70 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε μικρά καρέ
80 γρ. πράσο, σε μικρά καρέ
100 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μικρά καρέ
180 γρ. καρότο, σε μικρά καρέ
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κιλά ζωμό κοτόπουλο
60 γρ. κολοκύθι, σε μικρά καρέ
40 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε μήκος 3-4 εκ.
60 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
30 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
250 γρ. κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε κύβους
αλάτι
Στην παραπάνω συνταγή βλέπουμε πώς μπορεί μια ποικιλία λαχανικών να συνδυαστεί με άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, και να έχει ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι, τα άτομα που δεν συνηθίζουν να προτιμούν τα λαχανικά, κωρίως τα παιδιά, μπορούν να τα καταναλώσουν ευχάριστα.
Μέσω αυτού του συνδυασμού και των διαφορετικών λαχανικών που περιέχει μία μερίδα από τη συνταγή αυτή, μπορεί να μας προσφέρει:
Ωστόσο, μία μερίδα από τη συνταγή αυτή έχει αρκετές θερμίδες, 906 ανά μερίδα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θερμίδων προέρχεται από το λίπος, που είναι μάλιστα κορεσμένο.
Συνεπώς, άτομα που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο το εν λόγω φαγητό, μειώνοντας την προσλαμβανόμενη μερίδα.
Για γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ και να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παρμεζάνα ή να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο τυρί, πιο χαμηλό σε λιπαρά.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.