε το κολοκύθι σε ίσιους πάχους φέτες και τις προσθέτουμε από πάνω μια δίπλα στην άλλη
  13. Προσθέτουμε περίπου 1 φλ. Νερό 
  14. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη και ελάχιστο  αλατοπίπερο 
  15. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο 
  16. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και κρούστα 
  17. Κόβουμε σε 6 κομμάτια 
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

200 γρ. Φακές (άβραστη ποσότητα) 

200 γρ. Λαζάνια 

2 κ.σούπας ελαιόλαδο 

2 πιπεριές πράσινες (περίπου 80γρ.) 

1 μεσαίο κολοκύθι (περίπου 250γρ.) 

1 μεσαίο κρεμμύδι (περίπου 120 γρ.) 

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. πιπέρι 

Άλλα μπαχαρικά επιλογής 

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
283
14%
Λιπαρά
6,1g
8,7%
Κορεσμένα λιπαρά
0,85g
4,2%
Σάκχαρα
2,8g
3,1%
Νάτριο
0,4g
16%
Φυτικές Ίνες
4,6g
19,2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Ένα πολυ ευκολο και παραλληλα θρεπτικό μεσημεριανό ή και βραδινό. Αποτελεί μια πιο υγιεινή εκδοχή των δημοφιλών λαζανιων ή αλλων ζυμαρικών στο φουρνο. Με τη συγκεκριμένη συνταγή θα εντάξουν στη διατροφή τους τις φακές άτομα που δεν τις προτιμουν. Η μέθοδος παρασκευης ενός τροφίμου μπορεί να διαφοροποιήσει κατά πολύ τη γευση του και τελικά την εικόνα που έχουμε για αυτό.

Σε όσους λοιπόν δεν αρέσουν οι φακες καλό είναι να δοκιμάσουν τη συνταγή αυτή. Αποτελεί μια επιλογή κοντά στην παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα εναλλακτική. Είναι χαμηλή σε λιπαρά, πλουσια σε ιχνοστοιχεία και ικανοποιητική σε πρωτεΐνη φυτικης προέλευσης. Καλυπτει σε σημαντικό βαθμό τις ημερήσιες ανάγκες μας σε σιδηρο και φυτικές ίνες. Η προετοιμασία του ειναι πολυ ευκολα με μικρή διάθεση χρόνου.


Διαβάστε επίσης: Ζυμαρικά, ένας απαραίτητος Διατροφικός Κρίκος


 

Ελένη Καλογήρου
Ελένη Καλογήρου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Ελένη Καλογήρου είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και έχει εξειδικευτεί στη Παιδιατρική Διατροφή και τη Διατροφή με βάση την ανάλυση DNA.