120 γρ. γάλα
120 γρ. νερό
115 γρ. βούτυρο
2 γρ. αλάτι
2 γρ. ζάχαρη
115 γρ. αλεύρι σκληρό
115 γρ. αυγά
60 γρ. έμενταλ, τριμμένο
60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 αυγό χτυπημένο, για επάλειψη
Στερέψατε από ιδέες ή αναζητάτε καινούριες γεύσεις για το κολατσιό στη δουλειά, το γραφείο, στο σχολείο για τα παιδιά ή για το απογευματινό σας σνακ; Ιδιαίτερα γευστική, γρήγορη κι εύκολη, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια πολύ καλή λύση.
Συνδυάστε τα αλμυρά σου με τυριά, με στικ ή τραγανές μπουκίτσες λαχανικών π.χ. αγγούρι, καρότα, κουνουπίδι ντοματίνια κ.ά. ή με ένα λαχταριστό φυσικό χυμό εποχής για να έχετε ένα πιο ισορροπημένο γευματίδιο, τόσο ενεργειακά, όσο και σε θρεπτικά συστατικά.
Ένα από τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά της συνταγής είναι η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη και μάλιστα ζωική πρωτεΐνη, που προέρχεται από το γάλα, τα αυγά και τα τυριά.
Η πρωτεΐνη αυτή είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά της στην πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών Α και D. Οι δύο αυτές βιταμίνες συμμετέχουν σε μια σειρά φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού, όπως για παράδειγμα της βιτ.Α στην όραση, στην ανάπτυξη των οστών, στην αύξηση των ιστών και της βιτ.D, που συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας.
Τα σου παρέχουν επίσης σε σημαντικές ποσότητες τις βιταμίνες: Β2, Β3, Β6 και παντοθενικό οξύ, του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών, στη σύνθεση του DNA και την αναγέννηση των κυττάρων.
Περιέχουν τέλος, τα ανόργανα στοιχεία Ca και P, τα οποία έχουν ξεχωριστό ρόλο στη δόμηση των οστών καθώς και των δοντιών και των κυτταρικών μεμβρανών, Zn, που έχει αντιοξειδωτική δράση και σημαντική συμμετοχή στη δράση διαφόρων ενζύμων και Mn που διαθέτει ξεχωριστό ρόλο στον σχηματισμό των οστών.
Μην χάνετε χρόνο λοιπόν, φτιάξτε τα και δοκιμάστε τα!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.