Για την πίτσα
1 φύλλο σφολιάτα, 25 εκ. διάμετρο
250 γρ. ντομάτες, ψητές
100 γρ. μοτσαρέλα light, κομμένη σε κομμάτια
15 γρ. βασιλικό, σιφονάντ
10 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι, τριμμένο
Για τις ψητές ντομάτες (για 250 γρ)
1 κιλό ντομάτες σε ροδέλες 1 εκ.
12 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
Παρόλο που η κάθε μερίδα πίτσας με σφολιάτα παρέχει μόλις 186 θερμίδες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ενέργεια που προέρχεται από λιπαρά αντιστοιχεί σε περισσότερες από τις μισές θερμίδες.
Όσοι λοιπόν από εσάς ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους ή μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά καλό θα είναι να καταναλώνουν τη συγκεκριμένη συνταγή με μέτρο.
Μία λύση θα ήταν να αντικαταστήσετε την σφολιάτα με σπιτική ζύμη που θα κάνετε με αλεύρι, νερό και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τα λιπαρά στη διατροφή.
Επίσης, στη ζύμη μπορείτε να τρίψετε και μήλο, ώστε να αυξήσετε την περιεκτικότητα της συνταγής σε φυτικές ίνες.
Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν τις ντομάτες να τις χρησιμοποιήσετε με τη φλούδα, ώστε να έχετε ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες στη μερίδα σας.
Τέλος, το ελαιόλαδο που θα προσθέσετε στη ζύμη που θα φτιάξετε στο σπίτι, θα βοηθήσει στην αύξηση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του πιάτου. Συνήθως, η σφολιάτα περιέχει περισσότερα λιπαρά σε αντίθεση με τη σπιτική ζύμη.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που θα ήταν καλά να γνωρίζετε, είναι ότι κάθε μερίδα από τη συνταγή αυτή δίνει το 46% της ποσότητας νατρίου και αλατιού που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Συνεπώς, τα άτομα με υπέρταση θα ήταν καλό να αποφεύγουν την κατανάλωσή της.
Για να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, θα ήταν καλό αυτή τη συνταγή να μην την φτιάχνετε πάνω από μια φορά τον μήνα.
Για να κάψουμε τις θερμίδες που μας προσφέρει μια μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή χρειαζόμαστε μισή ώρα κολύμπι ή είκοσι λεπτά μπάσκετ ή ποδόσφαιρο ή μισή ώρα αεροβική άσκηση μέτριας έντασης.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.