Για την ζύμη
Για την γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας
Για τη ζύμη
325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
3 γρ. αλάτι
3 γρ. ζάχαρη
Για την γέμιση σπανάκι
260 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
65 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ
100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο στο χέρι
20 γρ. ελαιόλαδο Gaea
10 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
Η συνταγή αυτή αποδίδει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως βιταμίνης D, C, Β1 και Β2, καθώς επίσης και Ω-3 λιπαρών οξέων.
Η βιταμίνη D, η οποία εμπεριέχεται στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ( κρέμα γάλακτος, ανθότυρο), συμβάλλει ενεργά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.
Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, εκτός από το πορτοκάλι εμπεριέχεται και στα βότανα (μάραθος), αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι). Είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει ενάντια του καρκίνου (π.χ καρκίνο δέρματος), ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά από διάφορες παθήσεις.
Η Β1 (ή αλλιώς θειαμίνη) είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια για το σώμα (μυαλό, καρδιά, νεφρά κ.λ.π) ενώ σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών και εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη στα μάτια.
Τέλος, η Β2 προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες- είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με αναιμία.
Αν και είναι μια πλούσια σε ενέργεια συνταγή, λόγω των αυξημένων κορεσμένων λιπαρών (μπέικον, κρέμα γάλακτος, βούτυρο), αλλά και αλατιού που περιέχει, τα άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και πίεση καλό θα ήταν να την καταναλώνουν με μέτρο.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.