Για το κονσομέ καρότο
2 κιλά χυμό καρότο, φρέσκο
5 ασπράδια μεγάλων αυγών, ελαφρώς χτυπημένα
450 γρ. καρότα, χοντροτριμμένα
60 γρ. λέμονγκρας, ψιλοκομμένο
30 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
10 γρ. λάιμ, ξύσμα
αλάτι
Για το σερβίρισμα
240 γρ. νουντλς, μαγειρεμένα
150 γρ. καρότα, ζουλιέν
18 τεμ. γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
10 γρ. βασιλικό, κομμένο σιφονάντ
5 γρ. δυόσμο, κομμένο σιφονάντ
10 γρ. σουσάμι λευκό
10 γρ. σουσάμι μαύρο
Η ιδιαίτερη αυτή συνταγή είναι πλούσια σε ασβέστιο, εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε γαρίδες και σουσάμι, τα οποία είναι συνάμα πλούσια σε πρωτεϊνες. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
Ωστόσο, οι γαρίδες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό χοληστερόλης, και όσοι έχουν υψηλές τιμές αυτής δεν θα πρέπει να τις καταναλώνουν περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα (τα 100 γρ. περιέχουν 195 mg χοληστερόλης).
Επιπλέον, από τη συνταγή θα αφομοιώσετε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, λόγω της παρουσίας του καρότου. Η βιταμίνη Α βοηθά στην όραση, όπως είναι γνωστό από την παιδική μας ηλικία (μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το καρότο εδώ).
Η τελευταία πινελιά που θα δώσετε σε αυτή την συνταγή θα είναι το σουσάμι, το οποίο είναι ανθεκτικό στην οξείδωση, πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (40% ελαϊκό οξύ, 45% λινολεϊκό οξύ).
Επίσης, είναι πολύ θρεπτικό, τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης), όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος).
Τέλος, το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως λιγνάνες.
Εσείς θα αντισταθείτε σε μια τόσο εύκολη και πολύ θρεπτική συνταγή;
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.