500 γρ φρέσκια σαρδέλα
3-4 ώριμες ντομάτες
6 φέτες χωριάτικο ψωμί
αλάτι
πιπέρι
Σαρδέλες! Νόστιμες, υγιεινές, μεσογειακές, πλούσιες σε ασβέστιο και πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, που είναι τόσο απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς μας.
Τι να πρωτοπούμε για αυτό το μικρό ψαράκι που το βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας. Μπορείτε να τις καταναλώσετε με διάφορους τρόπους. Ωμές-μαριναρισμένες, ψητές στην σχάρα ή στον φούρνο, με ντομάτα όπως και στην συνταγή μας, με λαδορίγανη, ακόμα και τηγανητές. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι όταν την καταναλώνετε με το κόκαλο τότε αποτελεί πολύ καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου.
Ο συνδυασμός ντομάτα, ψωμί και ψάρι είναι ένας ιδανικός, νόστιμος και υγιεινός συνδυασμός. Οι θερμίδες αυτού του πιάτου είναι αρκετά χαμηλές. Για να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα πλήρες γεύμα, μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με μια πλούσια σαλάτα. Επίσης μπορούμε να φροντίσουμε το ψωμί να είναι ολικής αλέσεως, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε την διατροφή με φυτικές ίνες και να νιώσουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καλή απόλαυση!
Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.
Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.