1 κιλό σολομό φιλέτο χωρίς δέρμα, κομμένο σε κομμάτια των 250 γρ
60 γρ. μουστάρδα
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
120 γρ. ψωμί τόστ χωρίς κόρα, τριμμένο
120 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
40 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. λεμόνι, ξύσμα
20γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
20 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι
Η συνταγή "Φιλέτο σολομού με κρούστα από μουστάρδα, αμύγδαλο και μυρωδικά" είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για κυρίως γεύμα, μεσημεριανό ή βραδινό.
Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα για τον οργανισμό σας Ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος και λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη.
Επίσης, θα προσλάβετε σημαντικές ποσότητες σεληνίου και βιταμίνης Β12. Το σελήνιο συνδράμει στη σωστή λειτουργία ορισμένων πρωτεϊνών του σώματος, ενώ η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Β12 συντελεί στην υγιή παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Ο σολομός δεν περιέχει καθόλου αλάτι, παρ’ όλα αυτά η συνταγή είναι αρκετά πλούσια σε νάτριο, το οποίο οφείλεται στην επάλειψη του ψαριού με αλάτι κατά το μαγείρεμα. Αν θέλετε να το μειώσετε, μπορείτε να αποφύγετε αυτήν την τεχνική, αφού ο σολομός είναι από μόνος του ένα πολύ γευστικό ψάρι, λόγω του λίπους που περιέχει.
Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά είναι και τα αμύγδαλα, συνεπώς οι θερμίδες της συνταγής προέρχονται κυρίως από ευεργετικό λίπος και προσδίδουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.
Για να ολοκληρωθεί το πιάτο σας συνοδέψτε το ψάρι με μικρή ποσότητα υδατάνθρακα, όπως ρύζι ή πατάτα και πάντα με άφθονα λαχανικά σε μορφή σαλάτας. Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών στο πιάτο σας μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψωμί ολικής άλεσης για τη δημιουργία της κρούστας.
Μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση ψαριού 2 με 3 φορές την εβδομάδα έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία! Συνεπώς ελπίζουμε να απολαύσετε τη συνταγή και να την εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.