Σούπες

Κονσομέ καρότο με γαρίδες και λέμονγκρας

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
konsome karoto me garides kai lemongkras
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το κονσομέ καρότο: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το κονσομέ καρότο, εκτός από το αλάτι, και αναμειγνύουμε καλά.
  2. Σιγοβράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα στην επιφάνεια.
  3. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε πιο εύκολα το βράσιμο του ζωμού το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλό.
  4. Κατά διαστήματα, ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό πάνω στη μάζα της επιφάνειας. Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει διαυγής ο ζωμός, για 20 λεπτά περίπου.
  5. Σουρώνουμε το κονσομέ σε ένα τουλπάνι.
  6. Αλατίζουμε και διατηρούμε ζεστή.
  7. Για το σερβίρισμα: Αλατίζουμε τις γαρίδες.
  8. Βάζουμε 200 γρ. κονσομέ σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε τις γαρίδες.
  9. Σκεπάζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι μαγειρευτούν οι γαρίδες.
  10. Προσθέτουμε τις γαρίδες καθώς και τα υπόλοιπα υλικά για το σερβίρισμα στη ζεστή σούπα.
servings
Για 8 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το κονσομέ καρότο

2 κιλά χυμό καρότο, φρέσκο
5 ασπράδια μεγάλων αυγών, ελαφρώς χτυπημένα
450 γρ. καρότα, χοντροτριμμένα
60 γρ. λέμονγκρας, ψιλοκομμένο
30 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
10 γρ. λάιμ, ξύσμα
αλάτι

Για το σερβίρισμα

240 γρ. νουντλς, μαγειρεμένα
150 γρ. καρότα, ζουλιέν
18 τεμ. γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
10 γρ. βασιλικό, κομμένο σιφονάντ
5 γρ. δυόσμο, κομμένο σιφονάντ
10 γρ. σουσάμι λευκό
10 γρ. σουσάμι μαύρο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
223.9
3%
Λιπαρά
2.3g
3%
Κορεσμένα λιπαρά
0.4g
2%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.5g
19%
Φυτικές Ίνες
3.3g
14%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σοφία Βρυώνη
Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η διατροφική αξία του πιάτου

Ασβέστιο

Η ιδιαίτερη αυτή συνταγή είναι πλούσια σε ασβέστιο, εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε γαρίδες και σουσάμι, τα οποία είναι συνάμα πλούσια σε πρωτεϊνες. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Χοληστερόλη

Ωστόσο, οι γαρίδες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό χοληστερόλης, και όσοι έχουν υψηλές τιμές αυτής δεν θα πρέπει να τις καταναλώνουν περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα (τα 100 γρ. περιέχουν 195 mg χοληστερόλης).

Βιταμίνη Α

Επιπλέον, από τη συνταγή θα αφομοιώσετε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, λόγω της παρουσίας του καρότου. Η βιταμίνη Α βοηθά στην όραση, όπως είναι γνωστό από την παιδική μας ηλικία (μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το καρότο εδώ).

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Η τελευταία πινελιά που θα δώσετε σε αυτή την συνταγή θα είναι το σουσάμι, το οποίο είναι ανθεκτικό στην οξείδωση, πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (40% ελαϊκό οξύ, 45% λινολεϊκό οξύ).

Αμινοξέα, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία

Επίσης, είναι πολύ θρεπτικό, τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης), όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος).

Τέλος, το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως λιγνάνες.

Εσείς θα αντισταθείτε σε μια τόσο εύκολη και πολύ θρεπτική συνταγή;

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σοφία Βρυώνη
Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.